Blog > Komentarze do wpisu

Samosy

 

 Wprawdzie te świąteczne dni, to czas królowania tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami i żadne inne by w tym momencie w moim domu nie wygrały, ale lubię nowe smaki i postanowiłam wypróbować również samosy, czyli smażone pierożki rodem z Indii. U mnie jest to jednak raczej spolszczona wersja samosów, powstała z połączenia kilku znalezionych przepisów, które najbardziej mi odpowiadały.

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżki oleju roślinnego

- 3/4 szklanki ciepłej wody

 

Składniki na nadzienie:

- 1/2 szklanki groszku zielonego ( mrożonego lub z puszki )

- 2 duże ziemniaki

- 1 marchewka

- 1 mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kolendra, imbir, szczypta kurkumy

- 3 łyżki oleju do podsmażenia nadzienia

- olej do smażenia pierożków

 

 Mąkę wymieszać z solą, dolać olej, wymieszać. Dolewać wodę, zagniatając ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką, odstawić, przygotować farsz.

Ziemniaki ( w mundurkach ) i marchewkę ugotować, pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć paprykę, kolendrę, imbir, kurkumę, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i groszek, wymieszać, podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić.

Z ciasta uformować około 12 kulek, rozwałkować je na cienkie placuszki, przeciąć na pół. Zlepić boki każdego półkola ( można wcześniej posmarować je wodą ), tworząc rożek. Tak powstałe kieszonki nadziewać farszem i zlepiać pozostały brzeg.

W garnku rozgrzać olej, smażyć samosy na złoto z obydwu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.

 

Smacznego.

środa, 26 grudnia 2012, martex.82

Polecane wpisy

  • Paluchy z oliwkami

    Szybka przekąska dla amatorów oliwek. Inspiracja: paluchy Składniki: - 1 płat ciasta francuskiego - ok 300 g oliwek ( u mnie pół na pół zielone i czarne ) - 1

  • Zdziwione kraby z parówkami

    Parówki w cieście, w nieco odmienionej formie, może spodobają się małym niejadkom? Pomysł na sposób zawinięcia podpatrzony na Stylowi.pl. Składniki na 6 krabów

  • Kruche miseczki z mięsem mielonym

    Kruche, maślane ciasto i mięsny farsz, szybka, prosta przekąska, stworzona dla potrzeb zagospodarowania resztki mięsa mielonego. Składniki na ciasto ( 6 sztuk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/12/26 06:41:17
Samosy jak malowane!
Na pewno smaczne.
Pozdrawiam
-
2012/12/26 08:47:21
Nigdy się nie spotkałam, a wyglądają smacznie!
-
2012/12/26 10:11:22
Przymierzałam się do nich wielokrotnie ale jakoś mi się jeszcze nie udało za nie zabrać:)
-
2012/12/26 12:08:45
Wyszły taki pięknie, że aż chce się zabrać kilka do zjedzenie ummm pychotka :)
-
2012/12/26 13:04:53
Podobają mi się bardzo, wyszły Ci smakowite!:)
-
2012/12/27 17:53:18
Ciekawe nadzienie. Nigdy nie jadłam samosów, a pysznie wyglądają.:)
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail