wtorek, 31 stycznia 2012

 

 Scones, podobno tradycyjnie jadane do herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. five o 'clock, u mnie stanowiły dziś idealne bułeczki śniadaniowe. Ich zrobienie zajmuje mniej czasu niż wyskoczenie w taki mróz jak dziś do najbliższego sklepu po bułki, cieplutkie i chrupiące, z masełkiem i dżemem, mniam.

To moje pierwsze scones, przejrzałam sporo przepisów, jest mnóstwo odmian, w zależności od dodatków, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Na początek wybrałam uniwersalną, bardzo podstawową wersję podpatrzoną tutaj.

 

Składniki:

- 240 g mąki

- 2 łyżki zimnego masła

- 120 ml mleka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Masło posiekane na małe kawałki dodać do mąki, rozetrzeć palcami, dolać mleko, wymieszać razem. Nie zagniatać na gładkie jednolite ciasto, przeciwnie tylko trochę, by połączyć składniki, mogą być widoczne nierówności i kawałki masła. Ciasto lekko rozwałkować na grubość ok 1,5 - 2 cm. Ciasto pokroić nożem maczanym w mące, lub tak jak ja wycinać bułeczki szklanką. Można posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec ok 10 min w 200 st.C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 30 stycznia 2012

 

 

 Moje pierwsze faworki, ( a właściwie kokardki ) z których jestem zadowolona, delikatne i kruchutkie, z charakterystycznymi pęcherzykami. Do tej pory zalecenia o znęcaniu się nad ciastem traktowałam z lekkim przymrużeniem oka, a okazuje się, że faktycznie należy się na biednym faworkowym konkretnie powyżywać, bo to dzięki temu powstają potem bąbelki z powietrzem, no a przy okazji można odreagować wszelkie złości.

 Źródło: karnawałowe kokardki na piwie

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 2 łyżeczki spirytusu

- 1 łyżeczka masła

- 1/2 do 3/4 szklanki jasnego piwa

- szczypta soli

- olej do smażenia, cukier do oprószenia

 

 

 Mąkę przesiać, dodać żółtka, spirytus, masło, piwo, sól. Dobrze wyrobić, zagniatając dosyć długo, by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać trochę piwa.

Ciasto porządnie wybijać wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 - 60 minut. Po tym czasie rozwałkować jak najcieniej, starając się jak najmniej posypywać mąką. Z ciasta szklanką wycinać kółka jak na pierogi i formować kokardki.

Smażyć na oleju rozgrzanym do 175 st. C, na złoty kolor, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

niedziela, 29 stycznia 2012

 

 

Szarlotka, która " chodziła" za mną już od dłuższego czasu, jak tylko zobaczyłam ją na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. To co ją wyróżnia, to pyszna, delikatna, migdałowo - budyniowa pianka, baardzo polecam.

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 200 g jasnobrązowego cukru

- 1 cukier waniliowy

- 200 g masła

- 5 żółtek

- 3 - 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

 

Składniki na masę:

- 2 opakowania budyniu śmietankowego ( każde na 1/2 l mleka )

- 375 ml tłustego mleka

- 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

- 50 g masła

- 125 g zmielonych migdałów

- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego

- 5 białek

- szczypta soli

- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek ( np. szarej renety )

- 150 - 200 g dżemu morelowego lub galaretki z jabłek

 

 

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i brązowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść. Dodać żółtka i ponownie szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę ( nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tyle śmietany, aby się dobrze zagniotło ). Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na około 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę, wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec około 10 minut. Wystudzić.

Ugotować budynie bez cukru na mleku i mleku skondensowanym. Do ciepłego budyniu dodać 50 g masła, wmieszać migdały i ekstrakt migdałowy. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Połączyć z wystudzonym budyniem, dodając najpierw kilka łyżek piany i dobrze mieszając, a potem już ostrożnie resztę piany, tylko do połączenia się w jednolitą masę.

Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z dżemem. Ilość użytego dżemu zależy od kwaśności jabłek, im słodsze owoce, tym mniej go będzie potrzeba. Wyłożyć jabłka na podpieczony, wystudzony spód, a na nie rozsmarować migdałową masę, na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez około 60 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

 

wtorek, 17 stycznia 2012

 

 Domowe ciasta wolałam od zawsze i od jakiegoś czasu je piekę, ale to, że samodzielnie upieczone ciasteczka mogą dawać tyle frajdy, odkryłam całkiem niedawno. Jest tyle ciekawych, smakowych możliwości, ( tak jak np. te, z daktylami ) i tyle satysfakcji w podjadaniu własnoręcznie wyprodukowanych, zawsze trochę zdrowszych, słodkich maleństw.

 

 Źródło: kruche ciasteczka z daktylami

 

Składniki:

- 350 g mąki

- 300 g cukru pudru

- 150 g wiórków kokosowych

- 125 g masła w temperaturze pokojowej

- 110 g suszonych daktyli

- 3 łyżki rumu

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżka soku z pomarańczy

- jajko

- cukier waniliowy

- 1/2 łyżeczki soli

 

 

Z daktyli wyciągamy pestki, kroimy je na drobne kawałki i mieszamy z mąką, 2 łyżkami rumu oraz 50 g wiórek kokosowych.

Masło, 200 g pudru, cukier waniliowy, jajko i sól miksujemy na jednolita masę i łączymy z mąką i daktylami.

Zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Następnie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek grubości około 3 cm, poczym kroimy go na 1- centymetrowe plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 20 min w 180 st. C.

Z pozostałego pudru, łyżki rumu i łyżek soków pomarańczowego i cytrynowego robimy lukier.

Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.

 

 

Smacznego.

niedziela, 15 stycznia 2012

 

Dawno żadna szarlotka tak mi nie smakowała. To, czym różni się od tradycyjnych szarlotek, to dodatek bananów w masie jabłkowej i dzięki nim zyskuje dodatkowy smaczek i aromat. Polecam.

Źródło: szarlotka z bananami

 

Składniki na ciasto:

- 350 g mąki

- 100 g cukru

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 ml śmietany 18%

- 200 g margaryny

- 4 żółtka

 

 Składniki na masę jabłkowo - bananową:

-1 kg jabłek

- 3 banany

- 100g rodzynek

- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( zastąpiłam skórką otartą z 1 pomarańczy )

- cukier waniliowy

 

Do miski wsypać 350 g mąki, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. dodać posiekaną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt luźne, można dosypać mąki.Ciasto włożyć na około 1 godzinę do lodówki.

Obrane i pokrojone jabłka rozgotować w rondelku, na małym ogniu. Dodać pokrojone banany, rodzynki, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy. Wszystko razem przesmażyć.

Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować do wymiarów około 20x30 i grubości 1 cm.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć jeden płat ciasta, ponakłuwać widelcem, wyłożyć masę jabłkowo - bananową, przykryć drugim plackiem.

Piec w 170 st. C około 40 min.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

piątek, 13 stycznia 2012

 

Jako dziecko nie byłam fanką pianek, polubiłam je bardzo całkiem niedawno. Nie miałam pojęcia, że można zrobić coś, co będzie je przypominało domowym sposobem, aż natknęłam się na ten przepis na blogu Moje domowe kucharzenie. Okazało się, że takie domowe pianki wcale nie są trudne do przygotowania, są leciutkie i delikatne, a w smaku i konsystencji przypominają sklepowe. 

 

Składniki:

- 3/4 szklanki wody

- 2 szklanki cukru

- zapach waniliowy

- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody

- szczypta soli

- szczypta kwasku cytrynowego

- opakowanie galaretki ( u mnie truskawkowa )

- cukier puder

 

 

W garnku wymieszać wodę z cukrem i gotować do zgęstnienia na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestudzić. Dodać zapach, szczyptę soli i szczyptę kwasku cytrynowego, wsypać galaretkę. Masa nie może być całkowicie zimna, bo masa się nie rozpuści. Ubijać mikserem na puszystą masę, około 10 minut.

Blaszkę wysypać cukrem pudrem, wylać masę i odstawić do lodówki, by zastygła. Pokroić na kawałki, obtoczyć w cukrze pudrze.

 

 

Smacznego.

09:10, martex.82 , inne
Link Komentarze (9) »
czwartek, 12 stycznia 2012

 

Drożdżowa plecionka, z dodatkiem kremu czekoladowego, tworzącego zakręcone wzorki. Choć u mnie nie tak wyraźne jak w oryginale, ale drożdżówkę kroiłam jeszcze cieplutką, i przyznaję, że nie zdążyła wystygnąć.

 Inspiracja: chocolate swirl loaf

 

Składniki:

- 120 ml letniego mleka

- 60 ml letniej wody

- 1 jajko

- 60 g miękkiego masła

- 1 łyżeczka soli

- 50 g cukru

- 360 g mąki

- 7 g suchych drożdży

- 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego

 

 

Wszystkie składniki poza Nutellą zmiksować razem w misce. Wyrobić ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta i zagnieść z Nutellą. Ciasto jasne i ciemne uformować w kule i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Obydwie kule rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25x15 cm.

Prostokąt ciemny umieścić na prostokącie jasnym i razem wałkować do wymiarów 30x20 cm. Prostokąt ten przeciąć na pół, tak by powstały dwa prostokąty 15x 20 cm, które należy ułożyć jeden na drugim i ponownie rozwałkować do wymiarów 30x20 cm. Powtórzyć tę czynność jeszcze 2 razy.

 

 

Powstały prostokąt pociąć na 4 - 6 pasów, pozostawiając na początku nieprzecięte 3 cm.

Paseczki poprzeplatać między sobą tworząc warkoczyk - plecionkę.

Tak zaplecione ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( u mnie trochę większa niż keksówka 15x25 cm ), i pozostawić jeszcze do podrośnięcia na ok 45 min. 

Piec ok 30 minut w 175 st. C.

 

 

Smacznego.

sobota, 07 stycznia 2012

 

 

Pomysł na sernik z orzechowymi kulkami pochodzi z gazetki " Przyślij przepis ", dokonałam jednak pewnych zmian i taki przepis podaję.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników upiec cienki biszkopt w formie 25x25 cm.

 

Składniki na masę serową;

- 800 g mielonego białego sera

- 3/4 szklanki mleka

- 2 jajka

- 4 żółtka

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

 

 

 

 

 

Składniki na kulki orzechowe:

- 2 - 4 łyżki cukru pudru

- 300 g mielonych orzechów włoskich

- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

- kwaśna śmietana

Mielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia i dodajemy tyle śmietany, aby uzyskać gęsta masę, z której będzie można uformować kulki wielkości orzecha.

 

Masa orzechowa:

- 3 łyżki masła

- 1/4 szklanki cukru pudru

- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich

Masło z pudrem ucieramy, dodajemy orzechy, łączymy.

 

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem, aż się dokładnie połączą. Na blachę 25x25 cm wylewamy 1/2 masy serowej, następnie układamy kulki i zalewamy resztą masy. Pieczemy 50 minut w 170 st. C

Upieczony i wystudzony biszkopt smarujemy masą orzechową. Na biszkopcie układamy dokładnie wystudzony i zastygnięty sernik ( ciepły mógłby się rozpaść ).

Ciasto dodatkowo możemy polać polewą czekoladową.

 

 

 

Smacznego.

09:06, martex.82 , serniki
Link Komentarze (8) »
środa, 04 stycznia 2012

 

 

Miałam ostatnio trochę stresu, a jak wiadomo czekolada wpływa pozytywnie na nastroje, stąd czekoladowe ciasto. A żeby jeszcze bardziej umilić sobie życie, czekoladowe z dodatkiem chrupiącej kruszonki, za którą przepadam i wyjadam, gdziekolwiek się pojawi. Kruszonka jest w kontrastującym z ciastem kolorze, z dodatkiem czekoladowych kawałeczków, które fajnie się rozpływają, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe.

 Źródło: chocolate coffee cake

 

 

 

Składniki na kruszonkę:

- 65 g mąki

- 50 g cukru

- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

- 45 g zimnego masła

- 70 g drobno posiekanej czekolady ( lub czekoladowych chipsów )

- szczypta soli

 

Składniki na ciasto:

- 150 g mąki pszennej

- 30 g ciemnego kakao

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 65 g masła

- 100 g cukru pudru

- 2 jajka

- 150g jogurtu naturalnego

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

 

Suche składniki kruszonki wymieszać razem w misce. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i zagnieść palcami, tak by powstały małe okruszki, tworzące kruszonkę. Do kruszonki wsypać kawałeczki posiekanej czekolady, wymieszać. Odstawić.

Suche składniki ciasta: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać razem w jednej misce. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując, dodać kolejno po jednym jajku i ekstrakt z wanilii. Następnie stopniowo wsypywać na zmianę suche składniki i dodawać jogurt. Wszystko połączyć na gładką masę.

Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać równomiernie kruszonką.

Piec 40 - 45 minut w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 02 stycznia 2012

 

Serników na zimno praktycznie nie robię, ale Nowy Rok, nowe wyzwania.

Chociaż postanowiłam sobie nie składać noworocznych postanowień, co do realizacji których i tak starczyłoby mi zapału na góra tydzień. Nie przeszłam na dietę, nie rzuciłam palenia ( i tak nie palę ), nie zaczęłam ćwiczyć. No, może tylko obiecałam sobie popracować trochę nad charakterem i zdecydowanie więcej się uśmiechać.

A przepis na serniczek znalazłam tutaj i choć nie zachwycam się ciasteczkami Oreo, przyznaję, że sernik był naprawdę bardzo dobry. 

 

 Składniki:

- 125 g ciasteczek Oreo

- 75 g masła

- 2 łyżeczki żelatyny

- 200 g mielonego białego sera

- 150 ml śmietany

- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 55 g cukru pudru

- 100 g białej czekolady

- stopiona gorzka czekolada do dekoracji

 

 

85 g ciastek ( bez nadzienia ) pokruszyć lub zmielić. Masło rozpuścić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Masą wyłożyć formę ( u mnie taka 15x25, proponuję jednak mniejszą, by sernik był trochę wyższy ) i wstawić na ok. 30 min do lodówki.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 30 ml ciepłej wody. Ser wymieszać z ekstraktem waniliowym, dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną, białą czekoladę i żelatynę. Wszystko razem połączyć. Pozostałe ciastka wraz z nadzieniem posiekać na kawałki i wmieszać w masę.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki, by stężało.

Udekorować gorzką czekoladą.

 

 

Smacznego.

 

09:53, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail