czwartek, 21 kwietnia 2016

 

Sernik, z delikatnie różową, kisielową pianką, polecam.

 

Źródło: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 plaster margaryny ok 1 cm

- szczypta soli

- 1 łyżka śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 2 jajka

- 3 żółtka

- 1 cukier waniliowy

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 1/2 szklanki oleju

- 2 i 1/2 szklanki mleka

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem. Masa będzie rzadka i taka właśnie powinna być. Masę wylać na ciasto. Piec około 60 minut w 170 st. C.

 

Składniki na piankę:

- 4 białka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 czerwony kisiel ( u mnie truskawkowy )

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać kisiel, zmiksować. Pianę wyłożyć na upieczony sernik i wstawić jeszcze na ok 10 minut do piekarnika.

 

Smacznego.

17:07, martex.82 , serniki
Link Komentarze (3) »
sobota, 09 kwietnia 2016

 

Bardzo dobry sernik, z warstwą budyniowej pianki na wierzchu.

 

Źródło: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 kostki masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Ciastem wylepić blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

- 2 jaja

- 120 g cukru

- 1/4 łyżeczki soli

- skórka otarta z cytryny

- 750 g sera zmielonego

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem do połączenia.

 

Składniki na masę budyniową:

- 1 budyń śmietankowy

- 375 ml mleka

- 4 jajka

- 150 g masła

- 150 g cukru

- szczypta soli 

Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i nadal ucierać na jasną, puszystą masę. Miksując, dodawać po łyżce zimny budyń.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą budyniową.

Na ciasto wylać najpierw masę serową, a następnie masę budyniową. Piec w 180 st. C około 1 godzinę. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

05:11, martex.82 , serniki
Link Komentarze (3) »
środa, 16 marca 2016

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g masła lub margaryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 łyżki kakao

Masło stopić, wystudzić. Jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać masło, połączyć. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao.

Obydwie części ciasta wylewać naprzemiennie do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w 180 st. C około 60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić, wyjąć z formy, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 12 marca 2016

 

Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam.

 

Źródło: rafaello

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka octu 10%

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, dodać do ubitych białek, krótko zmiksować. Dodać mąki, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 21x31 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę:

- 500 ml śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 150 g białej czekolady

- 100 g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

- 100 g wiórków kokosowych

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone, chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

2/3 masy wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, rozsmarować pozostałą masę.

Masło, wiórki kokosowe i cukier podsmażyć na patelni do zrumienienia. Posypkę wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

wtorek, 08 marca 2016

 

Najlepsze życzenia dla wszystkich babeczek w dniu naszego święta :)

 

Źródło: babeczki

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 150 g masła

- szczypta soli

- 50 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Rozwałkować na grubość około 3 mm, powycinać krążki  ( parzysta ilość ) do wylepienia babeczek i przykrycia ich. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem.

 

Składniki na budyń:

- 150 ml mleka

- 100 ml słodkiej śmietanki 30%

- 50 g mąki pszennej

- 2 żółtka

- 50 g masła

- 30 g cukru waniliowego

Do rondelka wlać mleko i śmietankę, wsypać mąkę, cukier, wymieszać rózgą, Dodać masło i podgrzewać, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wmieszać żółtka. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Lekko ciepły budyń nakładać do foremek wyłożonych ciastem. Na każdą babeczkę w foremce nakładać krążek przykrywkę, dokładnie zlepić brzegi.

Piec w 180 st. C około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w foremkach do wystudzenia. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

poniedziałek, 22 lutego 2016

 

Maślane, lekko cytrynowe, chrupiące ciasteczka, kształt oczywiście może być dowolny, ( u mnie motylki, bo taką nabyłam ostatnio foremkę ) ciasto bardzo ładnie "trzyma" formę, nie rozlewa się podczas pieczenia.

 

 Źródło: motylki

 

Składniki:

- 120 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżką soku z cytryny

- aromat waniliowy

- 2 szklanki mąki

- 1 jajko

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Pod koniec ciasto będzie już gęste, należy więc dokończyć zgniatanie ręką. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na około 30 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty ( u mnie motylkiem ). 

Pięć 8 - 10 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

piątek, 19 lutego 2016

 

 

Składniki na ciasto białkowe:

- 6 białek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukry. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać do małej tortownicy ( średnica około 18 cm ), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 350 g truskawek ( u mnie mrożone )

- 2 łyżki cukru

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

Truskawki ( mrożone wcześniej rozmrozić ) połączyć z cukrem, zblendować. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z musem truskawkowym, dodać do ubitej śmietany, delikatnie połączyć. Gdy masa zacznie tężeć przekładać nią blaty białkowe, pozostawić również część masy na wierzch i boki torcika.

 

Smacznego.

07:25, martex.82 , torty
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 lutego 2016

 

 Babka z ciekawym dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego, mięciutka i wilgotna, a przy tym prosta w przygotowaniu.

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 250 g masła

- 100 g cukru

- 4 jajka

- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego

- 250 g mąki pszennej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej formy na babkę ( u mnie silikonowa ). Piec około 50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia, w razie potrzeby można przykryć wierzch folią aluminiową, by za bardzo się nie spiekła. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

Smacznego.

środa, 20 stycznia 2016

 

Sezon na smażone słodkości w pełni, a dla odmiany od faworków i pączków proponuję  ciasteczka rozetki, delikatne i chrupiące, najlepsze jeszcze ciepłe. Z pewnością dla niektórych te ciasteczka to smak dzieciństwa, a foremki po babci od dawna leżą na dnie szuflady, a dla innych, w tym dla mnie, to coś zupełnie nowego, a zestaw foremek można zakupić np. na allegro.

 

Źródło: rozetki

 

Składniki:

- 2 jaja

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka maki pszennej

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1,5 łyżeczki cukru pudru

- olej do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować razem na gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przykryć i wstawić do lodówki na około 60 minut.

W głębokim garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć do oleju foremkę na rozetki, podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę maczać w cieście, tak, by nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi foremkę i nie da się go zdjąć bez połamania. Foremka ma odpowiednią temperaturę, jeśli po włożeniu jej do ciasta będzie słychać syknięcie. Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego leju i smażyć do zrumienienia.

Usmażone ciastko przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerzyk, wyłożony ręcznikiem papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

piątek, 15 stycznia 2016

 

Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za słodkie i szybko znikające ciasto, polecam.

 

 Inspiracja: biszkopt z kisielową pianką

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 i 1/ 2 szklanki mąki pszennej

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć w blaszce, a drugi odłożyć na deseczkę i za pomocą kieliszka powycinać w nim kółeczka.

 

Składniki na piankę:

- 2 kisiele żurawinowe

- 2 galaretki żurawinowe

- 500 ml śmietany kremówki

Kisiele ugotować według przepisu na opakowaniu ( nie pomijając cukru ). Do gorącego kisielu wsypać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, następnie nadal miksując dodawać po łyżce kisiel.

Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt w blaszce,  przykryć biszkoptem z dziurami.

 

Dodatkowo:

- 1 dowolna galaretka ( u mnie granat i ananas Winiary )

- garść suszonej żurawiny ( lub innych drobnych owoców )

Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. W otwory w biszkopcie powkładać żurawinę lub inne drobne owoce, zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail