Blog > Komentarze do wpisu

Monastyrska izba

 

Upłynęło sporo czasu zanim w końcu odważyłam się zabrać za to ciasto, zobaczyłam je po raz pierwszy już jakiś czas temu, na blogu Kopalnia smaków, wyglądało cudnie. Myślałam jednak, że jest dużo bardziej pracochłonne i skomplikowane.

Bardzo mi smakowało, najlepiej jednak powstrzymać się trochę z zajadaniem, aż ruloniki przegryzą się z masą śmietanową i trochę zmiękną.

 

Składniki na ciasto :

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 200 g margaryny

- 200 g śmietany ( 18 % )

- 1 jajo

- 50 g cukru

- 1 łyżka wódki, koniaku

- szczypta soli

- można dodać 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

 

 

Składniki na nadzienie:

- 2 słoiki ( słoik 650 g ) wiśni w soku

- 500 g śmietany 36 %

- 500 g śmietany 18 %

- 100 g cukru

- 3 łyżeczki żelatyny

 

 

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę i, owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 godz.

W tym czasie wiśnie odcedzić z soku. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić 12 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości około 25 - 30 cm i szerokości 9 - 10 cm. Na długim boku prostokąta układać wzdłuż wiśnie, jedna za druga. Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć. Piec do zrumienienia, około 25 minut w temp. 200 st. C. Po upieczeniu odstawić do pełnego wystudzenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Śmietanę kwaśną utrzeć z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Do całości dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masą przekładać ruloniki tworząc trójkąt, w kolejności 3, 2, 1.

Ciasto chłodzić przez noc w lodówce.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 25 kwietnia 2011, martex.82

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/04/25 14:38:20
Wow, jestem pod wrażeniem :) Wygląda imponująco. Pozdrawiam :)
-
2011/04/25 14:46:52
ciekawie wygląda :)
-
2011/04/25 15:10:41
imponująca! Ciekawe jak smakuje :)
-
2011/04/25 16:30:02
Bardzo ciekawe ciasto :) Ciekawa jestem jak smakuje :)
-
2011/04/25 22:14:24
Piękne ciacho! Nie wyobrażam sobie jak można powstrzymać się z jego zajadaniem :D
-
2011/04/25 23:05:35
Cieszę się ,że wypróbowałaś ten przepis!
Pozdrawiam !
-
2011/04/26 21:23:26
Pięknie ci wyszło to ciasto, ja jakoś nie mogę się zebrać a już się troszkę do niego przymierzam :)
-
2011/04/27 10:08:10
wygląda na prawdę imponująco;)
-
2011/04/27 14:47:25
siłą trzeba by mnie było odciągać od tego ciasta :) pysznie wygląda
-
2011/05/04 18:14:57
Piękne !
-
Gość: krystyna, adsq142.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/27 18:54:25
Oglądałam ten przepis od kilku miesiecy iiii zrobiłam.piękne przekroiłam jeszcze twarde jest pyszne.Dosmietany dodałam przwdziwej wanilii ze szczyptą kardamonu,polecam ,nie jest takie pracochłonne!!!.
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail