Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto słonecznik z brzoskwiniami
Zapraszam na biszkopt, przełożony delikatną masą śmietankowo - brzoskwiniową z kawałkami owoców, zwieńczony posypką z prażonego słonecznika na masie krówkowej. Chrupiąco i piankowo, słodko i owocowo zarazem, polecam.
Inspiracja: " Ciasta, sprawdzone przepisy "
Składniki na biszkopt: - 5 jaj - 5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.
Składniki na masę śmietanową z brzoskwiniami: - 500 ml śmietany 30 % - 1 łyżka cukru pudru - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo: - 1 łyżka masła - 1 łyżka cukru - 125 g wyłuskanych ziaren słonecznika - 1 puszka masy krówkowej ( 400 g )
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę połączyć z lekko zaczynającą tężeć galaretką. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. W blaszce ułożyć jeden blat biszkoptu, wylać tężejącą masę śmietanową i przykryć drugim blatem ciasta. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i słonecznik i mieszając, prażyć 2 - 3 minuty. Przestudzić. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.
Smacznego. wtorek, 11 listopada 2014, martex.82
TrackBack
Komentarze
andzia-35
2014/11/11 08:12:41
Pięknie wygląda.
2014/11/11 19:19:21
Jak zwykle ciasto nie dość że smaczne to i piękne. Bardzo lubię ziarna słonecznika- nawet mam gdzieś w zapasie ze dwie paczki więc się szykuję na Twoje ciasto:))
2014/11/11 21:27:42
Brzoskwinie najbardziej uwielbiam w serniku. Twoja propozycja ciasta z brzoskwiniami wygląda niezwykle apetycznie tak więc gdybym tylko miał większe umiejetnosci kulinarne już wkrótce bym spróbował
2014/11/12 00:08:02
Kolejne wspaniałe ciasto w Twoim wykonaniu! :) Pyszny przekładaniec :)
2014/11/12 06:22:27
Słonecznikowce kuszą mnie od dawna. :) Wygląda super
2014/11/13 20:02:32
Chrupiący słonecznikowy wierzch w połączeniu z soczystymi brzoskwiniami.... musi smakować rewelacyjnie.
2014/11/20 09:20:29
Świetny przepis, który warto gdzieś zanotować! Czytam komentarze pod tym postem o chrupiącym wierzchu połączonym z brzoskwiniami i normalnie mam ochotę wyjść do sklepu po potrzebne produkty i zacząć wypiekać. Dodatkowo zachęca mnie fakt, że uwielbiam brzoskwinie! Czekam na kolejne równie inspirujące wpisy!
Gość: MONIA, *.play-internet.pl
2017/05/25 12:40:56
Witam.mam pytanie zamiast wody mozna dac sok brzoskwin i rozpuscic galaretke?a biszkopt z Pani przepisu wychodzi puszysty?
|
![]() ![]() ![]() ![]() SKRZYNKA POCZTOWA Napisz do mnie e-mail |