Blog > Komentarze do wpisu

Łódeczki z budyniem i czereśniami

 

 

 Na dzisiejszą poranną burzę i deszczowe przedpołudnie najlepsze lekarstwo, cieplutkie, pyszne bułeczki, które zachwyciły mnie na blogu Dziś mam ochotę na... , bardzo spodobał mi sie sposób zawijania tych bułeczek, są mięciutkie i puszyste. Ponieważ nie dokonywałam żadnych zmian, przepis cytuję w całości za autorką.

 

Składniki:

- 200 ml ciepłego mleka

- łyżeczka z górką suchych drożdży

- 2 łyżki masła

- jajko

- 3 łyżki cukru

- 1/2 opakowania cukru waniliowego

- 1/3 łyżeczki soli

- 2,5 - 3 szklanki mąki

- 1 łyżka oleju

 

 

 

Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier, sól, olej jajko i łączymy widelcem.

W mleku rozpuszczamy drożdże.

Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy mleko z drożdżami, masło z cukrami, solą itd. i zagniatamy ciasto, podsypując je maką, aż przestanie kleić się do rąk. Nie należy przesadzać z ilością mąki, ponieważ ciasto nie może być za twarde. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

 

Nadzienie:

- 1 opakowanie budyniu waniliowego

- 350 ml mleka

- 2 łyżki cukru

- czereśnie

+ jajko do smarowania i puder do posypania

 

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, zmiejszając ilość mleka ( zamiast 500 ml dajemy 350 ml ). Studzimy.

Czereśnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki, ok. 11 sztuk.

Każdą z nich wałkujemy na placuszek.

Po bokach robimy nacięcia, na środku każdego placuszka układamy budyń, a na jego wierzchu połówki czereśni.

Zawijamy obydwa końce, zakładajac je na przeciwległą stronę. Utworzy się łódeczka. Po szczegółową ilustrację zwijania bułeczek odsyłam tutaj.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką, układamy łódeczki, zostawiając między nimi miejsce.

Pieczemy w temp. 175 st. C, aż się zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy pudrem.

 

 

 

Smacznego.

środa, 20 lipca 2011, martex.82

Polecane wpisy

  • Sernik z borówkami

    Inspiracja: sernik Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek Wszystkie składniki

  • Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

    Proste, puszyste, a zarazem wilgotne, biszkoptowe ciasto i kwaśny rabarbar, bardzo udane połączenie, polecam. Źródło: ciasto z rabarbarem Składniki: - 165 g m

  • Sernik na jogurcie greckim

    " Oszukany" sernik, gdzie w roli sera występuje gęsty jogurt grecki. Źródło: sernik Składniki: - 3 jogurty greckie po 400 ml - 3 budynie śmietankowe - 8 jajek

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/20 17:37:25
Pięknie Twoje łódeczki wyglądają, też się na nie czaję :)
-
2011/07/20 23:16:27
przepysznie wyglądają z tym budyniem :)
-
2011/08/15 10:39:31
Ślicznie! :*
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail