niedziela, 16 listopada 2014

 

Najlepszy moim zdaniem przepis na keks, ciasto jest wilgotne, a jednocześnie dosyć puszyste, nie zbite, długo zachowuje świeżość, z dużą ilością ulubionych bakalii, które nie opadają na spód, szybki i prosty do wykonania.

 

Źródło: keks

 

Składniki:

- 250 g masła roślinnego

- 250 g mąki

- 250 g cukru

- 5 jajek

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g ulubionych bakalii ( lub więcej, ja dałam ok 300 )

Masło roślinne zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, aż masa będzie jasna i gładka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślanej. Dodać bakalie, połączyć.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie dwie małe o długości 30 cm ). Natłuszczonym nożem zrobić nacięcie pośrodku ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Piec w 180 st. C około 50 minut ( należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczony, w razie czego wydłużyć czas pieczenia, aby zbytnio nie przypiekł się z wierzchu, można przykryć go folią aluminiową, ja piekłam 1 godz 20 minut ).

Można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, czy lukrem.

 

Smacznego.

13:19, martex.82 , inne
Link Komentarze (6) »
wtorek, 11 listopada 2014

 

Zapraszam na biszkopt, przełożony delikatną masą śmietankowo - brzoskwiniową z kawałkami owoców, zwieńczony posypką z prażonego słonecznika na masie krówkowej. Chrupiąco i piankowo, słodko i owocowo zarazem, polecam.

 

Inspiracja: " Ciasta, sprawdzone przepisy "

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 5 łyżek cukru

- 5 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę śmietanową z brzoskwiniami:

- 500 ml śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 galaretki brzoskwiniowe

- 1 puszka brzoskwiń

 

Dodatkowo:

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka cukru

- 125 g wyłuskanych ziaren słonecznika

- 1 puszka masy krówkowej ( 400 g )

 

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę połączyć z lekko zaczynającą tężeć galaretką. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

W blaszce ułożyć jeden blat biszkoptu, wylać tężejącą masę śmietanową i przykryć drugim blatem ciasta.

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i słonecznik i mieszając, prażyć 2 - 3 minuty. Przestudzić.

Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

wtorek, 14 października 2014

 

Bardzo proste ciasto, z zawsze obecnych w domu składników, wymagające niewielkich nakładów pracy, czyli coś dla wyjątkowo zapracowanych, lub wyjątkowo...leniwych. Może stąd nazwa próżniak. Przepis od wujka Bogdana.

 

Składniki:

- 5 jabłek

- 1 szklanka cukru

- 2 szklanki mąki

- 3 jajka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 3 łyżki oleju

- 3 łyżki dowolnego dżemu ( u mnie powidła śliwkowe )

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, wymieszać, odstawić na około 15 minut. Pozostałe składniki umieścić razem w misce, wymieszać łyżką do połączenia ( nie ma potrzeby używania miksera ). Na koniec dodać pokrojone jabłka, połączyć.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 06 października 2014

 

 Pierwsza szarlotka tej jesieni. Dużo jabłek i kruchutkie, maślane ciasto, polecam.

 

Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 450 g mąki

- 300 g miękkiego masła

- 150 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną, dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Następnie ciasto podzielić na 2 części, z jednej odjąć 100 g ciasta i dodać do drugiej.

Większą częścią wylepić dno formy ( 33x22 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec 10 - 15 minut w 200 st C.

 

Składniki na nadzienie:

- 1,5 - 2 kg kwaskowych jabłek

- kilka łyżek cukru do smaku

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżki bułki tartej

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć sok. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta, piec około 30 minut w 170 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

niedziela, 17 sierpnia 2014

 

 

Pierwszy w tym roku wypiek z malinami. Tym razem maliny w towarzystwie czekolady, bardzo smaczne zestawienie.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka oleju

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać olej oraz mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na masę malinową:

- 500 g malin

- 100 ml wody

- 2 łyżki cukru

- 1 galaretka malinowa

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego + ok 1/4 szklanki wody

Maliny, 100 ml wody i cukier zagotować w rondelku, wsypać galaretkę malinową, wymieszać do rozpuszczenia ( można przetrzeć przez sitko, jeśli komuś przeszkadzają malinowe pesteczki, ja nie przecierałam ).

Budyń rozrobić w wodzie, wylać na gotującą masę malinową, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Masę zestawić z ognia, przestudzić, gdy zacznie tężeć przełożyć na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę czekoladową:

- 100 g mlecznej czekolady

- 200 g śmietany 30 %

- 250 g serka mascarpone

- 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

- mała paczka okrągłych biszkoptów

- starta gorzka czekolada do posypania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić, ale nie dopuścić, aby zastygła. Śmietanę ubić na sztywno, następnie miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Do masy śmietanowej dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę, połączyć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanowo - czekoladową.

Biszkopty ułożyć na warstwie malinowej, na nie wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

 

Smacznego.

niedziela, 10 sierpnia 2014

 

Bardzo łatwe, a przy tym bardzo szybkie ciasto, delikatne i puszyste, przypominające biszkopt, można wykorzystać dowolne owoce, u mnie tym razem śliwki.

 

Źródło: lekkie ciasto

 

Składniki:

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 150 ml oleju

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 600 g śliwek

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Nadal miksując dodawać po kolei żółtka i wlać olej. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do fory ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, brzuszkami do dołu.

Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć pudrem.

 

 

Smacznego.

środa, 06 sierpnia 2014

 

Mimo, iż nie należę do zwolenników sernika na zimno, obecnie panująca aura przyczyniła się do tego oto, na bazie serka mascarpone z dodatkiem borówek amerykańskich i galaretki ametystowej.

 

Składniki na biszkopt:

- 1 jajko

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka mąki

- szczypta proszku do pieczenia

Białko ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtko, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Wylać do małej tortownicy ( 18 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę serową:

- 250 g serka mascarpone

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

 

Dodatkowo:

- 1 opakowanie galaretki ametystowej ( Wodzisław )

- borówki

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy serowej, zmiksować, dodać borówki, wymieszać. Wylać do tortownicy, na spód biszkoptowy, wyrównać. Schłodzić.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, tężejącą wylać na masę serową, schładzać w lodówce do całkowitego stężenia.

 

 

Smacznego.

12:06, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (8) »
piątek, 01 sierpnia 2014

 

Śmietanowiec z jagodami, czyli sezonowa odsłona trochę oszukanego sernika bez sera, na kwaśnej śmietanie. 

 

Źródło: śmietanowiec

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 250 g zimnego masła

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.

 

Składniki na masę śmietankową:

- 5 białek

- szczypta soli

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1200 g kwaśnej śmietany 18%

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

 

Dodatkowo:

- około 400 g jagód lub innych owoców

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier. Do piany dodać proszek budyniowy, wymieszać, następnie powoli dodawać śmietanę, delikatnie mieszając, by białka nie opadły.

Jedną część ciasta zetrzeć na tarce do blachy ( 33x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać. Na masie poukładać jagody, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 st. C przez około 60 minut.

 

 

Smacznego.

niedziela, 27 lipca 2014

 

Oryginalne ciasto, bo z wykorzystaniem arbuza, którego jakoś rzadko spotyka się jako składnik ciasta i z dodatkiem galaretki arbuzowej. Do tego truskawki, masa śmietankowa i dwa rodzaje biszkoptów. Kolorowe, letnie ciasto, zapraszam.

 

 Inspiracja + moje zmiany: arbuzowiec

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na biszkopt makowy:

- 4 białka

- szczypta soli

- 4 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 3 łyżki suchego maku

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, delikatnie połączyć. Piec w analogicznej blaszce jak biszkopt kakaowy, około 30 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na masę śmietankową:

- 250 ml śmietany kremówki 30 - 36 %

- 1 cukier waniliowy

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietankowej. Masę wyłożyć na biszkopt kakaowy, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Składniki na masę arbuzową:

- około 1/2 kg miąższu z arbuza

- 1 galaretka arbuzowa ( Winiary )

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Miąższ z arbuza wypestkować, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla. Gotować około 10 - 15 minut, do rozpadnięcia ( można dodatkowo potraktować blenderem ). Wsypać suchą galaretkę arbuzową, mieszać do rozpuszczenia. Budyń rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do masy arbuzowej, pogotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, wystudzić. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietankowej. Przykryć biszkoptem makowym.

 

Dodatkowo:

- 250 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

Truskawki pokroić w plasterki, poukładać na biszkopcie makowym.

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, schłodzić, gdy zacznie tężeć zalać truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 21 lipca 2014

 

Wiśniowo - śmietankowe ciasto, z bezą i płatkami migdałowymi, o intrygującej nazwie. A skąd jej geneza? Być może, teściowa autorki przepisu nie wydrylowała porządnie wszystkich wiśni, narażając "ukochaną" synową na utratę siekaczy?

 

 Inspiracja: zemsta teściowej

 

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

- 500 ml śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić, wymieszać z masą śmietanową.

Masę śmietanową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, przykryć blatem ciasta z bezą.

Schłodzić w lodówce. Najlepsze na drugi dzień, gdy blaty ciasta zmiękną i przejdą masą.

 

 Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail