Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z gruszkami, czekoladą i pianką

 

 Były już śliwki, były jabłka, przyszła pora na kolejne jesienne owoce - gruszki.

 

Inspiracja: kruche z gruszkami...

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 4 żółtka

- 250 g masła lub margaryny

- 2/3 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większą schłodzić w lodówce.

Większą część ciasta rozwałkować i umieścić w formie ( o boku 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec przez 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na warstwę gruszkową:

- 4 gruszki

- 1/4 szklanki wody

- 1 łyżeczka cukru

- sok z 1/2 cytryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z waniliii

- 100 g czekolady ( gorzka )

- 1 łyżka budyniu waniliowego

Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę i poddusić z wodą i cukrem, na koniec dodać rozrobiony w odrobinie wody budyń i ekstrakt waniliowy. Masę odrobinę przestudzić i dodać posiekaną w kosteczkę czekoladę, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.

 

Składniki na piankę:

- 4 białka

- 1 szklanka cukru pudru

- 1,5 opakowania budyniu waniliowego

- 1/3 szklanki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Miksując dodać proszek budyniowy i na koniec wlewać cienką strużką, cały czas miksując olej.

Piankę wyłożyć na masę gruszkową. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.

Piec około 40 minut w 180 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

niedziela, 06 października 2013, martex.82

Polecane wpisy

  • Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

    Proste, puszyste, a zarazem wilgotne, biszkoptowe ciasto i kwaśny rabarbar, bardzo udane połączenie, polecam. Źródło: ciasto z rabarbarem Składniki: - 165 g m

  • Ciasto kruche z masą śliwkową

    Źródło: ciasto kruche Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru pudru - 2 jaja - 200 g masła - 1 łyżeczka eks

  • Ciasto ucierane z truskawkami

    Takie ciasta z sezonowymi owocami ostatnio najbardziej się u mnie sprawdzają. Proste, ucierane ciasto na oleju, truskawki i maślana kruszonka, polecam. Źródło:

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/06 20:17:29
Ależ bym sobie zjadła kawałeczek... Uwielbiam ciasta z gruszkami :)
-
2013/10/06 21:22:38
Super. Wiesz, że nigdy nie robiłam jeszcze ciasta z gruszkami. A powiedz mi czy w połączeniu z czekoladą nie wychodzi za słodkie? Bardzo mi się podoba ten przepis i chętnie bym go sama zrobiła
-
2013/10/06 21:36:28
basinepichcenie - użyłam gorzkiej czekolady i jak dla mnie masa była w sam raz słodka, poza tym w masie znajduje się sok z cytryny i można ewentualnie zrezygnować z dodatku cukru.
-
2013/10/08 06:21:14
Dziękuje za uwagi, takie są najcenniejsze... Kurcze no napatrzeć się nie mogę. Ja też chce!

Można zaprosić na konkurs? basinepichcenie.blox.pl/2013/10/Konkurs-I-walek-silikonowy-czerwony-do-wygrania.html
-
2013/10/08 18:42:34
Gruszki i czekolada to bardzo smaczne połączenie, całość musi smakować genialnie :) Pozdrawiam
-
2013/10/08 23:15:28
Mmmmm, kolejne wspaniałe ciacho. Ślinka cieknie Martuś :)
-
2013/10/09 09:40:51
Ciasto jest doskonałe!
-
2013/10/09 12:14:36
Spojrzałam na Twoje ciasto i ... no właśnie mogę jedynie popatrzeć, a chętnie bym spróbowała:)
-
2013/10/13 19:51:42
Dotychczas w przepisach nie spotkałam oleju jako dodatku do pianki. Za pianką tylko z białek i budyniu jakoś specjalnie nie przepadałam (na przykład w pleśniaku). Ciekawe jak bardzo olej zmienia smak i konsystencję pianki. Przy najbliższej okazji wypróbuję Twój pomysł:)
-
Gość: Kropka, *.is.net.pl
2013/10/25 21:41:37
Właśnie upiekłam ciasto. Wyszło całkiem smaczne ale mam zastrzeżenie do masy gruszkowej. Gruszki są bardzo winne mają dużo soku więc dodawanie wody żeby je poddusić jest bez sensu, poza tym te 4 gruszki rozgotowały się moment i prawie nic nie zostało tam powinno być ich 4 razy więcej :). W placku ich niestety nie czuć.
-
2013/10/26 07:08:49
Kropka - dziękuję za uwagi, zgadzam się, że gruszek powinno być więcej, aby były bardziej wyczuwalne. Jeżeli chodzi o wodę, to może zależy od gruszek, ale w moim przypadku była potrzebna, pozdrawiam.
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail