Blog > Komentarze do wpisu

Budyniowy przekładaniec z jabłkami i galaretką

 

Słoneczne, jak dzisiejsza pogoda ciasto, z dodatkiem sera, budyniem i jabłkami zalanymi orzeźwiającą, cytrynową galaretką.

Przepis na to ciasto pochodzi z jednego z moich gazetowych wycinków, trochę sobie jednak zmodyfikowałam dla własnych potrzeb, podaję z moimi zmianami.

 

Składniki na ciasto:

- 250 g sera białego

- 2 jaja

- 50 g cukru

- 3 łyżki mleka

- 3 łyżki oleju

- 160 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

 

Składniki na budyń:

- 2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 600 ml mleka

- 4 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

- 2 - 3 jabłka

- 2 łyżki cukru

- 1 opakowanie galaretki cytrynowej

 

 

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Cząstki jabłek obgotować przez 5 minut w wodzie ( ok 1/2 l ) z cukrem. Jabłka wyjąć, odstawić do wystudzenia.

Twaróg utrzeć z cukrem, jajkami, mlekiem i olejem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z twarogiem. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( u mnie taka 18x30 ). Piec w 180 st. C przez ok. 30 minut.

Z podanych składników ugotować gęsty budyń, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Budyń rozsmarować na schłodzonym cieście. Odstawić w chłodne miejsce, by stężał. Budyń można posypać warstwą cynamonu.

Na budyń wyłożyć przegotowane jabłka. Zalać rozpuszczoną w szklance wody, tężejącą galaretką, odstawić do stężenia.

 

 

Smacznego.

sobota, 22 października 2011, martex.82

Polecane wpisy

  • Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

    Proste, puszyste, a zarazem wilgotne, biszkoptowe ciasto i kwaśny rabarbar, bardzo udane połączenie, polecam. Źródło: ciasto z rabarbarem Składniki: - 165 g m

  • Ciasto kruche z masą śliwkową

    Źródło: ciasto kruche Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru pudru - 2 jaja - 200 g masła - 1 łyżeczka eks

  • Ciasto ucierane z truskawkami

    Takie ciasta z sezonowymi owocami ostatnio najbardziej się u mnie sprawdzają. Proste, ucierane ciasto na oleju, truskawki i maślana kruszonka, polecam. Źródło:

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/22 16:06:42
Bardzo fajne ciacho:) Super się prezentuje:) Idealne na co dzień jak i dla gości-na każdą okazję:)
-
2011/10/22 16:58:43
Wygląda bardzo ładnie i apetycznie. Pozdrawiam cieplutko ;)
-
2011/10/22 18:12:59
wszystko co ma w sobie budyń jest absolutnie dla mnie!
-
Gość: , *.telico.pl
2016/09/02 14:14:50
Podaje Pani 600 ml mleka, a budyń ugotować zgodnie z pododanym przepisem na opakowaniu .Nie rozumiem czegoś.
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail