Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto budyniowe
Proste, smaczne ciasto dla wielbicieli budyniu, do których się ostatnio zaliczam. Delikatne i nie za słodkie, szybko znikające z blachy. Źródło: ciasto budyniowe
Składniki na ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki - 2 i 1/2 łyżeczki do pieczenia ( następnym razem zmniejszę ilość proszku ) - 3/4 szklanki cukru - 1 masło ( 200 g ) - 2 jaja - 2 łyżki śmietany - opcjonalnie ulubiony aromat
Składniki na masę budyniową: - 2 budynie śmietankowe - 3 szklanki mleka - 4 łyżki cukru
Przygotować masę budyniową. W 1/2 szklance mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. do gotującego się mleka wlać budynie, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, śmietanę i aromat, wymieszać mikserem. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując . Konsystencja ciasta będzie lepka, nie dająca się rozwałkować, ale też nie lejąca. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą częścią wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x25cm ). Następnie wyłożyć masę budyniową. Na koniec przykryć ją drugą częścią ciasta. Najlepiej odrywać kawałki ciasta, spłaszczać je w ręce i wykładać na masę budyniową jak puzzle. Piec w 180 - 190 st C. ok 50 min. do zarumienienia wierzchu. Wierzch można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem albo polewą.
Smacznego. środa, 01 lutego 2012, martex.82
TrackBack
Komentarze
dusiowaa
2012/02/01 16:09:29
fajnie wygląda
2012/02/01 18:11:39
Wygląda pysznie! Z przyjemnością wypróbuję przepis:)
2012/02/01 18:45:05
Bardzo lubię wszystko, co z budyniem :) a ciasto kusi :)
Gość: Paula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/19 22:30:04
Czy mówiąc 1 masło, masz na myśli kostkę 125 czy 250g?
Gość: , *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/02/07 16:38:44
cód, miód i orzeszki.... :* ciasto jest pyszne :)
|
![]() ![]() ![]() ![]() SKRZYNKA POCZTOWA Napisz do mnie e-mail |