Blog > Komentarze do wpisu

Porzeczkowiec

 

Wypieków z sezonowymi owocami ciąg dalszy, tym razem kolej na czerwoną porzeczkę. Kakaowo - budyniowe ciasto , słodka masa z pieczonej, kwaśnej śmietany z dodatkiem kaszy manny i kwaśna, czerwona porzeczka dla zrównoważenia smaków.

 

 

 Źródło: urodziwe ciasto z czerwoną porzeczką

 

Składniki na ciasto:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 2 opakowania budyniu czekoladowego

- 5 żółtek

- 200 g masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną zamrozić, drugą schłodzić około 40 minut w lodówce, wyłożyć do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec w 180 st. C przez około 20 minut, przestudzić.

 

Składniki na masę:

- 5 białek

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1/2 l kwaśnej śmietany

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 120 g kaszy manny

- szczypta soli

- 500 g czerwonych porzeczek

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać śmietanę, proszek budyniowy i kaszę mannę, delikatnie połączyć łyżką.

Masę wylać na podpieczone ciasto, posypać porzeczkami. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 60 minut w 180 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

wtorek, 09 lipca 2013, martex.82

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/09 08:04:29
wygląda naprawdę wspaniale.
aż mam ochotę wpaść do Ciebie na kawę! rewelacja.
pozdrawiam!
-
2013/07/09 10:24:19
Chętnie bym się poczęstowała,miłego dnia.
-
2013/07/09 11:23:14
Ale pyszne ciasto!
-
2013/07/09 12:32:52
Ja dopiero przymierzam się do zrobienia ciasta z porzeczkami :) Toje kusi i to bardzo... Pychotka! Miłego dnia :)
-
2013/07/09 12:47:28
Wspaniałe:)
-
2013/07/09 23:10:15
Ale super ciacho! Kwaskowate od porzeczek, jak dla mnie cudowne. Uwielbiam po prostu porzeczki i wypieki z nimi .:)
Pozdrowienia
-
2013/07/10 06:50:25
świetne ciasto! mocno intryguje mnie ta masa ze śmietaną - zapisuję
-
2013/07/11 08:14:14
Już wypróbowałam i jak zwykle Twój przepis sprawdził się rewelacyjnie :) Z braku wszystkich składników zamieniłam tylko czerwone porzeczki na czarne i budyń czekoladowy na kakao. Pychota !
-
Gość: hanka, c0-221.icpnet.pl
2013/07/23 23:20:17
Ciasto pyszne. Polecam! Spróbuję jeszcze upiec z wiśniami.
-
2013/07/25 08:19:29
Cudne ciasta tworzysz i bardzo smakowite :)
-
Gość: hanka, c0-221.icpnet.pl
2013/07/27 12:25:42
z wiśniami też pychota!
-
Gość: renata, 212.160.187.24*
2013/07/31 10:35:37
ciasto pycha polecam
-
Gość: Ania, 178-37-7-116.adsl.inetia.pl
2014/01/03 10:46:27
kwaśna śmietana tzn taka zwykła 18% do zup i sosów???
-
2014/01/03 11:48:56
Ania - tak, chodzi właśnie o taką zwykłą 18 %
-
Gość: Ania, 178-37-7-116.adsl.inetia.pl
2014/01/03 12:11:55
dzięki serdeczne
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi

SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail