Blog > Komentarze do wpisu

Truskawkowe ciasto z mascarpone

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 st C.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek

- 4 łyżki cukru

- 2 budynie śmietankowe

- 50 g masła

Truskawki rozdrobnić blenderem i razem z cukrem i masłem zagotować w rondelku. Proszek budyniowy rozrobić z 1/3 szklanki wody, wlać do gotującej się masy truskawkowej, mieszając pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę z mascarpone:

- 200g śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 1 opakowanie cukru migdałowego 

- 1 łyżka cukru pudru

- 3 łyżki maku

- 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukry. Miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Na koniec wsypać mak, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Wyłożyć na zastygniętą masę truskawkową, schłodzić. 

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki truskawkowe

- ok 300 g truskawek

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Truskawki pokroić, poukładać na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką, pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego.

sobota, 13 czerwca 2015, martex.82

Polecane wpisy

  • Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

    Proste, puszyste, a zarazem wilgotne, biszkoptowe ciasto i kwaśny rabarbar, bardzo udane połączenie, polecam. Źródło: ciasto z rabarbarem Składniki: - 165 g m

  • Ciasto kruche z masą śliwkową

    Źródło: ciasto kruche Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru pudru - 2 jaja - 200 g masła - 1 łyżeczka eks

  • Lekkie ciasto z agrestem

    Podobne ciasto piekłam już kiedyś ze śliwkami, tym razem zmniejszyłam proporcje o połowę, na małą tortownicę i wykorzystałam resztkę mrożonego agrestu. Inspira

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/06/14 17:48:44
Nie dość że piękne( jak zwykle zresztą u Ciebie) to musi być bajeczne w smaku: mascarpone, truskawki, czy można życzyć sobie czegoś więcej na słodko letnią porą?:)
-
2015/06/14 19:43:20
Mariola ma rację, piękne i na pewno bajeczne w smaku. Nie dość, że truskawki i mascarpone, to jeszcze ten mak... Oj, zjadłabym, zjadła... ;)
-
2015/06/16 12:42:17
Ależ pyszności nam zaserwowałaś! ja właśnie siedzę i poszukuję jakiś pysznych ciastek z truskawkami w roli głównej bo wczoraj nazrywałam sporo i nie wiadomo już co z nich robić :) A czy z braku laku może być i bez maku? :P Do sklepu daleko a ciacho chciałoby się robić na "już". Serdecznie pozdrawiam :D
-
2015/06/17 11:37:46
Witam ty to masz niesamowity talent do robienia ciast. Nawet bym sobie w życiu nie pomyślał, że można zrobić właśnie takie ciasto, w którego skład wchodzi właśnie mascarpone. Bardzo mi się podoba twój pomysł z i z pewnością wykorzystam ten przepis w jakieś weekendowe popołudnie.
-
2015/06/19 16:35:03
Mam wielkie czescie, ze ludzie tacy jak Ty, tak bardzo utalentowani pismienniczo chca dzielic się z innymi swoim niewątpliwie wielkim talentem :) Twoje teksty są swietne, zarowno pod wzgledem formy, jak i tresci :) Uzywasz pieknego języka oraz konstruujesz bardzo ciekawe zdania, lubie wracac na Twojego bloga co parę dni :)
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail