Blog > Komentarze do wpisu

Porzeczkowiec

 

Czekoladowe, wilgotne blaty, masa serowa i bita śmietana, przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, polecam.

 

Źródło: porzeczkowiec

 

Składniki na ciasto:

- 3/4 szklanki oleju

- 1/2 szklanki wody

- 1 i 3/4 szklanki cukru

- 5 jaj

- 1 i 1/2 szklanki mąki

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Olej, wodę, kakao i 3/4 szklanki cukru zagotować w rondelku, przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonej masy czekoladowej, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksować.

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając pozostałą szklankę cukru, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g twarogu zmielonego

- 250 g masła

- 6 łyżek cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując dodawać po łyżce ser.

 

Dodatkowo:

- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

- 0,5 l śmietany 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 śmietan - fixy

- starta czekolada do posypania

 

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami.

Jeden blat ciasta posmarować połową dżemu porzeczkowego, wyłożyć masę serową, rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć pozostały dżem. Na wierzch wyłożyć masę śmietanową, posypać startą czekoladą.

 

 

Smacznego.

niedziela, 13 kwietnia 2014, martex.82

Polecane wpisy

  • Ananasek

    Składniki na biszkopt: - 3 jaja - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec doda

  • Rafaello

    Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam. Źródło: rafaello

  • Biszkopt z kisielową pianką

    Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za s

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/04/13 13:48:55
Świetnie wygląda i ciekawie brzmi przepis.
-
2014/04/13 17:15:41
Bardzo eleganckie ciasto:)
-
2014/04/13 19:38:01
Porzeczki fajnie przełamują słodycz ciasta!
-
2014/04/13 20:15:54
Ciasto wygląda niezwykle apetycznie. Zazdroszczę tych kwitnących gałązek... ja na moje muszę jeszcze trochę poczekać... Pozdrawiam :)
-
2014/04/14 10:20:13
Uwielbiam to ciasto. Bardzo często robi je moja teściowa :) Mam nadzieję, że na święta również je zrobi. U Ciebie wygląda bardzo apetycznie :)
-
2014/04/14 16:40:50
Bardzo lubię to ciasto- jest nieporównywalne w smaku z żadnym innym a Twoje do tego jest przepiękne:)
-
2014/04/14 20:17:05
Cudny jest ten porzeczkowiec. Nabrałam chęci by zrobić to ciacho. Piękne:)
-
Gość: lilka, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/04/15 15:06:40
W przepisie jest wzmianka "dodać kakao" tylko nie wiadomo ile.
-
2014/04/15 19:16:44
Lilka - już uzupełniłam przepis, chodzi o 3 łyżki kakao, dziękuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam :)
-
2014/04/17 09:26:44
Bardzo fajne ciasto, pieknie wygląda:) pozdrawiam
-
2014/05/08 12:25:40
Napisze krótko: pyszne i pięknie wygląda. Zjadłabym, gdyby nie ekran monitora :)
-
Gość: Sylwia, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/10/19 12:55:16
Witam,
czy można użyć gotowej masy serowej?
Jeśli nie jaki to ma być twaróg? Tłusty czy półtłusty?
Pozdrawiam
-
2014/10/19 20:04:22
Sylwia - witam, ja użyłam gotowego sera mielonego z wiaderka Pilos z Lidla, a półtłusty czy tłusty, według uznania, jeden i drugi się sprawdzi.
-
Gość: ziutka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/01 17:10:30
witam, dzisiaj zrobiłam to przepyszne ciacho i polecam każdemu, jest super i znika u mnie w zastraszającym tempie, jak tak dalej będą domownicy jeść, to nawet do jutrzejszej porannej kawy nie będę miała, pozdrawiam cieplutko :)
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail