Blog > Komentarze do wpisu

Poranna rosa

 

Dwukolorowe ciasto, z zatopionymi kokosowo - serowymi kuleczkami, które mają przypominać krople rosy.

 

 Inspiracja

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2/3 szklanki cukru

- 3 jaja

- 1 białko

- 200 g masła

- 150 g śmietany 18%

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki kakao

- 3 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem, miksując dodawać po jednym jajku i białko. Nadal miksując na zmianę dodawać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i mleko, zmiksować.

Do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia wylać najpierw jasne ciasto, następnie na jasnym równomiernie rozprowadzić ciasto kakaowe.

 

Składniki na kulki kokosowe:

- 1 żółtko

- 200 g sera zmielonego

- 3 łyżki cukru pudru

- 8 - 10 łyżek wiórek kokosowych

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki połączyć, z masy formować kulki ( nieco mniejsze niż orzech włoski ). Kulki włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone kulki serowo - kokosowe układać na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając.

Ciasto piec w 180 st. C, około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 śmietan - fix

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixem, wyłożyć na ciasto.

Wierzch można posypać kakao lub startą czekoladą.

 

  Smacznego.

środa, 29 maja 2013, martex.82

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: lawenda59, adlz183.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/29 11:03:34
Ciasto pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje ,muszę upiec na Boże Ciało. Wspaniały blog ,często z niego korzystam. Dziękuję.
-
2013/05/29 11:36:45
Ciasto fantastyczne, te serowo - kokosowe kuleczki muszą smakować obłędnie i wspaniale komponować się z ciastem :)
-
2013/05/29 18:47:12
Cudowne ciasto, pięknie się nazywa i wspaniale, smacznie wygląda. Super!:)
-
2013/05/29 21:19:19
Wow, ale super:)
-
Gość: Ola in the kitchen, 77-253-159-92.adsl.inetia.pl
2013/05/29 23:09:37
Mniam ale pyszności :D
-
2013/05/30 15:22:56
Interesujące ciasto, bardzo mi się podoba :)
-
2013/05/30 16:32:28
Wspaniałe jak zawsze wszystkie Twoje wypieki ! Jestem Twoją wierną fanką i choć nie zawsze dodaje komentarz, to sledze na bieżąco Twoje wspaniałe wypieki, i ciągle jestem nimi zachwycona ! Pozdrawiam :)
-
2013/06/02 20:00:20
Wygląda wręcz imponująco!:-)
-
Gość: , host-192-162-151-197.stormmedia.pl
2013/06/17 21:23:55
a ja robilam ten placek juz dwa razy i za kazdym razem wychodzi zakalec, nie wiem czemu:(
-
2013/06/18 06:36:14
Gościu, aby uniknąć zakalca w przypadku ciast ucieranych, trzeba pamiętać, żeby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, być może to był powód.
-
Gość: Galynka, 7-214-178-93.lviv.farlep.net
2013/08/20 18:24:55
Dzień dobry. Ten plyatsok wynalazł pani z Drohobycha (Ukrayina.Lviv). Dumny z jej i jej talent. Przepraszamy za pomylky.pereklad Google.




-
Gość: Maria, 095160223063.bialapodlaska.vectranet.pl
2013/12/26 16:32:31
Ciasto ladnie wyglada ale jest zatykajace i troche z zakalcem,szkoda czasu i produktow tylko dobre a te kulki
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail