poniedziałek, 01 lutego 2016

 

 Babka z ciekawym dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego, mięciutka i wilgotna, a przy tym prosta w przygotowaniu.

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 250 g masła

- 100 g cukru

- 4 jajka

- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego

- 250 g mąki pszennej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej formy na babkę ( u mnie silikonowa ). Piec około 50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia, w razie potrzeby można przykryć wierzch folią aluminiową, by za bardzo się nie spiekła. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

Smacznego.

środa, 20 stycznia 2016

 

Sezon na smażone słodkości w pełni, a dla odmiany od faworków i pączków proponuję  ciasteczka rozetki, delikatne i chrupiące, najlepsze jeszcze ciepłe. Z pewnością dla niektórych te ciasteczka to smak dzieciństwa, a foremki po babci od dawna leżą na dnie szuflady, a dla innych, w tym dla mnie, to coś zupełnie nowego, a zestaw foremek można zakupić np. na allegro.

 

Źródło: rozetki

 

Składniki:

- 2 jaja

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka maki pszennej

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1,5 łyżeczki cukru pudru

- olej do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować razem na gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przykryć i wstawić do lodówki na około 60 minut.

W głębokim garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć do oleju foremkę na rozetki, podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę maczać w cieście, tak, by nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi foremkę i nie da się go zdjąć bez połamania. Foremka ma odpowiednią temperaturę, jeśli po włożeniu jej do ciasta będzie słychać syknięcie. Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego leju i smażyć do zrumienienia.

Usmażone ciastko przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerzyk, wyłożony ręcznikiem papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

piątek, 15 stycznia 2016

 

Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za słodkie i szybko znikające ciasto, polecam.

 

 Inspiracja: biszkopt z kisielową pianką

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 i 1/ 2 szklanki mąki pszennej

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć w blaszce, a drugi odłożyć na deseczkę i za pomocą kieliszka powycinać w nim kółeczka.

 

Składniki na piankę:

- 2 kisiele żurawinowe

- 2 galaretki żurawinowe

- 500 ml śmietany kremówki

Kisiele ugotować według przepisu na opakowaniu ( nie pomijając cukru ). Do gorącego kisielu wsypać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, następnie nadal miksując dodawać po łyżce kisiel.

Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt w blaszce,  przykryć biszkoptem z dziurami.

 

Dodatkowo:

- 1 dowolna galaretka ( u mnie granat i ananas Winiary )

- garść suszonej żurawiny ( lub innych drobnych owoców )

Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. W otwory w biszkopcie powkładać żurawinę lub inne drobne owoce, zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

środa, 09 grudnia 2015

 

 Jeszcze bardziej jesiennie, niż świątecznie, bardzo dobra, aromatyczna szarlotka z dodatkiem bananów.

 

Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/3 kostki margaryny

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części. Schłodzić w lodówce.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 kg jabłek

- 2 dojrzałe banany

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 czubata łyżeczka bułki tartej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć sok. Dodać rozgniecione widelcem banany, cukier waniliowy i bułkę tartą, wymieszać.

Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę ( 24x24 cm lub mniejszą ), wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, zapiec w 180 st. C około15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie jabłkowo - bananowe, przykryć drugą, rozwałkowaną, ponakłuwaną częścią ciasta. Piec około 40 minut w 180 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

czwartek, 26 listopada 2015

 

 Źródło: rogaliki

 

Składniki na ciasto ( 48 sztuk ):

- 2 szklanki mąki

- 150 g zimnego masła

- 100 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego

- 1 żółtko

- 1/3 szklanki cukru pudru

- skórka starta z 1/4 cytryny

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części, schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 szklanka orzechów włoskich

- 1/2 szklanki śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki miodu

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- sok z 1/4 cytryny

- 1 białko

Orzechy zmielić. Orzechy, cukier i śmietanę podgrzać w rondelku około 10 minut, często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać miód, sok z cytryny i cynamon, wymieszać. Dodać białko, szybko połączyć, podgrzać jeszcze około 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Każdą z części ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy około 20 - 25 cm, posmarować 1/4 nadzienia orzechowego i podzielić na 12 trójkątów. Zwijać rogaliki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

08:39, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (9) »
niedziela, 08 listopada 2015

 

Pracochłonne, ( bo należy upiec kilkanaście cieniutkich blatów ), ale pyszne ciasto. Podobno tradycyjnie spotykane na weselach na Podlasiu.

 

Źródło: Marcinek

 

Składniki na ciasto:

- 1/2 kg mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1/2 kostki margaryny

- 1/2 szklanki śmietany 18%

- 1/2 łyżeczki sody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 13 - 15 części. Każdą część rozwałkować cieniutko na papierze do pieczenia do rozmiarów ok 15x25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie w 180 st. C na złoty kolor ( około 7 minut ).

 

Składniki na masę:

- 1l śmietany 30 - 36%

- 400g śmietany 18%

- 1/2 szklanki cukru pudru

- aromat waniliowy

- 2 łyżki soku z cytryny

Obie śmietany mocno ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder, sok i aromat.

Placki przekładać masą, smarując po ok 2 - 3 łyżki, układać jeden na drugim. Masą posmarować również wierzch ostatniego placka. Posypać startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami lub tak jak ja pokruszonym jednym z upieczonych placków.

Ciasto powinno postać kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie, gdy placki nasiąkną masą, należy przechowywać je w lodówce. Najlepsze na drugi dzień i później, nie zajadać zaraz po upieczeniu.

 

Smacznego.

czwartek, 29 października 2015

 

Znacie ciasto jabłkowo - orzechowe o nazwie "Niebo" lub " Niebo w gębie"( jeśli nie, piekłam je już kiedyś jest tutaj )? Tym ciastem inspirowałam się piekąc ten sernik. Zawiera on w sobie podobne warstwy: kruchy spód, warstwę jabłkową i masę orzechową, a dodatkowo masę serową z serka mascarpone.

 

Składniki na spód:

- 120 g zmielonych biszkoptów

- 50 g masła

Masło rozpuścić, połączyć ze zmielonymi biszkoptami. Masą ciasteczkową wylepić spód małej tortownicy ( około 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.

 

Składniki na warstwę serową:

- 250 g serka mascarpone

- 100 g śmietany 18 %

- 2 jajka

- 1/3 szklanki cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód, piec około 40 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 4 jabłka

- 1/2 opakowania galaretki cytrynowej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, poddusić w rondelku, na koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażyć. przestudzić. Przełożyć do tortownicy, na warstwę serową, pozostawić do stężenia.

 

Składniki na masę orzechową:

- 100g zmielonych orzechów włoskich

- 1/3 szklanki cukru

- 1/2 szklanki śmietany 30%

- 100 g masła

Cukier ze śmietanką zagotować w rondelku, następnie dodać zmielone orzechy, mieszając pogotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Masło utrzeć, cały czas miksując, dodawać po łyżce zimną masę orzechową.

Masę wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać. Można posypać startą czekoladą lub pokruszonymi biszkoptami. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

17:44, martex.82 , serniki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 18 października 2015

 

Krówka, czyli ciasto, na które składa się: biszkopt o lekko karmelowym posmaku, delikatna masa śmietanowa, kajmak i orzechy.

 

Źródło: krówka

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki

- 1 budyń o smaku toffi

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżki kakao

- szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 23x23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Można dowolnie nasączyć biszkopt.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 500 ml śmietany kremówki 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

 

Dodatkowo:

- 1/2 puszki masy krówkowej ( u mnie orzechowa )

- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

 

Jeden blat biszkopta ułożyć w blaszce, wyłożyć na niego masę śmietanową, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

środa, 14 października 2015

 

 Torcik, powstały by wykorzystać zielone galaretki o różnych smakach, zalegające szufladę.

 

Składniki na biszkopt:

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do małej tortownicy (18 - 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180  st. C około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 3 jabłka

- 1 galaretka agrestowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, ( można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały), połączyć z galaretką. Gdy zacznie tężeć galaretkę z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany 30%

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

- 2 zielone galaretki ( o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz Mojito )

Dodatkowo:

- ok 3 kostki białej czekolady

Galaretki rozpuścić każdą w 1 szklance gorącej wody, gdy zastygną, pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do ubitej śmietany. Na koniec do masy śmietanowej dodać pokrojone galaretki, ( troszkę można pozostawić do dekoracji ) połączyć. Masę wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać.

Wierzch można udekorować pozostawionymi galaretkami i startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

04:09, martex.82 , torty
Link Komentarze (4) »
środa, 07 października 2015

 

Źródło: ciasto kruche

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 jaja

- 200 g masła

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, schłodzić około 30 minut w lodówce.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 kg węgierek

- 1 szklanka cukru

- 1 budyń waniliowy ( bez cukru )

Śliwki pozbawić pestek i przesmażyć w rondelku wraz z cukrem przez około 20 minut.

Proszek budyniowy rozprowadzić w 1/3 szklanki wody, dodać do śliwek, mieszając pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Jedną część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce ( 23x23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śliwkową, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta.

Piec 40 - 50 minut w 180 st. C. wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail