Blog > Komentarze do wpisu

Rafaello z adwokatem

 

 Ciasto dla wielbicieli kokosu, z jednej z książek siostry Anastazji ( " 173 specjały siostry Anastazji " ).

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

 

Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt przekroić na pół

 

Składniki na ciasto kokosowe:

- 5 białek

- 3/4 szklanki cukru

- 20 dag wiórków kokosowych

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C

 

Składniki na masę I:

- 3 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 1 szklanka mleka

- 1 kostka masła

- 1 łyżka maki ziemniaczanej

- 3 - 4 łyżki kawy cappuccino

 

Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem i wlać do gotującego się mleka, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić.

Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń oraz suchą kawę cappuccino.

 

Składniki na masę II:

- 1/2 litra słodkiej śmietany kremówki

- 2 śmietany Śnieżka ( użyłam śmietan - fixów )

- 1 szklanka adwokata

- 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych

- 1 biała czekolada

- 3 łyżki słodkiego mleka

- 1 - 2 łyżeczki żelatyny

 

Białą czekoladę rozpuścić z jedną łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. śmietanę kremówkę ubić ze Śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, wymieszać.

 

 

Przełożenie ciasta:

Połowa biszkoptu - połowa masy I - placek kokosowy - reszta masy I - druga połowa biszkoptu - masa II - na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi

 

 

Smacznego.

wtorek, 23 sierpnia 2011, martex.82

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/23 11:59:09
Robiłam kiedyś na krakersach też było bardzo smaczne. Myślę, ze największy smak pochodzi od adwokata :)
-
2011/08/23 12:01:13
robiłam kiedyś, było przepyszne
-
2011/08/23 12:12:38
smakowitości :) z advocatem jeszcze nie robiłam...
-
2011/08/23 12:32:34
Wygląda obłędnie ...
-
2011/08/23 13:50:51
Można poczęstować się kawałeczkiem?
P.S. uwielbiam takie smaki! :)
-
2011/08/23 21:38:36
Bardzo lubię rafaello, ale wersja z adwokatem jeszcze przede mną. Bardzo apetycznie wygląda.
-
2011/08/23 22:27:23
Już wiele razy widziałam to ciasto, ale nigdy nie jadłam. A ogólnie rafaello uwielbiam, więc chyba wypróbuję :) a wygląda ślicznie :)
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail