piątek, 01 sierpnia 2014

 

Śmietanowiec z jagodami, czyli sezonowa odsłona trochę oszukanego sernika bez sera, na kwaśnej śmietanie. 

 

Źródło: śmietanowiec

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 250 g zimnego masła

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.

 

Składniki na masę śmietankową:

- 5 białek

- szczypta soli

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1200 g kwaśnej śmietany 18%

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

 

Dodatkowo:

- około 400 g jagód lub innych owoców

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier. Do piany dodać proszek budyniowy, wymieszać, następnie powoli dodawać śmietanę, delikatnie mieszając, by białka nie opadły.

Jedną część ciasta zetrzeć na tarce do blachy ( 33x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać. Na masie poukładać jagody, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 st. C przez około 60 minut.

 

 

Smacznego.

niedziela, 27 lipca 2014

 

Oryginalne ciasto, bo z wykorzystaniem arbuza, którego jakoś rzadko spotyka się jako składnik ciasta i z dodatkiem galaretki arbuzowej. Do tego truskawki, masa śmietankowa i dwa rodzaje biszkoptów. Kolorowe, letnie ciasto, zapraszam.

 

 Inspiracja + moje zmiany: arbuzowiec

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na biszkopt makowy:

- 4 białka

- szczypta soli

- 4 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 3 łyżki suchego maku

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, delikatnie połączyć. Piec w analogicznej blaszce jak biszkopt kakaowy, około 30 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na masę śmietankową:

- 250 ml śmietany kremówki 30 - 36 %

- 1 cukier waniliowy

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietankowej. Masę wyłożyć na biszkopt kakaowy, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Składniki na masę arbuzową:

- około 1/2 kg miąższu z arbuza

- 1 galaretka arbuzowa ( Winiary )

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Miąższ z arbuza wypestkować, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla. Gotować około 10 - 15 minut, do rozpadnięcia ( można dodatkowo potraktować blenderem ). Wsypać suchą galaretkę arbuzową, mieszać do rozpuszczenia. Budyń rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do masy arbuzowej, pogotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, wystudzić. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietankowej. Przykryć biszkoptem makowym.

 

Dodatkowo:

- 250 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

Truskawki pokroić w plasterki, poukładać na biszkopcie makowym.

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, schłodzić, gdy zacznie tężeć zalać truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 21 lipca 2014

 

Wiśniowo - śmietankowe ciasto, z bezą i płatkami migdałowymi, o intrygującej nazwie. A skąd jej geneza? Być może, teściowa autorki przepisu nie wydrylowała porządnie wszystkich wiśni, narażając "ukochaną" synową na utratę siekaczy?

 

 Inspiracja: zemsta teściowej

 

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

- 500 ml śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić, wymieszać z masą śmietanową.

Masę śmietanową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, przykryć blatem ciasta z bezą.

Schłodzić w lodówce. Najlepsze na drugi dzień, gdy blaty ciasta zmiękną i przejdą masą.

 

 Smacznego.

środa, 16 lipca 2014

 

Bardzo orzeźwiające, pysznie kwaskowe ciasto, z trochę zapomnianym i wcale nie tak łatwym do zdobycia agrestem. Mój agrestowy krzaczek niestety jeszcze się w tym roku nie popisał, i raczej nie ugina  się pod ciężarem owoców, ale udało mi się zdobyć na bazarku łubiankę agrestu, więc nie mogłam choć części owoców nie wykorzystać, i nie popełnić z jego udziałem jakiegoś ciacha. Polecam wszystkim, a zwłaszcza tak jak ja, amatorom agrestu.

 

 Inspiracja: biszkopt z agrestową pianką

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 i 1/2 łyżeczki octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia, wymieszać ( będą rosły ).

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę agrestową:

- 1 kg agrestu

- 300 ml wody

- 130 g cukru

- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody

- 1 galaretka agrestowa

Agrest z wodą zagotować, aż będzie miękki i owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą.

Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, przestudzić, wylać na biszkopt, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Składniki na masę śmietankowo - agrestową:

- 500 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 galaretka agrestowa

- starta gorzka czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masie agrestowej. Wierzch posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Smacznego.

poniedziałek, 07 lipca 2014

 

Chociaż truskawki ustępują już miejsca innym owocom sezonowym, proponuję jeszcze sernik - przekładaniec z truskawkową wkładką.

 

 Źródło: " 100 nowych ciast siostry Anastazji "

 

Składniki na biszkopt jasny:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, tym razem jednak dodatkowo dodać kakao. Piec w takiej samej blaszce. Wystudzić. Obydwa biszkopty można dowolnie naponczować.

 

Składniki na masę budyniową:

- 500 ml mleka

- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

- 1 cukier waniliowy

- 4 - 5 łyżek cukru

- 250 g masła lub margaryny

Z mleka, cukrów i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć i miksując dodawać po łyżce zimny budyń.

 

Składniki na wkładkę serową:

- 600 g sera zmielonego

- 300 g cukru pudru

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 6 jaj

- 150 g margaryny

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser i budyń w proszku, wszystko zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki, takiej samej, w jakiej piekły się biszkopty, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C około 40 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę owocową ( truskawkową ):

- 1 kg truskawek ( świeże lub mrożone )

- 2 - 3 łyżki cukru

- 3 galaretki truskawkowe

Truskawki rozdrobnić, wrzucić do rondelka i wraz z cukrem podgrzewać na małym ogniu. Wsypać suche galaretki, wymieszać, zagotować, przestudzić, aż masa zacznie tężeć.

Biszkopt ciemny ułożyć w blaszce, posmarować go 1/2 masy budyniowej. Następnie ułożyć wkładkę serową i rozsmarować pozostałą masę budyniową. Na to wyłożyć tężejącą masę truskawkową i przykryć jasnym biszkoptem. Dodatkowo można polać dowolną polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi lub wiórkami białej czekolady.

 

Smacznego.

niedziela, 29 czerwca 2014

 

Składniki na około 50 małych rogalików:

- 560 g mąki pszennej

- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

- 350 ml mleka

- 2 jajka

- 80 g masła roztopionego

- 75 g cukru 

- 1/2 łyżeczki soli

 

Składniki na nadzienie:

- 400 g twarogu ( nie mielonego )

- 2 żółtka

- 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią

Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem do połączenia.

Dodatkowo:

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

- cukier puder do oprószenia

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( w przypadku świeżych najpierw zrobić rozczyn ), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne ( można nieco podsypać mąki ale nie za dużo ). Z ciasta uformować kulę i pozostawić ją pod przykryciem do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt ( 18x35 cm ). Wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, tak, aby wierzchołek znalazł się pod spodem rogalika.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia.

Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w 190 st. C przez 13 - 15 minut. Lekko przestudzić oprószyć cukrem pudrem.

 

 

 Źródło: rogaliki

 

 Smacznego.

poniedziałek, 23 czerwca 2014

 

Delikatny biszkopt, masa śmietankowa z dodatkiem mascarpone i orzeźwiające truskawki, pyszny letni torcik.

 

 Inspiracja: lekki torcik

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać do małej blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na warstwę truskawkową:

- 500 g truskawek ( świeże lub mrożone )

- 2 galaretki truskawkowe

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać rozdrobnione truskawki. Pozostawić, aż galaretka zacznie tężeć.

 

Składniki na masę z mascarpone:

- 250 g serka mascarpone

- 1/2 l śmietany 30 - 36%

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, następnie miksując dodawać po łyżce mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Połowę masy śmietanowej wyłożyć na pierwszy blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć pozostałym blatem biszkoptowym. Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.

 

Smacznego.

sobota, 14 czerwca 2014

 

Nadal w klimacie truskawkowym. Tym razem krucho - drożdżowe ciasteczka, kształtem przypominające koguci grzebień, nadziane truskawkową marmoladą.

 

Inspiracja: grzebyki

 

Składniki:

- 500 g mąki

- 250 g margaryny

- 50 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany

- 1 żółtko

- szczypta soli

 

Dodatkowo:

- 1 białko

- cukier kryształ na wierzch

- dowolna marmolada ( u mnie truskawkowa )

 

 

W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, śmietaną i żółtkiem.

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekać z margaryną, wlać mieszankę z drożdżami, zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm.

Brzeg ciasta smarować wzdłuż marmoladą i przewinąć ciasto. Powstały rulonik odciąć od pozostałego ciasta, podzielić na około 7 cm odcinki, ponacinać je z jednej strony.

Posmarować białkiem, maczać w cukrze. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor około 25 minut w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 09 czerwca 2014

 

 Pieguskowe blaty, masa truskawkowa i bita śmietana, zapraszam na torcik.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 6 białek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 3/4 szklanki suchego maku

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie połączyć. Wylać do małej tortownicy ( 18 - 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 budyń waniliowy + 1/4 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.

Budyń rozmieszać w 1/4 szklani wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć 1/2 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą masę truskawkową, wyrównać.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

- starta gorzka czekolada do posypania

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

środa, 28 maja 2014

 

Latte Macchiato ( z wł. splamione mleko ), to popularna, trójwarstwowa kawa z dodatkiem mleka. Podobne smaki, mleczny i kawowy zawarte są również w warstwach tego ciasta.

 

 Źródło: latte macchiato

 

 Składniki na biszkopt:

- 4 duże jaja

- szczypta soli

- 2/3 szklanki cukru

- 2/3 szklanki mąki

- 1,5 łyżki kakao

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej. wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wylać do blaszki (24x28 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

 Składniki na masę:

- 200 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 szklanki mleka w proszku

- 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać mleko w proszku i serki. Zmiksować do połączenia się składników.

 

Składniki na poncz:

- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( zaparzone w 300 ml wody )

- 100 ml likieru Baileys ( lub innego )

 

Dodatkowo:

- 1,5 paczki okrągłych biszkoptów

- kakao do posypania

 

Pierwszy blat ułożyć w formie, naponczować, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószyć je kakao.

Biszkopty przykryć drugim blatem, naponczowanym i posmarowanym kremem ( około 1/3 z pozostałej połowy ).

Wierzch ciasta posmarować resztą masy, ułożyć naponczowane biszkopty, posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail