Blog > Komentarze do wpisu

Rabarbarki - drożdżówy z rabarbarem

 

Sezon rabarbarowy w pełni, trzeba wykorzystać ten moment. Moja propozycja to puszyste, drożdżowe buły, z kwaskowym rabarbarem i słodką kruszonką.

 

Zaczyn:

- 20 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka mąki

- 1/4 szklanki ciepłego mleka

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem, mąką i mlekiem, odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.

 

Składniki na ciasto ( 4 - 5 sztuk ):

- 1,5 szklanki mąki

- 1 jajko

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka oleju

- 1/4 szklanki ciepłego mleka

- szczypta soli

- zaczyn

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, jajko, olej, mleko oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

 

 Składniki na kruszonkę:

- 50 g mąki

- 25g cukru

- 25 g masła

 Wszystkie składniki  wymieszać razem w palcach, tak, by powstała kruszonka.

 

Dodatkowo:

- 2 łodygi rabarbaru:

- 2 łyżki cukru

- łyżeczka  masła

Rabarbar oczyścić, pokroić i wraz z cukrem podsmażyć chwilę na maśle.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 równych części. Uformować okrągłe bułeczki na wierzchu zrobić lekkie wgłębienie i ułożyć kawałeczki rabarbaru. Posypać kruszonką. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

Piec około 25 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

 

wtorek, 21 maja 2013, martex.82

Polecane wpisy

  • Precle

    Pyszne, domowe precle, chociaż u mnie trochę przerośnięte i przypominające bardziej zakręcone bułeczki. Źródło : precle Składniki: - 1,5 szklanki letniej wody

  • Zakręcone brioszki z cynamonem

    Zakręcone, drożdżowe bułeczki, pachnące cynamonem. Inspiracja: brioszki Składniki: - 2 szklanki mąki + 1 łyżka - 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka - 15 g świeżych

  • Bułki z masłem czosnkowo - pietruszkowym

    Wyjątkowo aromatyczne, mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem z masełka czosnkowego, z dodatkiem natki pietruszki. Źródło: bułki Składniki na cia

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/05/21 07:23:21
Nie wiem jak przekonać moich chłopaków do rabarbaru...
-
2013/05/21 07:40:57
Wyglądają pysznie;)
-
2013/05/21 08:10:13
Pięknie wyglądają, pulchne, z kruszonką i ten rabarbar :).
-
2013/05/21 08:53:40
Wyglądają fenomenalnie :)
-
2013/05/21 15:57:34
Urocze te drożdżówki, kwaskowaty rabarbar + słodka kruszonka, pysznie! :)
-
2013/05/21 18:38:10
uwielbiam takie drozdzowki :)
-
2013/05/21 18:38:31
uwielbiam takie drozdzowki :)
-
2013/05/21 18:39:10
uwielbiam takie drozdzowki :)
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail