Blog > Komentarze do wpisu

Biszkopt z kisielową pianką

 

Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za słodkie i szybko znikające ciasto, polecam.

 

 Inspiracja: biszkopt z kisielową pianką

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 i 1/ 2 szklanki mąki pszennej

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć w blaszce, a drugi odłożyć na deseczkę i za pomocą kieliszka powycinać w nim kółeczka.

 

Składniki na piankę:

- 2 kisiele żurawinowe

- 2 galaretki żurawinowe

- 500 ml śmietany kremówki

Kisiele ugotować według przepisu na opakowaniu ( nie pomijając cukru ). Do gorącego kisielu wsypać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, następnie nadal miksując dodawać po łyżce kisiel.

Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt w blaszce,  przykryć biszkoptem z dziurami.

 

Dodatkowo:

- 1 dowolna galaretka ( u mnie granat i ananas Winiary )

- garść suszonej żurawiny ( lub innych drobnych owoców )

Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. W otwory w biszkopcie powkładać żurawinę lub inne drobne owoce, zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

piątek, 15 stycznia 2016, martex.82

Polecane wpisy

  • Ananasek

    Składniki na biszkopt: - 3 jaja - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec doda

  • Rafaello

    Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam. Źródło: rafaello

  • Marcinek

    Pracochłonne, ( bo należy upiec kilkanaście cieniutkich blatów ), ale pyszne ciasto. Podobno tradycyjnie spotykane na weselach na Podlasiu. Źródło: Marcinek S

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/01/15 13:22:29
Co za pyszności:)
-
2016/01/15 14:12:41
Wygląda ślicznie:)
-
2016/01/16 13:49:06
Jakie ładne ciasto! Wierzch wygląda genialnie!
-
2016/01/17 11:00:29
Piękne ciasto, delikatne i z pewnością smaczne :)
-
2016/01/25 17:46:07
Wygląda ślicznie taki z różowiutkim kremem! :)
-
Gość: kris, 153.100.131.*
2016/03/02 22:29:31
Za dużo mąki chyba jest w przepisie - prawie dwie szklanki - biszkopt wyszedł za twardy....ale ciasto ogolnie OK
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail