Blog > Komentarze do wpisu

Biały puch

 

 

 Jeżeli zostały jeszcze komuś zamrożone białka, pozostałe po tłustoczwartkowych wypiekach, a nie ma ochoty na bezy, czy pieguska, to proponuję je wykorzystać do upieczenia tego sernika.

 

Źródło: biały puch

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru

- 5 żółtek

- szczypta soli

- 225 g  masła

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół. Schłodzić w lodówce, lub zamrozić.

 

Składniki na masę serową:

- 1,20 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 225 g masła

- 6 - 7 łyżek kwaśnej śmietany

- 2 szklanki białek 15 - 18 białek

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- skórka i sok z 1 cytryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- opcjonalnie rodzynki ( nie dodawałam )

Masło utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puch, następnie cały czas ucierając, dodawać stopniowo ser. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i sok oraz ekstrakt  z wanilii, wszystko razem zmiksować.

Do osobnej miski ( dużej ) wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodając pod koniec 1/2 szklanki cukru.

Dodać ubitą pianę do masy serowej, stopniowo, delikatnie łącząc z serem. Można dodać rodzynki.

Jedną część ciasta zetrzeć do blaszki ( około 30x35 cm, potrzebna duża blacha ), wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie uklepać palcami. Podpiec około 15 minut w 160 st. C.

Na przestudzony spód wylać masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny 20 minut w 160 st. C. Schłodzić, najlepiej przez noc. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

sobota, 16 lutego 2013, martex.82

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/02/16 14:32:52
Wygląda super !! :)
-
2013/02/16 15:02:25
To ciacho wygląda bardzo elegancko:)
-
2013/02/16 15:28:33
Lubię czasem dla odmiany taką lekką chmurkę!
-
2013/02/16 19:07:34
Pięknie Ci wyszedł, oj zjadłabym kawałeczek, pozdrawiam cieplutko :-).
-
2013/02/16 20:44:02
Wygląda absolutnie pysznie.
-
2013/02/17 10:19:56
Połączenie sera z bezą, to swietna i smaczna kombinacja ! Wspaniały, apetyczny puszek !!! Pozdrawiam :)
-
Gość: gin, 50c5748f.flatrate.dk
2013/02/18 20:26:00
Wygląda cudnie - taki delikatny i leciutki :)
-
2013/02/18 22:50:31
Wygląda wytwornie! Zapisuję koniecznie ;)
Pozdrawiam
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi

SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail