Blog > Komentarze do wpisu

Babcina szarlotka

 

Wprawdzie nie jest to przepis pochodzący od mojej babci, tylko od babci autorki bloga Słodkie Fantazje, gdzie wypatrzyłam tę szarlotkę, ale nazwa jest właściwa, bo tak mi się właśnie to ciasto kojarzy, z babcinym ciepłem, jej delikatnymi dłońmi, słonecznym uśmiechem i gorącą herbatą. Szarlotka tradycyjna, z mięciutkim ciastem, kwaskowymi, subtelnie cynamonowymi jabłuszkami i warstwą lukrowej słodyczy, pyszna, polecam bardzo.

 

 Składniki na ciasto:

- 400 g mąki pszennej

- 1/3 szklanki cukru

- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

-2 jaja

- 16 g cukru waniliowego

- 3 - 4 łyżki mleka

- 160 g miękkiego masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić mikserem lub ręcznie, około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące ( takie ma być, nie należy dosypywać mąki, bo po upieczeniu nie będzie tak mięciutkie i delikatne jak być powinno). Z ciasta uformować kulę, podzielić na pół. Obydwie części rozwałkować na prostokąty, odpowiadające wielkości blaszki ( 25x28 cm ), ponieważ ciasto jest lepkie, najlepiej ułatwić sobie pracę wałkując na papierze do pieczenia, przez folię spożywczą. Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki, ponakłuwać i podpiec 10 minut w 180 st. C.

 

Składniki na nadzienie:

- 2 kg kwaśnych jabłek

- 1/3 szklanki cukru

- 16 g cukru waniliowego

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 40 g masła

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo na lukier:

- ok 2 szklanki cukru pudru

- odrobina gorącej, przegotowanej wody

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, dolać około 1/4 szklanki wody, dodać resztę składników ( oprócz mąki ziemniaczanej ). Poddusić, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze około minuty i zestawić do przestudzenia.

Nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczony spód. Przykryć drugim blatem ciasta. Piec około 30 - 35 minut w 180 st. C, do zrumienienia. Wystudzić, polukrować.

 

 

Smacznego.

sobota, 10 listopada 2012, martex.82

Polecane wpisy

  • Szarlotka z bananami

    Jeszcze bardziej jesiennie, niż świątecznie, bardzo dobra, aromatyczna szarlotka z dodatkiem bananów. Źródło: szarlotka Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki

  • Szarlotka z serkiem mascarpone

    Ponownie wypiek z udziałem serka mascarpone, tym razem jest on w składzie pianki, do tego cynamonowe jabłuszka, i maślana kruszonka. Źródło: szarlotka Składni

  • Ciasto makowo - jabłkowe

    Połączenie prostego ciasta ucieranego i białkowego pieguska z owocowym, jabłkowym akcentem. Źródło: ciasto makowo - jabłkowe Składniki na ciasto jasne: - 7 żó

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/11/10 14:41:38
Lubię, kiedy szarlotka jest baaaardzo jabłkowa....
-
2012/11/10 16:12:54
mniaaaaam! ale tu u Ciebie pysznie tak domowo! pozdrawiam Wiola
-
2012/11/11 19:27:02
Wspaniała szarlotka z tą górą jabłek na pewno smakuje przepysznie :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Klaudia, *.centertel.pl
2018/10/20 15:26:32
Niestety ma jedną wadę jest tak pyszna, że jeszcze nigdy nie zdążyła wystygnąć. Pochwały gości bezcenne.
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail