Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto pomarańczowo kawowe

 

Optymistyczne kolory i orzeźwiający smak, zapraszam na ciasto, z kakaowym biszkoptem, masą z udziałem marchewkowo - pomarańczowego soku, galaretką i kremem z mascarpone i kawową nutą.

 

Źródło: ciasto pomarańczowo kawowe

 

 Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 2/3 szklanki cukru

- 2/3 szklanki mąki

- 1,5 łyżeczki kakao

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, do połączenia składników.

Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę pomarańczową:

- 900 ml soku pomarańczowo - marchewkowego typu Kubuś

- 100 ml soku pomarańczowego

- 3 budynie waniliowe bez cukru

- 7 łyżek cukru

- 200 g miękkiego masła

W 1/2 szklanki Kubusia rozrobić budynie i cukier. Resztę soku i sok pomarańczowy zagotować i dodać rozmieszane budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na najwyższych obrotach.

 

Składniki na galaretkową wkładkę:

- 3 galaretki pomarańczowe

- 900 ml wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i wylać do formy, takiej samej w której piekł się biszkopt ( ja formę wyłożyłam folią, by później łatwiej było wyjąć galaretkę i umieścić ją na cieście ). Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Składniki na masę kawową z mascarpone:

- 500 ml kremówki

- 250 g serka mascarpone

- 5 łyżek cukru pudru

- 2 płaskie łyżeczki żelatyny

- 70 ml naparu kawy

Żelatynę zalać gorącą kawą, rozpuścić, przestudzić.

Śmietankę i mascarpone zmiksować, początkowo na najniższych, potem na najwyższych obrotach, do chwili otrzymania sztywnej masy. Następnie dodać puder i rozpuszczoną w kawie żelatynę, zmiksować do połączenia składników.

Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć masę pomarańczową, następnie ułożyć wkładkę z galaretki. Na to wyłożyć masę kawową z mascarpone i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

 

 

Smacznego.

piątek, 03 stycznia 2014, martex.82

Polecane wpisy

  • Ananasek

    Składniki na biszkopt: - 3 jaja - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec doda

  • Rafaello

    Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam. Źródło: rafaello

  • Biszkopt z kisielową pianką

    Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za s

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/01/03 09:46:59
wow! piękne Ci wyszło))) aż się prosi, żeby je skosztować)))
-
2014/01/03 11:56:04
Wspaniałe. Wygląda tak pięknie, że nie można wzroku od niego oderwać :)))
-
2014/01/03 12:31:02
Wow, jak ładnie wygląda!
-
2014/01/03 14:40:52
Świetnie ci się udało :) Widok takiego kawałka nastraja bardzo optymistycznie :)
-
2014/01/03 15:16:30
Cudowne:)
-
2014/01/03 16:01:21
O rany jakie piękne warstwy!! :-)
-
2014/01/03 17:59:18
Idealna, piękna kosteczka. A te żywe barwy to w sam raz na tę ponurą zimę ;)
-
Gość: Agata, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/01/03 18:04:09
dla mnie bomba. idealne słodkie ciasto - w sam raz na poprawę humoru :)
-
2014/01/03 18:22:03
Pięknie Ci wyszło :) Teraz, pozostaje Ci wypróbować wersję truskawkową :)
-
2014/01/03 19:45:09
Fantastycznie wyglądają te wszystkie warstwy :)
-
2014/01/03 19:46:36
Fantastycznie wyglądają te wszystkie warstwy :)
-
2014/01/04 21:40:36
Cudownie wygląda! Może tez kiedyś się na nie skuszę?
Pozdrawiam ciepło:)
-
Gość: malach15, 5.174.150.*
2014/01/16 21:01:19
ciasto bajka,właśnie chłodzi się w lodówce...ale...miałam problem z przełożeniem galaretki, popękała mi,"rozciągła się" itd. jak Tobie się to udało?
-
2014/01/17 20:07:46
malach - ja wylewałam galaretkę do formy wyłożonej folią spożywczą, i posługując się tą folią łatwiej było mi przenieść galaretkę na ciasto.
-
Gość: aska, *.tktelekom.pl
2014/04/11 08:55:26
czy ciasto jest bardzo wysokie?
-
2014/04/11 19:21:02
Aska - tak, ciasto jest wysokie i podzielne, ale nie przekracza na wysokość rantu blaszki, więc jest ok.


-
Gość: Grażka, 82.160.24.*
2016/05/09 18:00:05
pięknie wygląda, mam pytanie a nie można wylać galaretki( oczywiście jak będzie tężeć )bezpośrednio na masę
-
2016/05/09 21:01:44
Grażka - tak, można wylać galaretkę od razu na masę, tylko efekt wizualny może się różnić, warstwa galaretki nie będzie taka równa.
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail