piątek, 27 marca 2015

 

Kolejna przedświąteczna babka, tym razem dwukolorowa, o wdzięcznej nazwie żonkil ( chociaż jak dla mnie bardziej przywodzi na myśl narcyza ). Puszysta, a jednocześnie przypominająca w strukturze gąbkę, zwłaszcza w białej części.

 

Źródło: żonkil

 

Składniki na ciasto białe:

- 6 białek

- 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu - cream of tartar ( z powodzeniem można zastąpić 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, ja tak zrobiłam )

- 1/2 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego

Ubić białka do spienienia, dodać sok z cytryny i sól i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Dodać ekstrakt waniliowy. Następnie dodać przesiane cukier puder i mąkę, delikatnie połączyć z pianą. Wylać do wysmarowanej dokładnie masłem formy na babkę, odstawić.

 

Składniki na ciasto żółte:

- 6 żółtek

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/4 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 3/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 szklanki wrzącej wody

Żółtka ubijać przez około 3 minuty, dodać sól i wanilię, nadal ubijając dodawać cukier. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Ciasto żółte wylać na znajdujące się już w formie ciasto białe. Piec około 50 minut w 160 st, C. Wystudzić i dopiero usunąć z formy. Można polać lukrem ( 1 szklanka pudru + 4 łyżki soku z cytryny ).

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 23 marca 2015

 

 

Zapraszam na trochę inną babkę, nie wymagającą pieczenia, za to bajecznie kolorową i łatwą w przygotowaniu ( choć czasochłonną ).

 

Składniki:

- 5 różnokolorowych galaretek

- 250 ml śmietany 30%

Każdy kolor galaretki podzielić na połowę ( można zważyć ) i wsypać do oddzielnych miseczek.

Galaretki porozpuszczać w gorącej wodzie, po 1/2 szklanki wody na miseczkę.

Gdy galaretki będą już przestudzone, do połowy miseczek dolać po 50 ml śmietanki, połączyć.

Do formy na babkę wlewać kolejno najpierw galaretkę czystą, a potem ten sam kolor galaretki ze śmietanką.

UWAGA po wlaniu każdej warstwy należy włożyć formę do zamrażalnika, do czasu aż warstwa stężeje i dopiero na zastygniętą całkowicie galaretkę wylewać kolejną warstwę. Tak postępować do wyczerpania wszystkich kolorów galaretek. Pozostawić w lodówce, aż całość dokładnie stężeje.

Aby wydostać babkę z foremki wystarczy zanurzyć formę na chwilę w ciepłej wodzie, lub obłożyć ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie, nadstawić talerz i przekręcić babkę do góry nogami.

 

Smacznego.

czwartek, 19 marca 2015

 

 

Połączenie prostego ciasta ucieranego i białkowego pieguska z owocowym, jabłkowym akcentem.

 

Źródło: ciasto makowo - jabłkowe

 

Składniki na ciasto jasne:

- 7 żółtek

- 200 g margaryny

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżki śmietany 18%

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

- 1 kg jabłek

- 1 płaska łyżeczka cynamonu

Margarynę utrzeć z cukrem, miksując dodawać po żółtku, następnie dodać śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, dokładnie zmiksować.

Jasne ciasto wyłożyć do blaszki ( 25x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście, posypać cynamonem.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 1 szklanka cukru

- 7 białek

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 125 g margaryny

- 1 szklanka maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem i makiem oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę, delikatnie połączyć.

Ciasto makowe wylać na jabłka, wyrównać. Piec około 60 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

niedziela, 15 marca 2015

 

Pyszna babka, idealna na Wielkanoc, puszysta, a jednocześnie wilgotna ( nie lubię suchego drożdżowego ), również drugiego dnia, z aromatem rumu i skórki pomarańczowej, bardzo szybko znikająca.

 

 Składniki:

- 500 g mąki pszennej

- 250 ml mleka

- 70 g świeżych drożdży

- 10 żółtek

- 150 g cukru

- 150 g masła

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- szczypta soli

- 150 g rodzynek

- 25 ml rumu

- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego

 

Składniki na lukier:

- 100 g smażonej skórki pomarańczy

- 2 szklanki cukru pudru

- ok 3 łyżki wody

- kilka kropli czerwonego barwnika lub sok z buraków, sok wiśniowy

 

Rodzynki sparzyć, dodać rum i aromat rumowy.

Mleko podgrzać, tak, żeby było letnie.

Pokruszone drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru i połową lekko ciepłego mleka, dodać około 6 łyżek mąki, tak, by rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Przykryć rozczyn ściereczką i zostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze na jasną, puszystą masę. Masę żółtkową dodać do pozostałej mąki, dolać mleko i pozostały rozczyn.

Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie jednolite i gładkie ( może się kleić ). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrabiać, aż przestanie kleić się do ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę ( śr. ok 26 cm ). Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około 35 - 40 minut w 180 st C. Wystudzić, polukrować ( cukier puder utrzeć z wodą i ewentualnie sokiem wiśniowym lub barwnikiem ) i udekorować skórka pomarańczową.

 

 

Smacznego.

wtorek, 03 marca 2015

 

 

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 175 g cukru kryształu

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 80 g margaryny

- 100 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 g płatków migdałowych

Żółtka, margarynę, 50 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć. Podzielić na pół.

Małą tortownicę ( ok 20 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować cienką warstwą połowę ciasta, piec około 15 minut w 170 st.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostały cukier, Połowę piany wyłożyć na upieczony placek, posypać polową płatków migdałowych. Zapiec jeszcze około 15 minut do zrumienienia bezy.

Analogicznie postąpić z pozostałą połową ciasta i piany, tak, by powstały 2 jednakowe blaty ciasta.

 

Składniki na warstwę jagodową:

- 250 g jagód ( u mnie mrożone )

- 1 galaretka jagodowa

- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )

Galaretkę rozpuścić w ok 1 szklance gorącej wody, dodać cukier, przestudzić. Dodać jagody ( mrożone można wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody ). 

W tortownicy umieścić pierwszy blat ciasta, wylać tężejącą już galaretkę z jagodami, pozostawić w lodówce do zastygnięcia.

 

Składniki na warstwę z mascarpone:

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 250 g serka mascarpone

- 1 łyżka soku z cytryny

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy serowo - śmietanowej, zmiksować. Wylać na warstwę jagodową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce.

 

 

 Smacznego.

05:55, martex.82 , torty
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 23 lutego 2015

 

Na to ciasto natknęłam się poszukując jakiegoś ciekawego przepisu na ciasto czekoladowe, które od dłuższego czasu za mną chodziło, Autorka bloga, z którego pochodzi przepis nazwała je " niesamowitym " i coś w tym jest. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga użycia miksera, nie zawiera w sobie jajek, tylko dosyć nietypowo ocet ( który w smaku nie jest wcale wyczuwalny ). Jest też bardzo wilgotne, choć strukturą nie przypomina brownie. Idealne na szybką, czekoladową zachciankę.

 

Źródło: niesamowite ciasto z octem

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 2 szklanka cukru

- 1/2 szklanki kakao

- 2 łyżeczki sody

- 1 łyżeczka soli

- 2 szklanki gorącej wody

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 3/4 szklanki oleju

- 2 łyżki octu

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę, sól.

W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: wodę, kawę, ekstrakt waniliowy, olej, ocet.

Zawartość obydwu misek połączyć ze sobą ( wystarczy łyżką ). Wylać do tortownicy ( o średnicy ok 23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 st. C, do tzw suchego patyczka.

U mnie ciasto w wersji podstawowej, bez dodatków, ale można na wierzch dać ulubione owoce lub tylko polać je polewą czekoladową.

 

Smacznego.

środa, 18 lutego 2015

 

 Źródło: " Najlepsze ciasta "

 

Składniki:

- 500 g twarogu

- 4 jajka

- 2 szklanki mąki

- 5 łyżek cukru

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

- 1 łyżka spirytusu lub octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- szczypta soli

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski przez sitko z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.

Twaróg zmielić i zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

Masę twarogową połączyć z mąką, dodać śmietanę, spirytus lub ocet, połączyć.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Z ciasta formować niewielkie kuleczki ( można ułatwić to sobie maczając dłonie w zimnej wodzie lub oleju, ewentualnie podsypać nieco mąki ). Pączki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z obu stron, osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego.

poniedziałek, 16 lutego 2015

 

 Kolorowa propozycja na wykorzystanie np. " popączkowych " białek.

 

Składniki na ciasto białkowe:

- 8 białek

- 8 łyżek cukru

- 8 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 6 łyżek oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlać olej, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na kolorowe masy:

- 330 ml soku przecierowego typu Kubuś, Pysio czerwonego ( banan, pomarańcza, truskawka )

- 330 ml soku żółtego ( banan, brzoskwinia, gruszka )

- 330 ml soku zielonego ( banan, jabłko, kiwi )

- 3 łyżki cukru

- 9 łyżek proszku budyniowego ( waniliowy lub śmietankowy )

Przygotowanie masy czerwonej: w 1/2 szklanki soku rozmieszać 3 łyżki proszku budyniowego i cukier, pozostały sok zagotować. Na gotujący wlać mieszankę budyniową, mieszając pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylać na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem.

Analogicznie postąpić z pozostałymi kolorami soków, przygotowując masę żółtą i zieloną.

Ostatnią masę wyłożyć na 3 blat, wyrównać, wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 ml śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

- starta czekolada do posypania wierzchu

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną, wyłożyć na zieloną, zimną już masę, wyrównać, posypać startą czekoladą, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

niedziela, 08 lutego 2015

Łaciate blaty ciasta, przełożone masą serową z sera gotowanego. Oryginalnie wyglądające ciasto, a wbrew pozorom dosyć proste i niekłopotliwe w przygotowaniu, polecam.

 

Źródło: ciasto łaciate

 

Składniki na ciasto białe:

- 6 białek

- 200 g cukru

- 50 g mąki pszennej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać pozostałe składniki, delikatnie połączyć.

 

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i jasnego ( obok siebie, a potem ciemne na białym i odwrotnie ). Całość delikatnie wyrównać z wierzchu. Piec w 180 st. C około 45 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 6 żółtek

- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 szklanki mleka

- 200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukry i żółtka włożyć do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki mleka. Wlać do gotującej się masy serowej. Pogotować do zgęstnienia.

Jeszcze ciepłą masą serową przełożyć blaty ciasta.

Można polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

 

Smacznego.

środa, 04 lutego 2015

 

Bardzo prosty przepis na ciasto na rogaliki, składające się rzeczywiście tylko z 3 podstawowych składników ( nie biorąc pod uwagę dowolnego nadzienia i cukru pudru do oprószenia, bądź lukru ). Miałam wątpliwości co do tego przepisu, ale miło mnie zaskoczył, z ciastem dobrze się współpracowało, rogaliki wyszły kruche i całkiem smaczne.

Inspiracja: rogaliki

 

 Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

- 250 g masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

- dowolne nadzienie ( u mnie dżem wiśniowy, proponuję jednak marmoladę, dżem może wyciekać )

- cukier puder do posypania

 

Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę i masło, posiekać, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na trójkąty.

Na każdy trójkącik układać nadzienie i zwijać rogalik. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku, do zrumienienia, około 25 minut.

Ponieważ samo ciasto nie zawiera cukru można posypać rogaliki cukrem pudrem lub polukrować.

 

 

Smacznego.

09:11, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail