Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto słonecznik z brzoskwiniami

 

Zapraszam na biszkopt, przełożony delikatną masą śmietankowo - brzoskwiniową z kawałkami owoców, zwieńczony posypką z prażonego słonecznika na masie krówkowej. Chrupiąco i piankowo, słodko i owocowo zarazem, polecam.

 

Inspiracja: " Ciasta, sprawdzone przepisy "

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 5 łyżek cukru

- 5 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę śmietanową z brzoskwiniami:

- 500 ml śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 galaretki brzoskwiniowe

- 1 puszka brzoskwiń

 

Dodatkowo:

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka cukru

- 125 g wyłuskanych ziaren słonecznika

- 1 puszka masy krówkowej ( 400 g )

 

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę połączyć z lekko zaczynającą tężeć galaretką. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

W blaszce ułożyć jeden blat biszkoptu, wylać tężejącą masę śmietanową i przykryć drugim blatem ciasta.

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i słonecznik i mieszając, prażyć 2 - 3 minuty. Przestudzić.

Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

wtorek, 11 listopada 2014, martex.82

Polecane wpisy

  • Ananasek

    Składniki na biszkopt: - 3 jaja - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec doda

  • Rafaello

    Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam. Źródło: rafaello

  • Biszkopt z kisielową pianką

    Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za s

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/11/11 08:12:41
Pięknie wygląda.
-
2014/11/11 19:19:21
Jak zwykle ciasto nie dość że smaczne to i piękne. Bardzo lubię ziarna słonecznika- nawet mam gdzieś w zapasie ze dwie paczki więc się szykuję na Twoje ciasto:))
-
2014/11/11 20:09:28
Fajne ciacho! Musi być bardzo smaczne ;)
-
2014/11/11 21:27:42
Brzoskwinie najbardziej uwielbiam w serniku. Twoja propozycja ciasta z brzoskwiniami wygląda niezwykle apetycznie tak więc gdybym tylko miał większe umiejetnosci kulinarne już wkrótce bym spróbował
-
2014/11/12 00:08:02
Kolejne wspaniałe ciasto w Twoim wykonaniu! :) Pyszny przekładaniec :)
-
2014/11/12 06:22:27
Słonecznikowce kuszą mnie od dawna. :) Wygląda super
-
2014/11/12 22:18:36
Bardzo mi się to ciasto podoba, szczególnie ten chrupiący wierzch :)
-
2014/11/13 20:02:32
Chrupiący słonecznikowy wierzch w połączeniu z soczystymi brzoskwiniami.... musi smakować rewelacyjnie.
-
2014/11/20 09:20:29
Świetny przepis, który warto gdzieś zanotować! Czytam komentarze pod tym postem o chrupiącym wierzchu połączonym z brzoskwiniami i normalnie mam ochotę wyjść do sklepu po potrzebne produkty i zacząć wypiekać. Dodatkowo zachęca mnie fakt, że uwielbiam brzoskwinie! Czekam na kolejne równie inspirujące wpisy!
-
Gość: MONIA, *.play-internet.pl
2017/05/25 12:40:56
Witam.mam pytanie zamiast wody mozna dac sok brzoskwin i rozpuscic galaretke?a biszkopt z Pani przepisu wychodzi puszysty?
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail