Blog > Komentarze do wpisu

Galaretkowiec

 

 Galaretkowiec, to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa, ulubione ciasto mojego taty, więc dosyć często gościło u nas w domu i szczerze mówiąc musiałam od niego odpocząć. Po latach wróciło do mnie w nieco innej formie, na biszkopcie i z delikatniejszą, bardziej piankową masą, taką wersję mogę polubić na nowo.

 

Składniki na biszkopt ( u mnie forma 15x20 cm, może być też tortownica śr. ok. 23 cm ):

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę śmietanowo - galaretkową:

- 400 g śmietany kremówki

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- cukier puder do smaku ( 1 - 2 łyżki )

- 1 pełna łyżka żelatyny

- 3 - 4 kolorowe galaretki

Każdą galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, zastygnięte pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Trochę masy śmietanowej odłożyć do dekoracji wierzchu, do reszty dodać posiekane galaretki, wymieszać. Wyłożyć masę na biszkopcie, przykryć 2 blatem, rozsmarować odłożoną masę bez galaretek. Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.

 

 

Smacznego.

wtorek, 08 maja 2012, martex.82

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/08 06:50:48
Piękny jest! :))
-
2012/05/08 06:57:17
wygląda bardzo fajnie ;] i jak widzę, nie jest niesamowicie trudny.
straszliwie mi się spodobał.
-
Gość: mojetworyprzetwory, r2.limes.com.pl
2012/05/08 08:30:35
Przepiękna ciasto! Ślicznie wygląda! Pozdrawiam!
-
2012/05/08 08:35:33
Ślicznie wygląda, tak wesoło, kolorowo ;]
-
2012/05/08 10:40:01
To również ciasto z mojego dzieciństwa;)
-
2012/05/09 10:51:32
Super ciasto. Piękne i kolorowe!!
-
2012/05/14 21:00:30
Piękne ....
-
2013/03/28 21:37:11
świetny jest, na bank wypróbuję, pozdrówka !
-
2014/02/12 17:39:13
Pyszne ciacho. Mam pytanie czy wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem i pominac smarowanie masą?! I ile użyć wody do rozpuszczenia żelatyny?!
-
2014/02/12 19:01:16
Majka - oczywiście, wierzchu nie trzeba koniecznie smarować masą, z powodzeniem można posypać pudrem lub polać ulubioną polewą. Żelatynę rozpuściłam w około 1/8 szklanki wody.
-
Gość: mmm, 194.93.124.*
2014/04/09 13:12:34
a jaka zelatyna? zwykla spozywcza wolowa czy jakas specjalna?
-
2014/04/09 13:13:23
A jaka zelatyna? zwykla wolowa spozywacza?
-
2014/04/09 16:02:47
Gościu - chodzi o najzwyklejszą żelatynę spożywczą.
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail