poniedziałek, 04 lipca 2016

 

 Torcik z ciekawą, lekką, świeżą w smaku, masą z kwaśnej śmietany, polecam.

 

 Inspiracja: torcik

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, delikatnie połączyć. Wylać do tortownicy o średnicy około 23 cm, że spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 180 st C około 30 minut. Przestudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę:

 - 800 g kwaśnej śmietany 18%

- 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

- około 500 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

Śmietanę wymieszać  cukrem pudrem. Truskawki pokroić. Biszkoptowe blaty przekładać masą śmietanową, układając na niej kawałki truskawek ( również na wierzchu ). 

Galaretkę rozpuścić, zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą zalać wierzch ciasta. Schładzać w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego.

08:51, martex.82 , torty
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 maja 2016

 

 Źródło: biszkopt z makiem

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 4 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

 

Składniki na masę makową:

- 1 i 1/2 szklanki maku zmielonego

- 3 jajka

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru

- 1 kostka margaryny

Mak połączyć z jajkami i mąką ziemniaczaną. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Całość gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Wierzch można polać dowolną polewą czekoladową.

 

Smacznego.

06:10, martex.82 , makowe
Link Komentarze (4) »
czwartek, 21 kwietnia 2016

 

Sernik, z delikatnie różową, kisielową pianką, polecam.

 

Źródło: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 plaster margaryny ok 1 cm

- szczypta soli

- 1 łyżka śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 2 jajka

- 3 żółtka

- 1 cukier waniliowy

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 1/2 szklanki oleju

- 2 i 1/2 szklanki mleka

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem. Masa będzie rzadka i taka właśnie powinna być. Masę wylać na ciasto. Piec około 60 minut w 170 st. C.

 

Składniki na piankę:

- 4 białka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 czerwony kisiel ( u mnie truskawkowy )

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać kisiel, zmiksować. Pianę wyłożyć na upieczony sernik i wstawić jeszcze na ok 10 minut do piekarnika.

 

Smacznego.

17:07, martex.82 , serniki
Link Komentarze (4) »
sobota, 09 kwietnia 2016

 

Bardzo dobry sernik, z warstwą budyniowej pianki na wierzchu.

 

Źródło: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 kostki masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Ciastem wylepić blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

- 2 jaja

- 120 g cukru

- 1/4 łyżeczki soli

- skórka otarta z cytryny

- 750 g sera zmielonego

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem do połączenia.

 

Składniki na masę budyniową:

- 1 budyń śmietankowy

- 375 ml mleka

- 4 jajka

- 150 g masła

- 150 g cukru

- szczypta soli 

Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i nadal ucierać na jasną, puszystą masę. Miksując, dodawać po łyżce zimny budyń.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą budyniową.

Na ciasto wylać najpierw masę serową, a następnie masę budyniową. Piec w 180 st. C około 1 godzinę. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

05:11, martex.82 , serniki
Link Komentarze (3) »
środa, 16 marca 2016

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g masła lub margaryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 łyżki kakao

Masło stopić, wystudzić. Jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać masło, połączyć. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao.

Obydwie części ciasta wylewać naprzemiennie do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w 180 st. C około 60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić, wyjąć z formy, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 12 marca 2016

 

Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam.

 

Źródło: rafaello

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka octu 10%

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, dodać do ubitych białek, krótko zmiksować. Dodać mąki, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 21x31 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę:

- 500 ml śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 150 g białej czekolady

- 100 g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

- 100 g wiórków kokosowych

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone, chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

2/3 masy wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, rozsmarować pozostałą masę.

Masło, wiórki kokosowe i cukier podsmażyć na patelni do zrumienienia. Posypkę wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

wtorek, 08 marca 2016

 

Najlepsze życzenia dla wszystkich babeczek w dniu naszego święta :)

 

Źródło: babeczki

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 150 g masła

- szczypta soli

- 50 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Rozwałkować na grubość około 3 mm, powycinać krążki  ( parzysta ilość ) do wylepienia babeczek i przykrycia ich. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem.

 

Składniki na budyń:

- 150 ml mleka

- 100 ml słodkiej śmietanki 30%

- 50 g mąki pszennej

- 2 żółtka

- 50 g masła

- 30 g cukru waniliowego

Do rondelka wlać mleko i śmietankę, wsypać mąkę, cukier, wymieszać rózgą, Dodać masło i podgrzewać, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wmieszać żółtka. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Lekko ciepły budyń nakładać do foremek wyłożonych ciastem. Na każdą babeczkę w foremce nakładać krążek przykrywkę, dokładnie zlepić brzegi.

Piec w 180 st. C około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w foremkach do wystudzenia. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

poniedziałek, 22 lutego 2016

 

Maślane, lekko cytrynowe, chrupiące ciasteczka, kształt oczywiście może być dowolny, ( u mnie motylki, bo taką nabyłam ostatnio foremkę ) ciasto bardzo ładnie "trzyma" formę, nie rozlewa się podczas pieczenia.

 

 Źródło: motylki

 

Składniki:

- 120 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżką soku z cytryny

- aromat waniliowy

- 2 szklanki mąki

- 1 jajko

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Pod koniec ciasto będzie już gęste, należy więc dokończyć zgniatanie ręką. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na około 30 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty ( u mnie motylkiem ). 

Pięć 8 - 10 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

piątek, 19 lutego 2016

 

 

Składniki na ciasto białkowe:

- 6 białek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukry. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać do małej tortownicy ( średnica około 18 cm ), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 350 g truskawek ( u mnie mrożone )

- 2 łyżki cukru

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

Truskawki ( mrożone wcześniej rozmrozić ) połączyć z cukrem, zblendować. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z musem truskawkowym, dodać do ubitej śmietany, delikatnie połączyć. Gdy masa zacznie tężeć przekładać nią blaty białkowe, pozostawić również część masy na wierzch i boki torcika.

 

Smacznego.

07:25, martex.82 , torty
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 lutego 2016

 

 Babka z ciekawym dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego, mięciutka i wilgotna, a przy tym prosta w przygotowaniu.

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 250 g masła

- 100 g cukru

- 4 jajka

- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego

- 250 g mąki pszennej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej formy na babkę ( u mnie silikonowa ). Piec około 50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia, w razie potrzeby można przykryć wierzch folią aluminiową, by za bardzo się nie spiekła. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail