Blog > Komentarze do wpisu

Miętus

 

Ciacho zawdzięcza nazwę miętuskom, czyli cukierkom miętowym, które wchodzą w skład kremu. Smak miętowy nie jest dominujący, może dlatego, że cukierki, których użyłam nie były zbyt mocno miętowe, ale jak dla mnie w sam raz.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Wylać do foremki ( 20x20 cm ) , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę miętową:

- 150 g miętowych landrynek

- 1/4 szklanki wody

- 1 budyń śmietankowy

- 1 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżki cukru

- 150 g masła

Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki.

W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty ) , połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę.

Masę rozprowadzić na biszkopcie.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 1 galaretka agrestowa

- 200 g śmietany kremówki

 

Dodatkowo:

- herbatniki

- starta, gorzka czekolada

 

Na masę miętową wyłożyć warstwę herbatników.

Galaretkę rozpuścić w około 3/4 szklanki wrzątku.

Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Pozostawić w lodówce do stężenia. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą.

 

 

Smacznego.

 

poniedziałek, 02 lipca 2012, martex.82

Polecane wpisy

  • Ananasek

    Składniki na biszkopt: - 3 jaja - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec doda

  • Rafaello

    Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam. Źródło: rafaello

  • Biszkopt z kisielową pianką

    Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za s

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/07/02 08:55:36
Uwielbiam mięte ale nie próbowałam jej jeszcze w wersji dodatku do kremu :) Myślę, że jest on idealnym pomysłem na takie upalne dni :)
-
2012/07/02 09:06:21
Piękny przekładaniec miętowy, wygląda imponująco, przepysznie i bardzo elegancko :)
-
2012/07/02 11:49:26
Wygląda pięknie. I pewnie tak samo smakuje. Fajne połączenie smakowe.
-
2012/07/02 12:32:55
Ślicznie wygląda to ciacho, koniecznie muszę zapisać przepis do wypróbowania
-
2012/07/02 13:59:15
Lubię miętowe ciasta:)
-
2012/07/02 14:39:44
Wspaniałe ciasto, idealne na lato.
Już zapisuje przepis:)
-
2012/07/02 15:55:16
Mmm, uwielbiam miętusy, ale w cieście jeszcze nigdy ich nie jadłam, ciekawe :)
-
2012/07/02 16:59:04
Ciasto wygląda wspaniale!
-
2012/07/02 21:26:47
Zajebisty pomysł z miętuskami!
-
2012/07/02 22:29:01
ale rewelacja! te miętówki...
orzeźwienie murowane.
-
2012/07/02 22:30:29
Wspaniałe przepisy wyszukujesz:).Świetny ten miętus, chyba muszę wypróbować:).
A to też przepis od Siostry Anastazji?
Pozdrowienia :)
-
2012/07/02 22:37:43
Majana - nie to nie jest ciasto "anastazyjne ", to taka moja kombinacja własnych smaków i podpatrzonych przepisów, spróbuj, polecam i pozdrawiam :)
-
2012/07/05 09:11:32
Prześliczne kolory :)
-
Gość: monika, *.adsl.inetia.pl
2012/07/09 13:19:56
W sobotę zrobiłam ciacho, wyszło super zamiast posypać czekoladą w tężejącą masę z galaretki powciskałam maliny, wyszło mniam mniam.pozdrawiam
-
2012/07/09 22:48:29
wow wygląda cudnie, a jak miętowe to koniecznie muszę wypróbować:)
-
Gość: Lucyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/14 23:00:18
Wyszedł mi idealnie - polecam!
-
Gość: O, *.tktelekom.pl
2013/04/11 21:33:17
pyszny, piekłam ciasto wg tego przepisu i wyszło bardzo, bardzo dobre ! :)
-
2013/05/04 07:39:39
Ciasto pyszne. U mnie troszkę bardziej maślane i w każdej części czuć miętę. mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/05/mietowa-rozkosz.html
-
Gość: Klaudia, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/07/11 15:53:29
Ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy herbatniki dobrze zmiękną. Jedno z ulubionych!
-
Gość: antek, *.adsl.inetia.pl
2015/12/30 22:41:59
Przepis skopiował na facebooku profil o nazwie Pyszne Przepisy www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/?fref=photo&__mref=message_bubble
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail