Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto łaciate

Łaciate blaty ciasta, przełożone masą serową z sera gotowanego. Oryginalnie wyglądające ciasto, a wbrew pozorom dosyć proste i niekłopotliwe w przygotowaniu, polecam.

 

Źródło: ciasto łaciate

 

Składniki na ciasto białe:

- 6 białek

- 200 g cukru

- 50 g mąki pszennej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać pozostałe składniki, delikatnie połączyć.

 

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i jasnego ( obok siebie, a potem ciemne na białym i odwrotnie ). Całość delikatnie wyrównać z wierzchu. Piec w 180 st. C około 45 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 6 żółtek

- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 szklanki mleka

- 200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukry i żółtka włożyć do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki mleka. Wlać do gotującej się masy serowej. Pogotować do zgęstnienia.

Jeszcze ciepłą masą serową przełożyć blaty ciasta.

Można polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

 

Smacznego.

niedziela, 08 lutego 2015, martex.82

Polecane wpisy

  • Ananasek

    Składniki na biszkopt: - 3 jaja - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec doda

  • Rafaello

    Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam. Źródło: rafaello

  • Biszkopt z kisielową pianką

    Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za s

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/02/08 07:51:48
U mnie robi się podobne. Twoje wygląda bardzo fajnie.
Pozdrawiam
-
2015/02/08 10:28:23
Cieawie wygląda!
-
2015/02/09 15:44:00
Piękne Ci wyszło! No i jest pyszne to prawda:))
-
2015/02/09 22:46:11
Cudowne to ciacho! Pięknie łaciate i wysokie. Bardzo mi się podoba :)
-
2015/02/11 19:35:58
Buuu, a ja mam piekarnik zepsuty i coś czuję, że na razie się będę z takowym męczyć :(

Ciacho wygląda obłędnie! Moja teściowa robi takie jasne ciasto z masą serową, to nigdy na jednym kawałku się nie kończy. A takie z dodatkiem jeszcze ciemnego ciasta... Mmmm ;) Chyba trzeba zadzwonić do teściowej z małą prośbą :D
-
2015/02/12 09:30:17
Witam
Bardzo fajnie i pomysłowo zrobione ciasto. Zawsze coś tam były w ciastach jakieś ciapki , ale tutaj rzeczywiście można je zobaczyć. Ciasto na zdjęciu wygląda pięknie i zapewne wyśmienicie smakuje. Jednak największą niespodzianką jest masa serowa , której się kompletnie nie spodziewałem. Pozdrawiam.
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail