Blog > Komentarze do wpisu

Sernik orzechowy

 

 

Korzystając z moich orzechowych zasobów, dodaję je ostatnio do czego się da, stąd też sernik oczywiście orzechowy. Jest bardzo delikatny, a najpyszniejsza jest w nim właśnie warstwa orzechowa.

 Źródło: sernik orzechowy.

 

Składniki na spód:

- 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive ( u mnie kakaowe )

- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

 

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy o średnicy 23 cm. Podpiec w temp. 175 st. C przez 6 minut.

 

Składniki na masę orzechową:

- 2/3 szklanki golden syrupu

- 1/3 szklanki roztopionego masła

- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru

- 2 jaja

- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. ( Bez obaw, mimo dodania jajek nie ma mowy o jajecznicy ). Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

 

Składniki na masę serową:

- 750 g sera śmietankowego

- 1 szklanka brązowego cukru

- 2 łyżki maki

- 4 jajka

- 2/3 szklanki kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, wbijać po jednym jajka i dalej miksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temp. 175 st. C. Wystudzić.

 

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 31 października 2011, martex.82

Polecane wpisy

  • Sernik z borówkami

    Inspiracja: sernik Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek Wszystkie składniki

  • Sernik na jogurcie greckim

    " Oszukany" sernik, gdzie w roli sera występuje gęsty jogurt grecki. Źródło: sernik Składniki: - 3 jogurty greckie po 400 ml - 3 budynie śmietankowe - 8 jajek

  • Sernik bakaliowy

    Zazwyczaj nie dodaję do serników rodzynek, trochę mi "przeszkadzają", ten jest wyjątkiem od reguły. Sernik napakowany rodzynkami ( mogą być też inne, dowolne ba

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/31 16:28:26
Robiłam go kiedyś, nawet umieszczałam przepis na blogu. Był świetny ale ja już znalazłam swój idealny wiec nie planuje powtórki ;) Twój wygląda smakowicie ;)
-
2011/10/31 18:41:20
robiłam, pyszny jest, na pewno dla fanów orzechów :)
-
2011/10/31 20:07:56
na pewno jest pyszny:)
-
2011/10/31 20:18:33
piekłam wieki temu... pamiętam, że najlepiej smakował dobrze schłodzony i z dodatkiem bitej śmietany :)
-
2011/10/31 20:24:29
Widzę, że ostatnio królują u Ciebie orzechowe pyszności :) i dobrze, bo je uwielbiam!
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail