Blog > Komentarze do wpisu

Sernik gotowany na herbatnikach

  

 

  Sernik, który z pewnością nie opadnie, nie wymaga też użycia piekarnika, co przy temperaturach w ostatnich dniach jest zaletą. Dodatkowo ułatwiłam sobie jego wykonanie i  zamiast piec 3 blaty ciasta, masę serową przełożyłam herbatnikami.

 Przepis na masę serową stąd, robiłam z połowy porcji.

 

Składniki:

- 500g sera mielonego

- 100 g masła

- 150 g cukru

- 2 duże jaja

- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego

- 1/3 szklanki mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Dodatkowo:

- herbatniki ( około 200 g )

 

Masło utrzeć na jasną masę, dalej ucierając dodawać cukier i żółtka. Dodać ser, utrzeć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową przełożyć do garnka i mieszając zagotować, uważając, aby masa się nie przypaliła. Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ekstrakt i wymieszać.

Blaszkę ( 15x20 cm ) wyłożyć herbatnikami, na nie wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej, następnie kolejną warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej. Przykryć warstwą herbatników. Można polać polewą.

 

Smacznego.

 

piątek, 04 maja 2012, martex.82

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/04 07:57:51
całe wieki nie jadłam sernika gotowanego na ciastkach.
kusząco wygląda.
-
Gość: mojetworyprzetwory, r2.limes.com.pl
2012/05/04 09:36:04
Ale piękny i taki elegancki!
-
2012/05/04 09:53:56
Piękny i równy. Bardzo pyszny!
-
2012/05/04 11:13:57
Piękny serniczek i z całą pewnoscią świetne smakuje. Muszę go kiedyś zrobić.
Pozdrowienia:)
-
2012/05/04 15:59:33
nigdy nie jadłam wersji z herbatnikami, muszę spróbować :)
-
2012/05/04 16:28:20
Pięknie wygląda z tymi kwiatuszkami i faktycznie na pewno nie opadnie :)
-
2012/05/04 17:49:17
Jeszcze się z takim sernikiem nie spotkałam, ale wygląda to smacznie :)
-
2012/05/04 17:51:32
Uwielbiam serniki gotowane, ale na herbatnikach jeszcze nie jadłam. fantastyczny pomysł:)
-
2012/05/04 20:58:40
Świetnie się prezentuje.
-
2012/05/04 23:43:35
Sernik gotowany zawsze robi moja Babcia :) Wprawdzie nie na herbatnikach tylko na kruchym cieście, ale prezentuje się bardzo podobnie :)
-
2012/05/05 12:11:43
Czy po dodaniu budyniu też trzeba zagowoac? Pozdrawiam, Agata:)
-
2012/05/05 20:06:15
Agato - ja wlewam rozrobiony budyń, zestawiam na chwilę rondelek z ognia, wszystko dokładnie mieszam i stawiam ponownie, tylko na tyle, aż masa lekko zabulgocze i zgęstnieje.
-
2012/05/06 17:52:59
Jak pięknie wyglądają te kawałeczki ciasta otoczone bzem!:) Musiał być pyszny ten serniczek:)
-
Gość: magda, 89-77-12-10.dynamic.chello.pl
2013/05/02 20:07:43
kilka razy już korzystałam z tego przepisu rewelacja naprawdę smaczny :)
-
Gość: Sylwia, wis-zul.spine.pl
2014/04/13 11:21:41
Zrobiłam wczoraj - szybkie i smaczne ciasto.
Kupiłam twaróg Emelki (500g) i nie dodawałam już masła. Zamiast ekstraktu użyłam cukru waniliowego. Na wierzch rozpuściłam tabliczkę gorzkiej czekolady z ok. 0,5 szkl mleka.
Dzięki za przepis!:))
-
2014/04/13 12:35:51
Sylwia - bardzo proszę, cieszę się że smakowało, pozdrawiam.
-
2014/06/02 13:56:50
Skorzystałam z przepisu, pyszności :-)
szescdni.blogspot.com/2014/06/sodko-kolorowo-i-smiesznie.html
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail