czwartek, 18 grudnia 2014

 

Na ten torcik składają się trzy kolorowe blaty ciasta, wiśnie w galaretce i cytrynowa pianka.

Jedno z ciast siostry Anastazji, ja zmniejszyłam proporcje o połowę i upiekłam w małej tortownicy, nadając mu formę torcika, podaję jednak oryginalny przepis.

 

Źródło: " 183 przepisy siostry Anastazji "

 

Składniki na ciasto:

- 300 g margaryny

- 250 g cukru pudru

- 250 g mąki

- 6 jajek

- 1 płaska łyżeczka do pieczenia

- 1 płaska łyżeczka amoniaku

- 1 cukier waniliowy

- 2 łyżki kakao

- 1/2 szklanki zmielonych orzechów

Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić bez dodatków, do drugiej dodać kakao, a do trzeciej zmielone orzechy. Każdą część piec oddzielnie ( blaszka 25x35, wyłożona papierem do pieczenia ) około 25 minut w 180 st C. Wystudzić.

 

Składniki na masę wiśniową:

- 1 litrowy słoik kompotu z wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

Kompot przecedzić, wiśnie wydrylować, słoik z kompotem uzupełnić wodą do 3/4 wysokości. Kompot zagotować, dodać galaretki, rozpuścić mieszając. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie, wymieszać.

Jasne ciasto ułożyć w blaszce, wyłożyć tężejącą masę wiśniową, przykryć ciastem orzechowym.

 

Składniki na masę cytrynową:

- 1 opakowanie Śnieżki

- 1/2 szklanki mleka

- 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Śnieżkę ubić z mlekiem, połączyć z tężejąca galaretką cytrynową. Masę wyłożyć na blat orzechowy, przykryć blatem z kakao. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia mas. Można polać dowolną polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

środa, 10 grudnia 2014

 

Bardzo proste i szybkie pierniczki, w glazurze z cytrynowego lukru, są miękkie zaraz po upieczeniu, chociaż leżakowanie w puszce z kawałkiem jabłka też im nie zaszkodzi.

 

Źródło: pierniczki

 

Składniki:

- 130 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 200 g cukru

- 1 jajko

- skórka otarta z jednej cytryny

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżki przyprawy do piernika

- 330 g mąki pszennej

 

Śmietanę, cukier, jajko i sodę zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto może być dosyć klejące. Zwilżonymi z zimnej wodzie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 15 minut. Jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając w lukrze ( sok z 1 cytryny + cukier puder, lukier nie powinien być zbyt gęsty ).

 

Smacznego.

wtorek, 09 grudnia 2014

 

 

 Zakręcone, drożdżowe bułeczki, pachnące cynamonem.

 

 Inspiracja: brioszki

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki + 1 łyżka

- 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka

- 15 g świeżych drożdży

- 150 ml mleka

- 75 g miękkiego masła

- 1 jajko

- szczypta soli

- 3 łyżki mleka w proszku

 

Dodatkowo:

- 1 jajko

- 1 łyżka stopionego masła

- 1 łyżka cynamonu

- 3 łyżki cukru

 

Do miski wsypać suche składniki, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wsypać po łyżce cukru i mąki, zalać letnim mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.

Po tym czasie dodać roztrzepane widelcem jajko i zagniatać. Następnie dodać masło ( musi być miękkie ), zanim pozostałe składniki będą dokładnie wyrobione w zbitą całość. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie wyrobić ( w razie potrzeby można podsypać mąką ), przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na stolnicy i podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na podłużny owal ( ok 20x10 cm ), posmarować stopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem i ponacinać na skos w odstępach około 1 cm. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie w ślimaka.

Bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia na około 30 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 st. C. Piec 15 minut bez nawiewu, następnie włączyć nawiew i piec jeszcze 5 minut do zrumienienia bułeczek.

 

Smacznego

poniedziałek, 01 grudnia 2014

 

Ciasto, powstałe, by wykorzystać zalegające szufladę zapasy suszonych moreli.

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st C. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę morelową:

- 300 g suszonych moreli

- 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

- 1 galaretka brzoskwiniowa

Dodatkowo:

- podłużne biszkopty ( ok 16 sztuk )

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 3/4 szklanki wody

Morele zalać wrzątkiem, pozostawić do napęcznienia, odcedzić, posiekać w kosteczkę. wymieszać z 1/2 słoika dżemu. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić, gdy zacznie tężeć dodać do masy morelowej.

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, wyłożyć masę morelową. Na masie układać maczane w kawie biszkopty.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 300 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy, połączyć, wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu.

 

Składniki na kokosową posypkę:

- 50 g masła

- 50 g wiórek kokosowych

- 1 łyżka cukru

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i kokos, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, przestudzić.

Wierzch ciasta posmarować resztą dżemu, posypać kokosową posypką.

Całość schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 24 listopada 2014

 

To ciasto już od dłuższego czasu kusiło z różnych blogów i czekało w kolejce na upieczenie, ale w końcu jest. Niestety blaty miodowe wyszły mi nieco blade i nie przypominają zbytnio koloru skóry brazylijskich piękności, jak w oryginale, ale jeśli ktoś lubi kombinację smaków miodu, jabłek i masy budyniowej nie powinien być zawiedziony.

 

Źródło: " Wielka księga ciast siostry Anastazji " + moje zmiany

 

Składniki na ciasto miodowe:

- 500 g mąki

- 2 jajka

- 100 g masła lub margaryny

- 4 łyżki płynnego miodu

- 2 płaskie łyżeczki sody

- 300 g cukru pudru

- ok 4 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasto jest elastyczne, śmietana nie jest konieczna )

Wszystkie składniki zagnieść razem, podzielić na 3 równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C około 20 minut. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 szklanki mleka

- 3 łyżki cukru

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 150 g masła

W 1/2 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobiony budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na jasną, puszystą masę, miksując, dodawać po łyżce zimny budyń.

Masę wyłożyć na pierwszy blat miodowy, przykryć drugim blatem.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1 galaretka cytrynowa

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, prażyć w garnku 10 - 15 minut, do miękkości.

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dodać do jabłek, wymieszać, przestudzić. Masę jabłkową wyłożyć na 2 blat miodowy, przykryć 3 blatem.

Wierzch ciasta można polać dowolną polewą czekoladową ( u mnie polewa z mlecznej czekolady ).

niedziela, 16 listopada 2014

 

Najlepszy moim zdaniem przepis na keks, ciasto jest wilgotne, a jednocześnie dosyć puszyste, nie zbite, długo zachowuje świeżość, z dużą ilością ulubionych bakalii, które nie opadają na spód, szybki i prosty do wykonania.

 

Źródło: keks

 

Składniki:

- 250 g masła roślinnego

- 250 g mąki

- 250 g cukru

- 5 jajek

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g ulubionych bakalii ( lub więcej, ja dałam ok 300 )

Masło roślinne zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, aż masa będzie jasna i gładka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślanej. Dodać bakalie, połączyć.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie dwie małe o długości 30 cm ). Natłuszczonym nożem zrobić nacięcie pośrodku ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Piec w 180 st. C około 50 minut ( należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczony, w razie czego wydłużyć czas pieczenia, aby zbytnio nie przypiekł się z wierzchu, można przykryć go folią aluminiową, ja piekłam 1 godz 20 minut ).

Można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, czy lukrem.

 

Smacznego.

13:19, martex.82 , inne
Link Komentarze (7) »
wtorek, 11 listopada 2014

 

Zapraszam na biszkopt, przełożony delikatną masą śmietankowo - brzoskwiniową z kawałkami owoców, zwieńczony posypką z prażonego słonecznika na masie krówkowej. Chrupiąco i piankowo, słodko i owocowo zarazem, polecam.

 

Inspiracja: " Ciasta, sprawdzone przepisy "

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 5 łyżek cukru

- 5 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę śmietanową z brzoskwiniami:

- 500 ml śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 galaretki brzoskwiniowe

- 1 puszka brzoskwiń

 

Dodatkowo:

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka cukru

- 125 g wyłuskanych ziaren słonecznika

- 1 puszka masy krówkowej ( 400 g )

 

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę połączyć z lekko zaczynającą tężeć galaretką. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

W blaszce ułożyć jeden blat biszkoptu, wylać tężejącą masę śmietanową i przykryć drugim blatem ciasta.

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i słonecznik i mieszając, prażyć 2 - 3 minuty. Przestudzić.

Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

wtorek, 14 października 2014

 

Bardzo proste ciasto, z zawsze obecnych w domu składników, wymagające niewielkich nakładów pracy, czyli coś dla wyjątkowo zapracowanych, lub wyjątkowo...leniwych. Może stąd nazwa próżniak. Przepis od wujka Bogdana.

 

Składniki:

- 5 jabłek

- 1 szklanka cukru

- 2 szklanki mąki

- 3 jajka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 3 łyżki oleju

- 3 łyżki dowolnego dżemu ( u mnie powidła śliwkowe )

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, wymieszać, odstawić na około 15 minut. Pozostałe składniki umieścić razem w misce, wymieszać łyżką do połączenia ( nie ma potrzeby używania miksera ). Na koniec dodać pokrojone jabłka, połączyć.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 06 października 2014

 

 Pierwsza szarlotka tej jesieni. Dużo jabłek i kruchutkie, maślane ciasto, polecam.

 

Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 450 g mąki

- 300 g miękkiego masła

- 150 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną, dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Następnie ciasto podzielić na 2 części, z jednej odjąć 100 g ciasta i dodać do drugiej.

Większą częścią wylepić dno formy ( 33x22 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec 10 - 15 minut w 200 st C.

 

Składniki na nadzienie:

- 1,5 - 2 kg kwaskowych jabłek

- kilka łyżek cukru do smaku

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżki bułki tartej

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć sok. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta, piec około 30 minut w 170 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

niedziela, 17 sierpnia 2014

 

 

Pierwszy w tym roku wypiek z malinami. Tym razem maliny w towarzystwie czekolady, bardzo smaczne zestawienie.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka oleju

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać olej oraz mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na masę malinową:

- 500 g malin

- 100 ml wody

- 2 łyżki cukru

- 1 galaretka malinowa

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego + ok 1/4 szklanki wody

Maliny, 100 ml wody i cukier zagotować w rondelku, wsypać galaretkę malinową, wymieszać do rozpuszczenia ( można przetrzeć przez sitko, jeśli komuś przeszkadzają malinowe pesteczki, ja nie przecierałam ).

Budyń rozrobić w wodzie, wylać na gotującą masę malinową, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Masę zestawić z ognia, przestudzić, gdy zacznie tężeć przełożyć na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę czekoladową:

- 100 g mlecznej czekolady

- 200 g śmietany 30 %

- 250 g serka mascarpone

- 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

- mała paczka okrągłych biszkoptów

- starta gorzka czekolada do posypania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić, ale nie dopuścić, aby zastygła. Śmietanę ubić na sztywno, następnie miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Do masy śmietanowej dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę, połączyć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanowo - czekoladową.

Biszkopty ułożyć na warstwie malinowej, na nie wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 39
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail