środa, 14 września 2016

 

Proste, orzeźwiająco cytrynowe ( nasączane sokiem cytrynowym ), wilgotne ciasto, z fajną skorupką cukrową na wierzchu.

 

Źródło: cytrynka

 

Składniki:

- 2 cytryny

- 4 jajka

- 225 g miękkiego masła

- 225 + 175 g cukru

- 275 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki mleka

Masło utrzeć z 225 g cukru na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i skórkę startą z cytryn, zmiksować do połączenia. Ciasto wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C około 35 minut.

Po upieczeniu, już nie gorące, ale koniecznie jeszcze ciepłe ciasto polać sokiem z cytryn wymieszanym ze 175 g cukru ( utworzy się cukrowa skorupka na wierzchu ), pozostawić do wchłonięcia soku.

 

Smacznego.

piątek, 02 września 2016

 

Bielutki i delikatny sernik ( stąd nazwa ), na samych białkach. Idealny sposób na wykorzystanie zbędnych przy innych wypiekach białek.

 

Źródło: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 300 g masła

- 2 żółtka

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną schłodzić w lodówce, drugą zamrozić.

Schłodzoną część ciasta wyłożyć do blaszki ( 35x 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 12 białek

- 400 g cukru

- 200 g masła

- 6 łyżek kwaśnej śmietany

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Do sera dodać resztę cukru, cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie połączyć. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto. Piec około 1 godziny w 180 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

02:30, martex.82 , serniki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 29 sierpnia 2016

 

Małe, bardzo smaczne, mięciutkie, drożdżowe rogaliki, które smakowały mi nawet drugiego dnia ( a różnie w przypadku drożdżowych wypieków bywa ), polecam.

 

Inspiracja: rogaliki

 

Składniki na około 50 sztuk:

- 500 g mąki pszennej

- 200 ml mleka

- 50 g drożdży

- 4 żółtka

- 100 g cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- aromat rumowy

- 100 g  masła

- szczypta soli

- dowolna marmolada do nadziewania rogalików ( u mnie nutella śliwkowa )

 

Mleko podgrzać. Połowę mleka wymieszać z drożdżami, 1/4 cukru i 5 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W pozostałym mleku rozpuścić cukier, przestudzić.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, kilka kropli aromatu rumowego, szczyptę soli, żółtka i cukier z mlekiem oraz zaczyn. Wyrobić najpierw łyżką, potem rękoma.

Masło pokroić w kosteczkę. Ciasto ponownie wyrobić, wgniatając w nie masło. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą uformować w kulkę i rozwałkować na kształt koła. Pociąć na 12 trójkątów. U podstawy trójkątów kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C około 20 minut.

Można posypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie polukrować ( utarty cukier puder + kwaśna śmietana ).


 

 

Smacznego.

10:48, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 04 lipca 2016

 

 Torcik z ciekawą, lekką, świeżą w smaku, masą z kwaśnej śmietany, polecam.

 

 Inspiracja: torcik

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, delikatnie połączyć. Wylać do tortownicy o średnicy około 23 cm, że spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 180 st C około 30 minut. Przestudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę:

 - 800 g kwaśnej śmietany 18%

- 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

- około 500 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

Śmietanę wymieszać  cukrem pudrem. Truskawki pokroić. Biszkoptowe blaty przekładać masą śmietanową, układając na niej kawałki truskawek ( również na wierzchu ). 

Galaretkę rozpuścić, zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą zalać wierzch ciasta. Schładzać w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego.

08:51, martex.82 , torty
Link Komentarze (1) »
środa, 11 maja 2016

 

 Źródło: biszkopt z makiem

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 4 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

 

Składniki na masę makową:

- 1 i 1/2 szklanki maku zmielonego

- 3 jajka

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru

- 1 kostka margaryny

Mak połączyć z jajkami i mąką ziemniaczaną. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Całość gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Wierzch można polać dowolną polewą czekoladową.

 

Smacznego.

06:10, martex.82 , makowe
Link Komentarze (5) »
czwartek, 21 kwietnia 2016

 

Sernik, z delikatnie różową, kisielową pianką, polecam.

 

Źródło: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 plaster margaryny ok 1 cm

- szczypta soli

- 1 łyżka śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 2 jajka

- 3 żółtka

- 1 cukier waniliowy

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 1/2 szklanki oleju

- 2 i 1/2 szklanki mleka

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem. Masa będzie rzadka i taka właśnie powinna być. Masę wylać na ciasto. Piec około 60 minut w 170 st. C.

 

Składniki na piankę:

- 4 białka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 czerwony kisiel ( u mnie truskawkowy )

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać kisiel, zmiksować. Pianę wyłożyć na upieczony sernik i wstawić jeszcze na ok 10 minut do piekarnika.

 

Smacznego.

17:07, martex.82 , serniki
Link Komentarze (4) »
sobota, 09 kwietnia 2016

 

Bardzo dobry sernik, z warstwą budyniowej pianki na wierzchu.

 

Źródło: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 kostki masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Ciastem wylepić blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

- 2 jaja

- 120 g cukru

- 1/4 łyżeczki soli

- skórka otarta z cytryny

- 750 g sera zmielonego

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem do połączenia.

 

Składniki na masę budyniową:

- 1 budyń śmietankowy

- 375 ml mleka

- 4 jajka

- 150 g masła

- 150 g cukru

- szczypta soli 

Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i nadal ucierać na jasną, puszystą masę. Miksując, dodawać po łyżce zimny budyń.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą budyniową.

Na ciasto wylać najpierw masę serową, a następnie masę budyniową. Piec w 180 st. C około 1 godzinę. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

05:11, martex.82 , serniki
Link Komentarze (3) »
środa, 16 marca 2016

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g masła lub margaryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 łyżki kakao

Masło stopić, wystudzić. Jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać masło, połączyć. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao.

Obydwie części ciasta wylewać naprzemiennie do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w 180 st. C około 60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić, wyjąć z formy, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 12 marca 2016

 

Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam.

 

Źródło: rafaello

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka octu 10%

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, dodać do ubitych białek, krótko zmiksować. Dodać mąki, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 21x31 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę:

- 500 ml śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 150 g białej czekolady

- 100 g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

- 100 g wiórków kokosowych

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone, chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

2/3 masy wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, rozsmarować pozostałą masę.

Masło, wiórki kokosowe i cukier podsmażyć na patelni do zrumienienia. Posypkę wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

wtorek, 08 marca 2016

 

Najlepsze życzenia dla wszystkich babeczek w dniu naszego święta :)

 

Źródło: babeczki

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 150 g masła

- szczypta soli

- 50 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Rozwałkować na grubość około 3 mm, powycinać krążki  ( parzysta ilość ) do wylepienia babeczek i przykrycia ich. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem.

 

Składniki na budyń:

- 150 ml mleka

- 100 ml słodkiej śmietanki 30%

- 50 g mąki pszennej

- 2 żółtka

- 50 g masła

- 30 g cukru waniliowego

Do rondelka wlać mleko i śmietankę, wsypać mąkę, cukier, wymieszać rózgą, Dodać masło i podgrzewać, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wmieszać żółtka. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Lekko ciepły budyń nakładać do foremek wyłożonych ciastem. Na każdą babeczkę w foremce nakładać krążek przykrywkę, dokładnie zlepić brzegi.

Piec w 180 st. C około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w foremkach do wystudzenia. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail