Blog > Komentarze do wpisu

Babka piaskowa dwukolorowa

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g masła lub margaryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 łyżki kakao

Masło stopić, wystudzić. Jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać masło, połączyć. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao.

Obydwie części ciasta wylewać naprzemiennie do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w 180 st. C około 60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić, wyjąć z formy, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

środa, 16 marca 2016, martex.82

Polecane wpisy

  • Cytrynka

    Proste, orzeźwiająco cytrynowe ( nasączane sokiem cytrynowym ), wilgotne ciasto, z fajną skorupką cukrową na wierzchu. Źródło: cytrynka Składniki: - 2 cytryny

  • Babka z mlekiem skondensowanym

    Babka z ciekawym dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego, mięciutka i wilgotna, a przy tym prosta w przygotowaniu. Źródło: babka Składniki: - 250 g masła -

  • Babka ŻONKIL

    Kolejna przedświąteczna babka, tym razem dwukolorowa, o wdzięcznej nazwie żonkil ( chociaż jak dla mnie bardziej przywodzi na myśl narcyza ). Puszysta, a jednoc

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail