Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z makowym budyniem

 

Szarlotka z budyniem, niby nic nowego, pyszna klasyka, jedynie pewną odmianą jest piegowaty dodatek maku do budyniu.

 

Inspiracja: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 225 g mąki

- 125 g masła lub margaryny

- 50 g cukru pudru

- 1 jajko

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3, większą część schłodzić w lodówce, mniejszą zamrozić. Schłodzoną część rozwałkować, wyłożyć do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 - 20 minut w180 st. C.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 1 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych )

- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie w zależności od kwaśności jabłek )

- 1 cukier waniliowy

- 1 łyżka budyniu waniliowego

Jabłka rozprażyć w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do jabłek zagotować do zgęstnienia. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.

 

Składniki na warstwę budyniową:

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 2 łyżki cukru

- 2 - 3 łyżki suchego maku

- 400 ml mleka

W 1/2 szklanki rozrobić proszek budyniowy i cukier, resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia, wsypać mak, połączyć.

Budyń jeszcze ciepły, wylać na masę jabłkową.

Na wierzch zetrzeć zamrożoną resztę ciasta. Piec około 45 minut w 180 st C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.


Smacznego.

poniedziałek, 09 grudnia 2013, martex.82

Polecane wpisy

  • Szarlotka z bananami

    Jeszcze bardziej jesiennie, niż świątecznie, bardzo dobra, aromatyczna szarlotka z dodatkiem bananów. Źródło: szarlotka Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki

  • Szarlotka z serkiem mascarpone

    Ponownie wypiek z udziałem serka mascarpone, tym razem jest on w składzie pianki, do tego cynamonowe jabłuszka, i maślana kruszonka. Źródło: szarlotka Składni

  • Ciasto makowo - jabłkowe

    Połączenie prostego ciasta ucieranego i białkowego pieguska z owocowym, jabłkowym akcentem. Źródło: ciasto makowo - jabłkowe Składniki na ciasto jasne: - 7 żó

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/09 08:23:19
Jakie cudne ciasto!
-
Gość: Smakołyki Bereniki, *.ssp.dialog.net.pl
2013/12/09 09:34:23
ostatnio robię wszystko z makiem i takie ciacho chętnie bym przygarnęła ;)
-
2013/12/09 14:31:56
Wow :) wygląda cudnie, smakuje pewnie obłędnie! :)
-
2013/12/09 17:40:44
Bardzo apetyczne ciasto, dodatek maku do budyniu rzeczywiście bardzo interesujący :)
-
2013/12/09 19:14:18
Niby klasyka, a jednak bardzo, bardzo fajny pomysł. Urocze piegi :)
-
2013/12/09 21:46:27
Piękna szarlotka, a ten makowy budyń brzmi bardzo ciekawie. Z pewnością pyzszna. :)
-
2013/12/10 11:17:46
Robiłam niedawno szarlotkę z budyniem cynamonowym, i była pyszna, koniecznie muszę spróbować też takiej :)
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail