czwartek, 31 stycznia 2013

 

 Cytrynowy Michałek, a dokładniej sernik z kisielem cytrynowym, polewą z białej czekolady i posypką z białych Michałków. Taki mój sernikowy eksperyment, powstały z tego, co znalazłam w domu, stąd zamiast jak zwykle budyniu, kisiel i posypka z moich ukochanych białych Michałków.

 

 Składniki na spód:

- 100 g zmielonych herbatników

- 65 g masła

 Masło stopić, połączyć ze zmielonymi herbatnikami. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy ( 21 cm średnicy ), schłodzić 20 minut w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

- 400 g serka kremowego ( Vitello z Biedronki )

- 3 jaja

- 125 g śmietany kremówki

- 1 kisiel cytrynowy

- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

- 1/2 szklanki cukru pudru

 

Dodatkowo:

- 1/2 tabliczki białej czekolady

- 1 łyżka masła

- kilka białych Michałków

 Wszystkie składniki masy serowej: ser, śmietanę, jaja, skórkę cytrynową, cukier puder i kisiel w proszku, umieścić w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Piec około 60 minut w 170 st. C. Wystudzić.

Białą czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej, połączyć, posmarować polewą wystudzony sernik.

Wierzch sernika posypać startymi na tarce o dużych oczkach białymi Michałkami.

 

 

Smacznego.

07:07, martex.82 , serniki
Link Komentarze (13) »
wtorek, 29 stycznia 2013

 

 Żółciutkie, wilgotne, dyniowe rogaliki śniadaniowe. Ciasto nie jest słodkie, nie są też nadziewane, więc ja jadłam je smarowane dżemem brzoskwiniowym.

 

Składniki na 8 sztuk:

- 65 g pure z dyni

- 250 g mąki

- 1 jajo

- 25 g świeżych drożdży

- 40 g masła

- 50 ml ciepłego mleka

- 3 łyżeczki cukru

- 1/3 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/4 łyżeczki imbiru

- szczypta gałki muszkatołowej

 

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

 

 

 Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, wymieszać. Dodać rozczynione drożdże, rozkłócone jajko, pure dyniowe i roztopione masło. Wyrobić ciasto, zagniatając. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek, podzielić go na 8 trójkątnych części, każdy trójkąt zwijać od podstawy, tworząc rogalik.

Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia.

Rogaliki można przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w 180 st. około 20 minut.

 

 

Smacznego.

04:15, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 stycznia 2013

 

 

 Brakuje mi zimą ciast z owocami, dobrze, że w czeluściach zamrażalnika można odnaleźć trochę lata.

To ciasto, to kolejna, podwójnie wiśniowa, zmieniona przeze mnie, wersja bardzo znanego ciasta od Dorotki.

 

Składniki na ciasto:

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1,5 łyżki cukru pudru

- 3 żółtka

- 125 g masła lub margaryny

 Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ). Mniejszą część zamrozić, większą wyłożyć blaszkę ( 15x20 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec około 10 minut w 180 st. C. Przestudzić.

 

Składniki na wiśniową piankę:

- 3 białka

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 szklanki cukru

- 1/4 szklanki oleju

- 1 opakowanie budyniu o smaku wiśniowym

 

Dodatkowo:

- 300 g wiśni ( mrożone )

- ok 2 łyżki cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1/2 szklanki soku/kompotu wiśniowego

Wiśnie wraz z sokiem i cukrem podgrzać w rondelku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do wiśni, pogotować do zgęstnienia. Wiśniowy kisiel wyłożyć na podpieczony spód.

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, następnie miksując, dodać proszek budyniowy i wlać olej. Wszystko zmiksować. Wyłożyć na warstwę wiśniową.

Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika.

Piec w 180 st. C około 40 minut.

 

 

Smacznego.

czwartek, 24 stycznia 2013

 

 Ciasto - pocieszyciel, za mróz, za śniegowe zaspy, za opóźniające się pociągi, za katar nad katary.

 Smak Coca - Coli, mimo iż jest ona w składzie zarówno biszkoptu, jak i masy, nie jest  zbytnio wyczuwalny ( a może to ten katar, przytłumił mi zmysły ), wolałabym też, aby biszkopt był nieco niższy. Ogólnie, ciasto było bardzo smaczne, zwłaszcza " colowa " masa z ciasteczek i orzechów, z którą spotkałam się po raz pierwszy.

 

 Inspiracja + moje zmiany

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki Coca - Coli

- 2 łyżki oleju

- 3 łyżki kakao

- kilka łyżek Coca - Coli do nasączenia biszkoptu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, połączyć. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i Coca - Colę, połączyć.

Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dodatkowo nasączyć kilkoma łyżkami Coca - Coli.

 

Składniki na masę herbatnikowo - orzechową:

- 150 g herbatników

- 150 g zmielonych orzechów ( włoskie )

- 150 g masła

- 150 g cukru pudru ( można nieco zmniejszyć )

- 200 ml Coca - Coli

- kilka kropel aromatu rumowego

 Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać ze zmielonymi orzechami, zalać Coca - Colą, dodać aromat rumowy, wymieszać , odstawić.

Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce masę herbatnikowo - orzechową, miksując na jednolitą masę.

Masę wyłożyć na biszkopt.

 

 Składniki n masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na masę herbatnikowo - orzechową.

Wierzch można posypać startą czekoladą. Schłodzić.

 

 

Smacznego.

piątek, 18 stycznia 2013

 

 

Ser, jabłka i orzechy w jednym cieście, czyli dla każdego, coś smacznego. Ciasto wprawdzie wymaga trochę czasu i pracy, jak wszystkie przekładańce, ale nie jest trudne i ładnie się prezentuje.

 

Źródło: stary zeszyt

 

Składniki na ciasto:

- 4 i 1/2 szklanki mąki

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 2 jajka

- 2 żółtka

- 35 dag margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki kakao Nesquik

Wszystkie składniki, oprócz kakao zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 nierówne części 2/3 i 1/3. Większą część ciasta zagnieść z kakao, podzielić na pół. Uformować 3 kule 2 kakaowe i jedną jasną, schłodzić w lodówce około 30 minut.

Każdą kulę rozwałkować i upiec oddzielnie w blaszce ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C około 13 minut.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 1 szklanka cukru pudru

- 1/3 szklanki mleka

- 1 jajko

- 1 budyń waniliowy

- 1 łyżka masła

 Ser zmiksować z cukrem pudrem, masłem i jajkiem, zagotować w rondelku. Do gotującej się masy wlać rozrobiony w mleku proszek budyniowy, pogotować około 5 minut, stale mieszając do zgęstnienia.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 2 zielone galaretki ( agrestowe )

 Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić z niewielką ilością wody. Wsypać suche galaretki, wymieszać.

 

Składniki na krem orzechowy:

-150 g zmielonych orzechów

-1/2 szklanki mleka

- 200 g masła

- 3 łyżki cukru

Orzechy, cukier i mleko zagotować, wystudzić, połączyć z utartym masłem.

W blaszce umieścić 1 kakaowy placek, wyłożyć masę serową, przykryć 2 kakaowym blatem. Na to wyłożyć masę jabłkową, przykryć jasnym ciastem, wierzch posmarować masą orzechową. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc, aby wszystko dobrze zastygło.

 

 

 

Smacznego.

środa, 16 stycznia 2013

 

 Leciutkie, delikatne maleństwa z ciasta parzonego, nie za słodkie, bo jedynie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest kładzione łyżeczką wprost na tłuszcz, nie wyciskane szprycą, stąd nieregularne kształty i pewnie stąd nazwa cudaczki. Pąków może nie zastąpią, ale stanowią, fajną, szybką i prostą w przygotowaniu, karnawałową przekąskę.

 

Źródło: stary zeszyt

 

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 100 g masła

- 6 jajek

- szczypta soli

- olej do smażenia

- cukier puder do oprószenia

- 2 szklanki wody

 

Wodę wlać do rondelka, dodać masło i szczyptę soli, zagotować na małym ogniu. Mąkę przesiać przez sitko, wsypać do rondla z wrzącym płynem, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając ( najlepiej drewnianą łyżką ), aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Przestudzić.

Do ostudzonej masy wbijać po jednym jajku, miksując na jednolitą masę. Przykryć, wstawić na godzinę do lodówki.

W garnku rozgrzać olej. Ciasto wyjąć z lodówki i nabierać łyżeczką niewielkie porcje ( można sobie pomagać druga łyżeczką ), wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

 

 

Ciasto, będące połączeniem sernika i szarlotki, plus dużo chrupiącej kruszonki.

 

 Inspiracja + moje zmiany

 

Składniki na ciasto:

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej

- 1 jajko

- 1/4 szklanki cukru

- 50 g masła

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serowo - jabłkową:

- 500 g sera

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 1/4 szklanki cukru pudru

- 2 jaja

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 duże jabłka

- 1 łyżka bułki tartej

- 2 łyżki cukru trzcinowego

- 1 łyżeczka cynamonu

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/2 szklanki cukru trzcinowego

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki płatków owsianych

- 70 g masła

 

 Masło  utrzeć z cukrem, dodać jajko, następnie połączyć z mąkami, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Ciasto wyłożyć do blaszki ( 25x15 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C około 10  - 13 minut.

Ser zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i łyżkę mąki ziemniaczanej, połączyć.

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier trzcinowy i cynamon oraz łyżkę bułki tartej, wymieszać.

Wszystkie składniki kruszonki połączyć razem, zagnieść w palcach, aż powstaną grudki.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową, na to wyłożyć jabłka i posypać kruszonką.

Piec w 180 st. c około 40 minut.

 

 

 Smacznego.

07:05, martex.82 , serniki
Link Komentarze (5) »
sobota, 12 stycznia 2013

 

Dawno żadne ciasto tak szybko u nas nie znikało jak ten sernik. Wydawałoby się, że to, taki zwykły, tradycyjny, babciny sernik, bez specjalnych dodatków, z kilku podstawowych składników, a dla mnie wyjątkowy. Puszysty, a zarazem wilgotny, delikatny w smaku, śmietankowy, nie za słodki, z pewnością zagości u nas na dobre.

 

Źródło: tradycyjny sernik na herbatnikach

 

 Składniki:

- 1 kg sera zmielonego

- 8 jajek

- 2 budynie śmietankowe ( z cukrem )

- 3/4 szklanki cukru

- 16 g cukru waniliowego

- 250 g herbatników

 

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę.

Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać proszek budyniowy i po łyżce dodawać ser. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masa serową.

Blaszkę 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i warstwą herbatników i wylać masę serową.

Piec w 180 st. C 40 - 50 minut. Po upieczeniu, sernik trzymać jeszcze w piekarniku przez 15 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić na kolejne 15 minut. Po wystudzeniu włożyć na noc do lodówki.

 

 

 

Smacznego.

00:03, martex.82 , serniki
Link Komentarze (13) »
środa, 09 stycznia 2013

 

 Mięciutkie bułeczki, wypełnione nadzieniem przypominającym bolognese, znalezione na pysznym blogu Anyżkowo.

 

 Składniki na ciasto:

- 3 i 1/2 szklanki mąki

- 1 szklanka ciepłej wody

- 10 g suszonych drożdży

- 1/3 szklanki oleju

- 1 łyżeczka soli

- 1 jajko

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

- tymianek

 

Składniki na farsz:

- 300g mięsa mielonego

- cebula

- 1 puszka pomidorów

- 100 g sera żółtego

- 2 łyżki śmietany

- 2 szklanki bulionu

- olej

- sól, pieprz, tymianek

 

Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i bulion, poddusić, wlać śmietanę, posypać tymiankiem. Pozostawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę.

Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut.

 

Smacznego.

poniedziałek, 07 stycznia 2013

 

 

 Ciasto z mojego starego zeszytu, urzekające feerią barw, jak wirująca cygańska, falbaniasta spódnica, jak wędrujący tabor, być może właśnie stąd nazwa - cygańskie ścieżki. A przy okazji, mogłam wykorzystać zalegające szafkę galaretki.

 

 

 

Składniki na ciasto:

- 9 białek

- 4 żółtka

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka oleju

- 1  łyżka kakao

- 3 łyżki suchego maku

-  1 opakowanie kisielu wiśniowego

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:

I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki

II - 1 łyżkę kakao

III - kisiel wiśniowy

IV - 3 łyżki suchego maku

Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.

Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.

 

Masa:

- 400 g serka waniliowego np. Danio

- 5 kolorowych galaretek

 

4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail