środa, 20 maja 2015

 

Ciasto o ciekawej nazwie, wygląda jak przekładaniec, chociaż wszystkie warstwy pieczone są jednocześnie.

 

 Źródło: kantyczka

 

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 300 g miękkiego masła

- 5 jajek

- 2 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki maku

- 2 łyżki kakao

- ok 300 g okrągłych biszkoptów

- 2 słoiki dowolnego dżemu ( u mnie truskawkowy )

- polewa czekoladowa

Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( 2 łyżki odłożyć ).

Ciasto podzielić na 3 równe części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej suchy mak, a do trzeciej 2 odłożone łyżki mąki.

Do blaszki ( 40x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia wykładać kolejno warstwy:

- ciasto makowe

- biszkopty

- dżem

- ciasto kakaowe

- biszkopty

- dżem

- ciasto jasne

Piec w 180 st C około 50 minut. Wystudzić, polać polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

 

05:21, martex.82
Link Komentarze (4) »
sobota, 09 maja 2015

 

Szybkie i bezproblemowe, jak to muffinki, zestawienie smaków czekolada + banan, moim zdaniem bardzo trafione, no i można wykorzystać niechciane, przedojrzałe banany.

Źródło: muffinki

 

Składniki na ok 12 muffinek:

- 3 mocno dojrzałe banany

- 125 ml oleju

- 2 jajka

- 100 g cukru

- 225 g mąki

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- opcjonalnie kawałki posiekanej czekolady

Banany rozgnieść w miseczce widelcem lub zmiksować. Dodać olej, zmiksować. Dodać cukier i jajka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć. Masę wyłożyć do foremek na muffinki ( u mnie silikonowe ), wierzch można posypać posiekaną czekoladą. Piec 15 - 20 min w 180 st. C.

 

Smacznego.

06:26, martex.82 , muffinki
Link Komentarze (9) »
środa, 06 maja 2015

 

 Szybka przekąska dla amatorów oliwek.

 

Inspiracja: paluchy

 

 Składniki:

- 1 płat ciasta francuskiego

- ok 300 g oliwek ( u mnie pół na pół zielone i czarne )

- 1 żółtko

Ciasto pociąć na paski szerokości oliwki i długości około 15 - 18 cm. Na każdy pasek potrzeba 6 oliwek. Paseczkami ciasta opleść oliwki następująco: na środek paska ułożyć oliwkę, owinąć paseczkami ciasta z jednej i z drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem itd. Ponabijać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 20 minut w 180 st C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

 

Podobne ciasto piekłam już kiedyś ze śliwkami, tym razem zmniejszyłam proporcje o połowę, na małą tortownicę i wykorzystałam resztkę mrożonego agrestu.

 

Inspiracja: lekkie ciasto

 

Składniki:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- 75 ml oleju

- 2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ok 300g agrestu ( może być mrożony )

- 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Nadal miksując wlać olej. Na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać część ciasta do małej tortownicy ( średnica 18 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posługując się siteczkiem posypać wierzch ciasta kakao i wyłożyć pozostałe ciasto. Na wierzchu poukładać agrest.

Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

środa, 08 kwietnia 2015

 

Przekładane ciacho, bardzo przypominające ciasto 3 - bit, słodkie i kaloryczne, ale w końcu jak nazwa wskazuje, to ciasto balowe, takie na większą okazję, więc od czasu do czasu można się pokusić.

 

Źródło: ciasto balowe

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku dopieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.Wylać do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 190 st. C, wystudzić, przeciąć na 2 blaty. Można je dowolnie naponczować np sokiem pomarańczowym.

 

Składniki na masę budyniową:

- 4 żółtka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 szklanki mleka

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

- 250 g masła

1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

 

Dodatkowo:

- 1 puszka ( 500 g ) masy krówkowej

- ok 140 g herbatników

- ok 100 g krakersów

- 500 ml śmietany 30 %

- 2 opakowania śmietan - fix

- 100 g startej białej czekolady

 

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim blatem, posmarować resztą masy budyniowej. Na masę wyłożyć warstwę herbatników, na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy.

Śmietanę ubić ze śmietan - fixami, wyłożyć na krakersy. Wierzch posypać startą, białą czekoladą.

Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Smacznego.

poniedziałek, 06 kwietnia 2015

 

 Źródło: " 100 najnowszych ciast siostry Anastazji"

 

 Składniki na kruche ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 250 g margaryny

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, drugą włożyć do zamrażalnika.

 

 Składniki na orzechową wkładkę:

- 250 g zmielonych orzechów

- 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżki cukru

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki masła

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać zmielone orzechy, wymieszać, przestudzić. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć. Masę orzechową wyłożyć na kruche ciasto.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 250 g margaryny

- 8 jaj

- 1 budyń waniliowy

- 300 g cukru

- puszka brzoskwiń

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, miksując dodawać po żółtku, ser i budyń. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć. Dodać brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, wymieszać.

Masę serową wylać na warstwę orzechową. Na wierzch zetrzeć zamrożone kruche ciasto. Piec w 160 st. C około 80 minut.

 

 

Smacznego.

08:41, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
piątek, 27 marca 2015

 

Kolejna przedświąteczna babka, tym razem dwukolorowa, o wdzięcznej nazwie żonkil ( chociaż jak dla mnie bardziej przywodzi na myśl narcyza ). Puszysta, a jednocześnie przypominająca w strukturze gąbkę, zwłaszcza w białej części.

 

Źródło: żonkil

 

Składniki na ciasto białe:

- 6 białek

- 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu - cream of tartar ( z powodzeniem można zastąpić 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, ja tak zrobiłam )

- 1/2 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego

Ubić białka do spienienia, dodać sok z cytryny i sól i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Dodać ekstrakt waniliowy. Następnie dodać przesiane cukier puder i mąkę, delikatnie połączyć z pianą. Wylać do wysmarowanej dokładnie masłem formy na babkę, odstawić.

 

Składniki na ciasto żółte:

- 6 żółtek

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/4 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 3/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 szklanki wrzącej wody

Żółtka ubijać przez około 3 minuty, dodać sól i wanilię, nadal ubijając dodawać cukier. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Ciasto żółte wylać na znajdujące się już w formie ciasto białe. Piec około 50 minut w 160 st, C. Wystudzić i dopiero usunąć z formy. Można polać lukrem ( 1 szklanka pudru + 4 łyżki soku z cytryny ).

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 23 marca 2015

 

 

Zapraszam na trochę inną babkę, nie wymagającą pieczenia, za to bajecznie kolorową i łatwą w przygotowaniu ( choć czasochłonną ).

 

Składniki:

- 5 różnokolorowych galaretek

- 250 ml śmietany 30%

Każdy kolor galaretki podzielić na połowę ( można zważyć ) i wsypać do oddzielnych miseczek.

Galaretki porozpuszczać w gorącej wodzie, po 1/2 szklanki wody na miseczkę.

Gdy galaretki będą już przestudzone, do połowy miseczek dolać po 50 ml śmietanki, połączyć.

Do formy na babkę wlewać kolejno najpierw galaretkę czystą, a potem ten sam kolor galaretki ze śmietanką.

UWAGA po wlaniu każdej warstwy należy włożyć formę do zamrażalnika, do czasu aż warstwa stężeje i dopiero na zastygniętą całkowicie galaretkę wylewać kolejną warstwę. Tak postępować do wyczerpania wszystkich kolorów galaretek. Pozostawić w lodówce, aż całość dokładnie stężeje.

Aby wydostać babkę z foremki wystarczy zanurzyć formę na chwilę w ciepłej wodzie, lub obłożyć ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie, nadstawić talerz i przekręcić babkę do góry nogami.

 

Smacznego.

czwartek, 19 marca 2015

 

 

Połączenie prostego ciasta ucieranego i białkowego pieguska z owocowym, jabłkowym akcentem.

 

Źródło: ciasto makowo - jabłkowe

 

Składniki na ciasto jasne:

- 7 żółtek

- 200 g margaryny

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżki śmietany 18%

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

- 1 kg jabłek

- 1 płaska łyżeczka cynamonu

Margarynę utrzeć z cukrem, miksując dodawać po żółtku, następnie dodać śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, dokładnie zmiksować.

Jasne ciasto wyłożyć do blaszki ( 25x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście, posypać cynamonem.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 1 szklanka cukru

- 7 białek

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 125 g margaryny

- 1 szklanka maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem i makiem oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę, delikatnie połączyć.

Ciasto makowe wylać na jabłka, wyrównać. Piec około 60 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

niedziela, 15 marca 2015

 

Pyszna babka, idealna na Wielkanoc, puszysta, a jednocześnie wilgotna ( nie lubię suchego drożdżowego ), również drugiego dnia, z aromatem rumu i skórki pomarańczowej, bardzo szybko znikająca.

 

 Składniki:

- 500 g mąki pszennej

- 250 ml mleka

- 70 g świeżych drożdży

- 10 żółtek

- 150 g cukru

- 150 g masła

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- szczypta soli

- 150 g rodzynek

- 25 ml rumu

- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego

 

Składniki na lukier:

- 100 g smażonej skórki pomarańczy

- 2 szklanki cukru pudru

- ok 3 łyżki wody

- kilka kropli czerwonego barwnika lub sok z buraków, sok wiśniowy

 

Rodzynki sparzyć, dodać rum i aromat rumowy.

Mleko podgrzać, tak, żeby było letnie.

Pokruszone drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru i połową lekko ciepłego mleka, dodać około 6 łyżek mąki, tak, by rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Przykryć rozczyn ściereczką i zostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze na jasną, puszystą masę. Masę żółtkową dodać do pozostałej mąki, dolać mleko i pozostały rozczyn.

Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie jednolite i gładkie ( może się kleić ). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrabiać, aż przestanie kleić się do ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę ( śr. ok 26 cm ). Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około 35 - 40 minut w 180 st C. Wystudzić, polukrować ( cukier puder utrzeć z wodą i ewentualnie sokiem wiśniowym lub barwnikiem ) i udekorować skórka pomarańczową.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail