Blog > Komentarze do wpisu

Cygańskie ścieżki

 

 

 Ciasto z mojego starego zeszytu, urzekające feerią barw, jak wirująca cygańska, falbaniasta spódnica, jak wędrujący tabor, być może właśnie stąd nazwa - cygańskie ścieżki. A przy okazji, mogłam wykorzystać zalegające szafkę galaretki.

 

 

 

Składniki na ciasto:

- 9 białek

- 4 żółtka

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka oleju

- 1  łyżka kakao

- 3 łyżki suchego maku

-  1 opakowanie kisielu wiśniowego

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:

I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki

II - 1 łyżkę kakao

III - kisiel wiśniowy

IV - 3 łyżki suchego maku

Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.

Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.

 

Masa:

- 400 g serka waniliowego np. Danio

- 5 kolorowych galaretek

 

4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 07 stycznia 2013, martex.82

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/01/07 09:57:51
Bardzo dekoracyjne!
-
2013/01/07 10:24:06
Ale kolorowe, pięknie wygląda:)
-
2013/01/07 10:48:09
Wygląda niesamowicie:)
-
2013/01/07 11:53:37
jak fantastycznie wygląda!!
-
2013/01/07 14:16:59
Jakie śliczne, kolorowe ciasto. Kusisz.
Jak zrobię takie to się pochwalę.
-
2013/01/07 15:45:27
Fenomenalne, niezwykłe, bardzo mi się podoba, jak zawsze ! :) Pozdrawiam :)
-
2013/01/07 16:11:36
No, no wygląda jak z bajki :)
-
2013/01/07 16:23:36
Ciasto jest niezwykłe. Zwróciło moja uwagę bo jest inne niż wszystkie. Gratuluję tego przepisu!!!
-
2013/01/07 17:48:12
Pięknie się prezentuje! :))) Muszę je kiedyś wypróbować:)
-
2013/01/07 18:12:14
wygląda bajecznie. Dodaje do zakładek -do wypróbowania :)
-
2013/01/07 18:43:57
Jest fenomenalne! Aż nie wierzę, że można upiec coś tak pięknego i kolorowego:-)
-
2013/01/07 20:20:05
Bardzo ciekawy przepis, wygląda świetnie, pozdrawiam :-).
-
2013/01/07 21:11:55
Och,jakie ono kolorowe, piękne, dekoracyjne! :)
Niesamowicie się prezentuje i ma śliczną nazwę:)
-
2013/01/07 21:20:09
Wygląda tak fantastycznie, że pewnie bardzo szybko znika z talerza:)
-
2013/01/07 21:21:47
wyglada bajecznie!
-
2013/01/07 22:18:01
dawno nie zdarzyło mi się widzieć tak straszliwie niebanalnego ciasta!
-
2013/01/08 14:15:29
wygląda świetnie, ale mam pytanie - może głuputka jestem, ale prosże wytłumacz dokładniej jak kłaś łyżkami ciasto w TO SAMO miejsce? Proszę napisz na chłopski rozum, jak to zrobić :)
-
2013/01/08 14:29:38
kuchcikowo - jeżeli robiłaś kiedyś zebrę to tutaj postępujemy podobnie, z tym, że mamy do czynienia z 4 rodzajami ciasta. I tak: na początku na środek blachy wylewam 2 łyżki masy żółtej, ciasto troszkę się rozleje tworząc okrągłą plamę i znów na środek tej plamy wlewam kolejne 2 łyżki, tym razem ciasta kakaowego, dalej na środek, na kupkę, ciasto z makiem i potem z kisielem, ciasto jest na tyle płynne, ze będzie się rozlewało, tworząc kręgi, ale można trochę poruszać blachą, by dotarło we wszystkie jej zakamarki, nie mieszać łyżką, by nie popsuć wzorków. To naprawdę nic skomplikowanego, 4 miski, 4 łyżki i do dzieła, przepraszam, jeśli nie dość zrozumiale tłumaczę.
-
2013/01/08 19:13:53
Ale piękne! :)
-
Gość: gin, 50c5748f.flatrate.dk
2013/01/08 20:47:35
Obłędne! Te kolory są niesamowite :)
-
Gość: , 84-10-252-142.dynamic.chello.pl
2013/01/30 14:40:25
Dodaje się 4 żóltka a 9 białłek, co z pozostałymi żółtkami?
-
2013/01/30 15:20:37
gościu -pozostałe żółtka nie mają zastosowania w tym cieście, ja użyłam 4 całych jajek, a pozostałe same białka miałam wcześniej zamrożone, pozostałe po pączkach. Często zamrażam białka, gdy do kruchego ciasta lub właśnie pączków potrzebuję tylko żółtek.
-
Gość: , 84-10-252-142.dynamic.chello.pl
2013/01/30 18:51:28
Dziękuję za odpowiedz na pewno spróbuję upiec
-
Gość: Elka, 87-205-95-38.adsl.inetia.pl
2013/02/04 17:34:08
Upiekłam to ciacho w weekend :-). Super smakuje, jest lekkie i ślicznie wyglądają kolorowe galaretki w środku :-). Dałam galaretkę Ametystową, Bursztynową, Rubinową i Malinową. Kolorki super współgrały z 'zebrą' na wierzchu. Na pewno jeszcze nie raz upiekę to ciacho. Polecam i pozdrawiam !
-
2013/02/04 20:11:13
Elu - bardzo się cieszę, że wykorzystałaś przepis i że ciacho smakowało, z takimi galaretkami, musiało mieć cudne kolorki, pozdrawiam serdecznie i polecam się na przyszłość :)
-
2013/02/13 13:41:03
uwielbiam Twój blog, będę zaglądac ile się tylko da i wgl to daję Cie do ulubionych, bo mi szczena opadła :)))
-
Gość: 6niebo, public26549.cdma.centertel.pl
2013/03/05 10:28:55
to ciach powaliło mnie na kolana.
cudne jest!
-
2013/09/12 22:15:03
ciasto jest bardzo smaczne! szczerze polecam, na pewno jeszcze zrobię:)
-
Gość: , aacy66.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/28 19:20:23
Właśnie zrobiłam to piękne ciasto zachęcona jego wyglądem. Jednak nie jest takie różowe, kolor różowy jest bardzo blady, prawie niewidoczny. Powiedz proszę, co zrobiłaś, aby osiągnąć ten kolorek. Może dodałaś barwnika, albo podrasowałaś zdjęcie? Ja dałam kisiel z winiar i szału nie ma. Co do smaku, to w tej chwili się nie wypowiem, bo ciasto się schładza. Mam nadzieję, że będzie pyszne. Tylko zawiódł mnie ten kolor.
-
2013/11/28 20:35:13
nie dodawałam żadnych barwników, i nie zmieniałam kolorów komputerowo, może zależy to od kisielu, niestety nie pamiętam jakiej firmy wtedy użyłam, wiem, że był to zwykły kisiel wiśniowy jaki akurat miałam w domu. Przykro mi, że ciasto nie spełniło oczekiwań wizualnie, mam nadzieję, że chociaż smak nie zawiedzie.
-
Gość: luna19, 78-131-236-18.tktelekom.pl
2013/12/10 17:31:28
świetne ciasto , a kisiele bywają różne.. ja tez kiedys nie uzyskałam koloru taki jaki potrzebowałam , a innym razem był za mocny.
Kisiele tak samo są barwione barwnikami, jeśli widzimy ze kolor ciasta jest za slaby , warto tu toszke oszukac barwnikiem
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi

SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail