Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z bananowo - karmelowym musem

 

 

Jeżeli ktoś może jeszcze patrzeć na ciasta i nie nie ma dosyć słodyczy w te Święta, to zapraszam na kawałek. Słodka pianka, z dodatkiem masy krówkowej, warstwa przypominająca bananowca, ale bez dodatku masła, ze śmietaną i kruchy ciasteczkowy spód. 

 

Składniki na spód:

- 180 g herbatników

- 65 g masła

Masło rozpuścić, wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, o średnicy około 21 cm. Zapiec 10 min. w 180 st. C.

 

Składniki na mus bananowy:

- 200 g śmietany kremówki

- cukier puder do smaku ( dałam 2 łyżki, w przypadku bardzo dojrzałych bananów, cukru może być mniej )

- 2 duże banany

- 3 łyżeczki żelatyny

- sok z cytryny

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Banany zetrzeć na tarce, lub zmiażdżyć widelcem, gdy są bardzo dojrzałe, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Banany połączyć ze śmietaną i rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną. Masę wylać na spód, schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.

 

Składniki na mus karmelowy:

- 200 g śmietany kremówki

- 3 łyżeczki żelatyny

- 3/4 puszki masy krówkowej

Śmietanę ubić, połączyć stopniowo z masą krówkową. Dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, przestudzoną żelatynę, wymieszać. Masę wylać na zastygnięty mus bananowy, ponownie schłodzić.

Ciasto można udekorować polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 09 kwietnia 2012, martex.82

Polecane wpisy

  • Ametystowy sernik z mascarpone

    Mimo, iż nie należę do zwolenników sernika na zimno, obecnie panująca aura przyczyniła się do tego oto, na bazie serka mascarpone z dodatkiem borówek amerykańsk

  • Homosernik

    Składniki: - 500 g serka homogenizowanego ( Pilos ) - 200 g śmietany kremówki 30 - 36% - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki jagód - 1 galaret

  • Sernik na zimno z bananami

    Miał być bananowiec, ale skończyły mi się galaretki, zanim uzupełniłam zapas, ktoś zainteresował się bananami, z tego co zostało, powstało to ciasto. Ciasto: -

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/04/09 09:50:30
Wygląda bosko! Pyszności :)
Pozdrowienia :)
-
2012/04/09 15:31:48
no, takie ciacho, to rozumiem!
rozkoszne smaki.
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.245.*
2012/04/09 17:29:05
TAKIE CIASTO TO ZAWSZE I WSZĘDZIE....UWIELBIAM:-)
-
2012/04/09 18:43:45
Co prawda na chwile obecną mam już dosyć ciast, ale zapisuję na przyszłość. Pysznie wygląda :).
-
2012/04/10 07:38:37
bardzo ciekawe to ciasto, muszę wypróbować
-
2012/04/11 09:06:17
Ja mogę patrzec na ciasta w dalszym ciagu. Pysznie to Twoje wygląda! Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2012/04/12 21:42:12
Czy bardzo się obrazisz jak zrobię (za jakiś czas, żeby nie było) to ciasto i opublikuję u siebie? Bo wiem, że się nie powstrzymam - urzekło mnie i skradło miejsce w kolejce do zrobienia innym wypiekom. Zrobiłabym je natychmiast, już w tej chwili ale na szczęście mam nie wszystkie składniki bo bym się znowu na noc nażarła ;)
-
2012/04/12 21:59:22
Marta F - kochana, jakie obrazisz? Strasznie mi miło, że ciacho przypadło Ci do gustu, piecz czym prędzej i publikuj i podaj dalej jeśli chcesz, daj znać, czy smakowało :)
-
Gość: Iwona, *.cm.umk.pl
2013/04/30 09:12:11
Witam.
Mam pytanko. NA jakie wymiary blaszki są podane składniki ( nie chciałabym żeby wyszło plaskie:)
p.s. Zrobiłam już 3 ciasta z blogu- wyszły super.
-
2013/04/30 11:08:30
Iwono - to ciasto robiłam w małej, okrągłej tortownicy o średnicy 21 cm, może być też mała blaszka około 15x25 cm, w przeciwnym razie raczej proponuję podwoić proporcje. Cieszę się, że do mnie zaglądasz i moje propozycje przypadły Ci do gustu, polecam się na przyszłość i pozdrawiam :)
-
Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/03/16 15:56:01
Witam mam pytanie odnośnie musu karmelowego -ile go wychodzi z tej porcji? ok 400 ml?
Dziękuję
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail