piątek, 03 lipca 2015

 

Truskawkowa wariacja na temat popularnego ciasta 3 Bit. W tym przypadku, masę krówkową zastępuje masa truskawkowa.

 

Źródło: 3 bit

 

Składniki na masę budyniową:

- 500 ml mleka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 żółtka

- 100 g masła

 

Dodatkowo:

- 0koło 25 sztuk herbatników

- 2 kostki gorzkiej czekolady

1/2 szklanki mleka rozrobić z mąkami i żółtkami. Resztę mleka z cukrami i masłem zagotować, wlać mieszankę jajeczną, mieszając pogotować do zgęstnienia.

Blaszkę ( 20x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylać jeszcze ciepły budyń, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników. Schłodzić.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 300 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 łyżka cukru

Truskawki z cukrem zagotować w rondelku, rozdrobnić blenderem. Dodać sypką galaretkę i pogotować do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę zestawić z ognia, przestudzić, lekko tężejącą wylać na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą herbatników.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

wtorek, 30 czerwca 2015

 

Pyszne, domowe precle, chociaż u mnie trochę przerośnięte i przypominające bardziej zakręcone bułeczki.

 Źródło : precle

 

Składniki:

- 1,5 szklanki letniej wody

- 1 łyżka cukru

- 2 łyżeczki soli

- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

- 4,5 szklanki mąki

- 56 g roztopionego masła

 

Dodatkowo:

- 2 litry wody

- 5 łyżek sody

- sól morska do posypania

- żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych zrobić rozczyn ), dodać sól, cukier i wodę wymieszana z resztą składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości około 60 cm, uformować na kształt precla, odłożyć na blaszkę, oprószoną mąką.

Po uformowaniu precli kolejno wrzucać je pojedynczo na wrzącą wodę, gotować ok 30 sekund, wyjmować łyżką cedzakową na blaszkę.

Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać solą morską.

Piec w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez około 13 - 15 minut.

 

 

Smacznego.

sobota, 20 czerwca 2015

Takie ciasta z sezonowymi owocami ostatnio najbardziej się u mnie sprawdzają. Proste, ucierane ciasto na oleju, truskawki i maślana kruszonka, polecam.

 

Źródło: drożdżówa bez drożdży

 

Składniki:

- 4 jaja

- 4,5 szklanki maki pszennej

- 1 szklanka oleju

- 1 szklanka mleka

- 1,5 szklanki cukru

- 3 łyżki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

- 3 łyżki octu

 

Składniki na kruszonkę:

- 100 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 szklanka mąki pszennej

Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę.

 

Dodatkowo:

- ok 800 g truskawek

- cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę. Olej wymieszać z mlekiem i octem. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną, zmiksować.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x28 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C około 50 minut.

Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 13 czerwca 2015

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 st C.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek

- 4 łyżki cukru

- 2 budynie śmietankowe

- 50 g masła

Truskawki rozdrobnić blenderem i razem z cukrem i masłem zagotować w rondelku. Proszek budyniowy rozrobić z 1/3 szklanki wody, wlać do gotującej się masy truskawkowej, mieszając pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę z mascarpone:

- 200g śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 1 opakowanie cukru migdałowego 

- 1 łyżka cukru pudru

- 3 łyżki maku

- 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukry. Miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Na koniec wsypać mak, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Wyłożyć na zastygniętą masę truskawkową, schłodzić. 

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki truskawkowe

- ok 300 g truskawek

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Truskawki pokroić, poukładać na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką, pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego.

środa, 20 maja 2015

 

Ciasto o ciekawej nazwie, wygląda jak przekładaniec, chociaż wszystkie warstwy pieczone są jednocześnie.

 

 Źródło: kantyczka

 

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 300 g miękkiego masła

- 5 jajek

- 2 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki maku

- 2 łyżki kakao

- ok 300 g okrągłych biszkoptów

- 2 słoiki dowolnego dżemu ( u mnie truskawkowy )

- polewa czekoladowa

Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( 2 łyżki odłożyć ).

Ciasto podzielić na 3 równe części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej suchy mak, a do trzeciej 2 odłożone łyżki mąki.

Do blaszki ( 40x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia wykładać kolejno warstwy:

- ciasto makowe

- biszkopty

- dżem

- ciasto kakaowe

- biszkopty

- dżem

- ciasto jasne

Piec w 180 st C około 50 minut. Wystudzić, polać polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

 

05:21, martex.82
Link Komentarze (9) »
sobota, 09 maja 2015

 

Szybkie i bezproblemowe, jak to muffinki, zestawienie smaków czekolada + banan, moim zdaniem bardzo trafione, no i można wykorzystać niechciane, przedojrzałe banany.

Źródło: muffinki

 

Składniki na ok 12 muffinek:

- 3 mocno dojrzałe banany

- 125 ml oleju

- 2 jajka

- 100 g cukru

- 225 g mąki

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- opcjonalnie kawałki posiekanej czekolady

Banany rozgnieść w miseczce widelcem lub zmiksować. Dodać olej, zmiksować. Dodać cukier i jajka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć. Masę wyłożyć do foremek na muffinki ( u mnie silikonowe ), wierzch można posypać posiekaną czekoladą. Piec 15 - 20 min w 180 st. C.

 

Smacznego.

06:26, martex.82 , muffinki
Link Komentarze (9) »
środa, 06 maja 2015

 

 Szybka przekąska dla amatorów oliwek.

 

Inspiracja: paluchy

 

 Składniki:

- 1 płat ciasta francuskiego

- ok 300 g oliwek ( u mnie pół na pół zielone i czarne )

- 1 żółtko

Ciasto pociąć na paski szerokości oliwki i długości około 15 - 18 cm. Na każdy pasek potrzeba 6 oliwek. Paseczkami ciasta opleść oliwki następująco: na środek paska ułożyć oliwkę, owinąć paseczkami ciasta z jednej i z drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem itd. Ponabijać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 20 minut w 180 st C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

 

Podobne ciasto piekłam już kiedyś ze śliwkami, tym razem zmniejszyłam proporcje o połowę, na małą tortownicę i wykorzystałam resztkę mrożonego agrestu.

 

Inspiracja: lekkie ciasto

 

Składniki:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- 75 ml oleju

- 2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ok 300g agrestu ( może być mrożony )

- 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Nadal miksując wlać olej. Na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać część ciasta do małej tortownicy ( średnica 18 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posługując się siteczkiem posypać wierzch ciasta kakao i wyłożyć pozostałe ciasto. Na wierzchu poukładać agrest.

Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

środa, 08 kwietnia 2015

 

Przekładane ciacho, bardzo przypominające ciasto 3 - bit, słodkie i kaloryczne, ale w końcu jak nazwa wskazuje, to ciasto balowe, takie na większą okazję, więc od czasu do czasu można się pokusić.

 

Źródło: ciasto balowe

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku dopieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.Wylać do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 190 st. C, wystudzić, przeciąć na 2 blaty. Można je dowolnie naponczować np sokiem pomarańczowym.

 

Składniki na masę budyniową:

- 4 żółtka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 szklanki mleka

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

- 250 g masła

1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

 

Dodatkowo:

- 1 puszka ( 500 g ) masy krówkowej

- ok 140 g herbatników

- ok 100 g krakersów

- 500 ml śmietany 30 %

- 2 opakowania śmietan - fix

- 100 g startej białej czekolady

 

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim blatem, posmarować resztą masy budyniowej. Na masę wyłożyć warstwę herbatników, na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy.

Śmietanę ubić ze śmietan - fixami, wyłożyć na krakersy. Wierzch posypać startą, białą czekoladą.

Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Smacznego.

poniedziałek, 06 kwietnia 2015

 

 Źródło: " 100 najnowszych ciast siostry Anastazji"

 

 Składniki na kruche ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 250 g margaryny

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, drugą włożyć do zamrażalnika.

 

 Składniki na orzechową wkładkę:

- 250 g zmielonych orzechów

- 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżki cukru

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki masła

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać zmielone orzechy, wymieszać, przestudzić. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć. Masę orzechową wyłożyć na kruche ciasto.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 250 g margaryny

- 8 jaj

- 1 budyń waniliowy

- 300 g cukru

- puszka brzoskwiń

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, miksując dodawać po żółtku, ser i budyń. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć. Dodać brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, wymieszać.

Masę serową wylać na warstwę orzechową. Na wierzch zetrzeć zamrożone kruche ciasto. Piec w 160 st. C około 80 minut.

 

 

Smacznego.

08:41, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail