poniedziałek, 21 lipca 2014

 

Wiśniowo - śmietankowe ciasto, z bezą i płatkami migdałowymi, o intrygującej nazwie. A skąd jej geneza? Być może, teściowa autorki przepisu nie wydrylowała porządnie wszystkich wiśni, narażając "ukochaną" synową na utratę siekaczy?

 

 Inspiracja: zemsta teściowej

 

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

- 500 ml śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić, wymieszać z masą śmietanową.

Masę śmietanową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, przykryć blatem ciasta z bezą.

Schłodzić w lodówce. Najlepsze na drugi dzień, gdy blaty ciasta zmiękną i przejdą masą.

 

 Smacznego.

środa, 16 lipca 2014

 

Bardzo orzeźwiające, pysznie kwaskowe ciasto, z trochę zapomnianym i wcale nie tak łatwym do zdobycia agrestem. Mój agrestowy krzaczek niestety jeszcze się w tym roku nie popisał, i raczej nie ugina  się pod ciężarem owoców, ale udało mi się zdobyć na bazarku łubiankę agrestu, więc nie mogłam choć części owoców nie wykorzystać, i nie popełnić z jego udziałem jakiegoś ciacha. Polecam wszystkim, a zwłaszcza tak jak ja, amatorom agrestu.

 

 Inspiracja: biszkopt z agrestową pianką

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 i 1/2 łyżeczki octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia, wymieszać ( będą rosły ).

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę agrestową:

- 1 kg agrestu

- 300 ml wody

- 130 g cukru

- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody

- 1 galaretka agrestowa

Agrest z wodą zagotować, aż będzie miękki i owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą.

Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, przestudzić, wylać na biszkopt, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Składniki na masę śmietankowo - agrestową:

- 500 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 galaretka agrestowa

- starta gorzka czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masie agrestowej. Wierzch posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Smacznego.

poniedziałek, 07 lipca 2014

 

Chociaż truskawki ustępują już miejsca innym owocom sezonowym, proponuję jeszcze sernik - przekładaniec z truskawkową wkładką.

 

 Źródło: " 100 nowych ciast siostry Anastazji "

 

Składniki na biszkopt jasny:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, tym razem jednak dodatkowo dodać kakao. Piec w takiej samej blaszce. Wystudzić. Obydwa biszkopty można dowolnie naponczować.

 

Składniki na masę budyniową:

- 500 ml mleka

- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

- 1 cukier waniliowy

- 4 - 5 łyżek cukru

- 250 g masła lub margaryny

Z mleka, cukrów i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć i miksując dodawać po łyżce zimny budyń.

 

Składniki na wkładkę serową:

- 600 g sera zmielonego

- 300 g cukru pudru

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 6 jaj

- 150 g margaryny

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser i budyń w proszku, wszystko zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki, takiej samej, w jakiej piekły się biszkopty, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C około 40 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę owocową ( truskawkową ):

- 1 kg truskawek ( świeże lub mrożone )

- 2 - 3 łyżki cukru

- 3 galaretki truskawkowe

Truskawki rozdrobnić, wrzucić do rondelka i wraz z cukrem podgrzewać na małym ogniu. Wsypać suche galaretki, wymieszać, zagotować, przestudzić, aż masa zacznie tężeć.

Biszkopt ciemny ułożyć w blaszce, posmarować go 1/2 masy budyniowej. Następnie ułożyć wkładkę serową i rozsmarować pozostałą masę budyniową. Na to wyłożyć tężejącą masę truskawkową i przykryć jasnym biszkoptem. Dodatkowo można polać dowolną polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi lub wiórkami białej czekolady.

 

Smacznego.

niedziela, 29 czerwca 2014

 

Składniki na około 50 małych rogalików:

- 560 g mąki pszennej

- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

- 350 ml mleka

- 2 jajka

- 80 g masła roztopionego

- 75 g cukru 

- 1/2 łyżeczki soli

 

Składniki na nadzienie:

- 400 g twarogu ( nie mielonego )

- 2 żółtka

- 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią

Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem do połączenia.

Dodatkowo:

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

- cukier puder do oprószenia

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( w przypadku świeżych najpierw zrobić rozczyn ), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne ( można nieco podsypać mąki ale nie za dużo ). Z ciasta uformować kulę i pozostawić ją pod przykryciem do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt ( 18x35 cm ). Wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, tak, aby wierzchołek znalazł się pod spodem rogalika.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia.

Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w 190 st. C przez 13 - 15 minut. Lekko przestudzić oprószyć cukrem pudrem.

 

 

 Źródło: rogaliki

 

 Smacznego.

poniedziałek, 23 czerwca 2014

 

Delikatny biszkopt, masa śmietankowa z dodatkiem mascarpone i orzeźwiające truskawki, pyszny letni torcik.

 

 Inspiracja: lekki torcik

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać do małej blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na warstwę truskawkową:

- 500 g truskawek ( świeże lub mrożone )

- 2 galaretki truskawkowe

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać rozdrobnione truskawki. Pozostawić, aż galaretka zacznie tężeć.

 

Składniki na masę z mascarpone:

- 250 g serka mascarpone

- 1/2 l śmietany 30 - 36%

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, następnie miksując dodawać po łyżce mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Połowę masy śmietanowej wyłożyć na pierwszy blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć pozostałym blatem biszkoptowym. Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.

 

Smacznego.

sobota, 14 czerwca 2014

 

Nadal w klimacie truskawkowym. Tym razem krucho - drożdżowe ciasteczka, kształtem przypominające koguci grzebień, nadziane truskawkową marmoladą.

 

Inspiracja: grzebyki

 

Składniki:

- 500 g mąki

- 250 g margaryny

- 50 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany

- 1 żółtko

- szczypta soli

 

Dodatkowo:

- 1 białko

- cukier kryształ na wierzch

- dowolna marmolada ( u mnie truskawkowa )

 

 

W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, śmietaną i żółtkiem.

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekać z margaryną, wlać mieszankę z drożdżami, zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm.

Brzeg ciasta smarować wzdłuż marmoladą i przewinąć ciasto. Powstały rulonik odciąć od pozostałego ciasta, podzielić na około 7 cm odcinki, ponacinać je z jednej strony.

Posmarować białkiem, maczać w cukrze. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor około 25 minut w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 09 czerwca 2014

 

 Pieguskowe blaty, masa truskawkowa i bita śmietana, zapraszam na torcik.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 6 białek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 3/4 szklanki suchego maku

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie połączyć. Wylać do małej tortownicy ( 18 - 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 budyń waniliowy + 1/4 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.

Budyń rozmieszać w 1/4 szklani wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć 1/2 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą masę truskawkową, wyrównać.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

- starta gorzka czekolada do posypania

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

środa, 28 maja 2014

 

Latte Macchiato ( z wł. splamione mleko ), to popularna, trójwarstwowa kawa z dodatkiem mleka. Podobne smaki, mleczny i kawowy zawarte są również w warstwach tego ciasta.

 

 Źródło: latte macchiato

 

 Składniki na biszkopt:

- 4 duże jaja

- szczypta soli

- 2/3 szklanki cukru

- 2/3 szklanki mąki

- 1,5 łyżki kakao

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej. wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wylać do blaszki (24x28 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

 Składniki na masę:

- 200 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 szklanki mleka w proszku

- 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać mleko w proszku i serki. Zmiksować do połączenia się składników.

 

Składniki na poncz:

- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( zaparzone w 300 ml wody )

- 100 ml likieru Baileys ( lub innego )

 

Dodatkowo:

- 1,5 paczki okrągłych biszkoptów

- kakao do posypania

 

Pierwszy blat ułożyć w formie, naponczować, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószyć je kakao.

Biszkopty przykryć drugim blatem, naponczowanym i posmarowanym kremem ( około 1/3 z pozostałej połowy ).

Wierzch ciasta posmarować resztą masy, ułożyć naponczowane biszkopty, posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

 

 

Smacznego.

piątek, 23 maja 2014

 

Sezon na rabarbar w pełni, więc i u mnie musiało znaleźć się coś z dodatkiem tego warzywa, tym razem w towarzystwie budyniu.

 

Źródło: budyniowe z rabarbarem

 

Składniki na ciasto:

- 4 szklanki mąki

- 250 g miękkiego masła

- 3/4 szklanki cukru

- 1 jajko

- 2 żółtka

- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większą wyłożyć spód i częściowo boki blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C około 15 - 20 minut. Przestudzić.

 

 Dodatkowo:

- 1 l mleka

- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

- 7 - 8 łyżek cukru

- 500 g drobno pokrojonego rabarbaru

850 ml mleka zagotować, w pozostałym rozrobić budynie i cukier, wylać na gotujące się mleko, mieszając, pogotować do zgęstnienia.

Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar, zalać gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.

Piec około 50 - 60 minut w 180 st. C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego.

niedziela, 11 maja 2014

 

To ciasto zwróciło moją uwagę ze względu na nazwę i miłe skojarzenia z czechosłowacką bajką o przygodach sympatycznej Makowej Panienki i Motyla Emanuela, oglądaną w dzieciństwie. Makowo - kokosowo - migdałowe blaty i intensywnie cytrynowy, orzeźwiający krem to bardzo smaczne połączenie, polecam.

 Inspiracja: makowa panienka + moje zmiany

 

Składniki na blaty makowe:

- 75 g maku

- 50 g wiórek kokosowych

- 50 g mielonych migdałów

- 50 g cukru

- 4 białka

- 2 żółtka

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować.

Mak połączyć z kokosem i migdałami, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Wylać do małych blaszek ( 15x20 cm ), wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na  cienki biszkopt jasny

- 2 jaja

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki o tych samych rozmiarach, jaka była użyta do ciasta makowego. Piec około 15 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na masę cytrynową:

- 2 budynie śmietankowe

- 350 ml mleka UHT ( inne pod wpływem soku cytrynowego może się zważyć )

- 200 ml soku cytrynowego ( około 4 cytryny )

- 200 g cukru

- 4 żółtka

- 200 g miękkiego masła

Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Odlać pół szklanki, a pozostałe zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić budynie i żółtka. Wlać mieszankę na gotujące się mleko, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń, miksując do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Połowę kremu wyłożyć na jeden blat makowy, przykryć jasnym biszkoptem, rozsmarować drugą część kremu, przykryć drugim blatem makowym.

Wierzch ciasta można polać polewą z białej czekolady.

Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail