Blog > Komentarze do wpisu

Bułki z masłem czosnkowo - pietruszkowym

 

Wyjątkowo aromatyczne, mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem z masełka czosnkowego, z dodatkiem natki pietruszki.

 

Źródło: bułki

 

 Składniki na ciasto ( 12 małych bułeczek ):

- 400 g mąki

- 1 płaska łyżka cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 20 g świeżych drożdży

- 260g ciepłego mleka

- 30 g roztopionego masła

 

Dodatkowo:

- 1 roztrzepane jajko

 

Składniki na nadzienie:

- 60 g miękkiego masła

- 5 ząbków czosnku

- pęczek natki pietruszki

 

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wlać część ciepłego mleka, wsypać cukier, delikatnie połączyć i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą uformować w kulkę, a następnie spłaszczyć i ulepić podłużną bułeczkę. Układać łączeniem do spodu na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić do ponownego podrośnięcia.

Ząbki czosnku drobniutko posiekać ( lub przecisnąć przez praskę ). Natkę pietruszki posiekać i wraz z czosnkiem wymieszać z miękkim masłem na gładką masę.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, ostrym nożem ponacinać ukośnie w trzech miejscach. Nacięcia wypełnić przygotowanym nadzieniem.

Piec w 180 st. C około 15 minut.

 

 

Smacznego.

piątek, 09 maja 2014, martex.82

Polecane wpisy

  • Precle

    Pyszne, domowe precle, chociaż u mnie trochę przerośnięte i przypominające bardziej zakręcone bułeczki. Źródło : precle Składniki: - 1,5 szklanki letniej wody

  • Zakręcone brioszki z cynamonem

    Zakręcone, drożdżowe bułeczki, pachnące cynamonem. Inspiracja: brioszki Składniki: - 2 szklanki mąki + 1 łyżka - 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka - 15 g świeżych

  • Drożdżówki z makiem

    Dawno nie piekłam żadnych bułeczek, a że masa makowa prosiła o wykorzystanie, oto i one, tradycyjne drożdżówki z makiem, dla wielu smak dzieciństwa. Składniki

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/05/09 13:17:15
I można zacząć piknik.....
-
2014/05/09 18:13:58
Mieć takie bułeczki i nie trzeba już niczego więcej :)
-
2014/05/09 19:24:55
Bardzo fajne :) Idealne do grilla :)
-
2014/05/09 22:10:57
A po nacięciu bułeczki nie opadają? Bo jeśli to ciasto już wyrośnięte, to mam obawy...:)
-
2014/05/10 06:59:16
infrare8 - nie, jakoś nie opadły, zresztą podrosły jeszcze trochę w piekarniku.
-
2014/05/11 20:28:02
bułeczki musiały smakować bosko
-
2014/06/04 17:18:42
Uuu!! Idealne zarówno do domciu jak i na imprezy dla firm. Wrocław generalnie fajny catering oferuje :P hie hie
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail