poniedziałek, 27 stycznia 2014
Pamiętacie bajkę o Kopciuszku, w której główna bohaterka musiała oddzielać ziarnka maku od popiołu? Może właśnie przez związek z tym makiem, który stanowi dodatek do jednej z warstw, to ciasto ma taką oto nazwę?
Źródło: " 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji "
Składniki na jasny biszkopt: - 4 jaja - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.
Składniki na biszkopt makowy: - 4 jaja - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki suchego maku Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, z tym ze na końcu dodać jeszcze mak. Upiec w takiej samej blaszce jak biszkopt jasny około 30 minut w 180 st. C.
Składniki na masę śmietanowo - truskawkową: - 1/2 l śmietany kremówki 30 - 36% - 1 galaretka czerwona - 1 - 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, połączyć z tężejącą galaretką. Masą śmietanowo - truskawkową przełożyć biszkopt jasny i biszkopt makowy.
Składniki na masę budyniową: - 1/2 l mleka - 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru - 4 - 5 łyżek cukru - 3/4 kostki masła W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie i cukier. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na biszkopt makowy.
Dodatkowo: - 3 paczki herbatników szkolnych - 3/4 szklanki rumu - dowolna polewa czekoladowa Herbatniki moczyć w rumie i układać na masie budyniowej. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
czwartek, 23 stycznia 2014
Ciasteczka w kształcie kopert, z zamkniętym w środku jabłkowym nadzieniem. Ciasto zawiera w sobie dodatek piwa, dzięki czemu przypomina w strukturze listkujące ciasto francuskie.
Źródło: koperty
Składniki: - 2 szklanki mąki - 250 g zimnego masła - 1/2 szklanki jasnego piwa - szczypta soli - 3 jabłka - garść rodzynek lub suszonej żurawiny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 łyżka soku z cytryny
Mąkę, zimne masło, szczyptę soli i piwo zagnieść szybko razem. W cieście mogą pozostać widoczne drobinki masła. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Jabłka obrać. pokroić w kostkę, dodać rodzynki lub żurawinę, cukry i sok z cytryny, wymieszać, odstawić na 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku około 7 cm. Nakładać na środek jabłka i sklejając ze sobą przeciwległe brzegi tworzyć koperty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Przestudzić na kratce oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
poniedziałek, 20 stycznia 2014
Nie wiadomo co zrobić z pozostałymi np. po pączkach białkami? Proszę bardzo, w tym torciku można je zutylizować. Biszkopt na samych białkach, z dodatkiem startej czekolady dającej efekt stracciatella, do tego masa na bazie bitej śmietany i galaretek cytrynowych.
Składniki na ciasto: - 6 białek - szczypta soli - 3/ 4 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do masy, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 18 cm ( z dnem wyłożonym papierem do pieczenia ), piec około 35 minut w 175 st. C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Składniki na masę śmietankowo - cytrynową: - 250 g śmietany kremówki - 1 śmietan - fix - 2 galaretki cytrynowe Jedną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody,pozostawić do całkowitego stężenia, pokroić w kostkę. Śmietankę ubić ze śmietan - fixem Drugą galaretkę również rozpuścić w szklance gorącej wody, schłodzić, gdy zacznie tężeć połączyć z bitą śmietaną. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać. Masą przełożyć blaty białkowe. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
wtorek, 14 stycznia 2014
Wielokolorowe, warstwowe ciasto, proste, ale trochę czasochłonne jak wszystkie przekładańce. Nie za słodkie, z dodatkiem jabłek z galaretką, ładnie się prezentuje, a gama kolorów rozświetli zimowy dzień. Przepis pochodzi ze starego numeru " Chwili dla ciebie ".
Składniki na jasny biszkopt: - 4 jaja - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 25 minut.
Składniki na biszkopt różowy: - 4 jaja - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 opakowanie kisielu wiśniowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo opakowanie kisielu.
Składniki na biszkopt kakaowy: - 4 jaja - 4 łyżki cukru - 1 i 1/2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo kakao.
Składniki na masę jabłkową: - 1 kg jabłek - 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, jeżeli jabłka są kwaśne ) - 1 galaretka wiśniowa - 1 galaretka agrestowa Jabłka obrać pokroić, zesmażyć z cukrem, podzielić na 2 części. Do jednej dodać galaretkę zieloną, a do drugiej czerwoną, wymieszać, aby się rozpuściły.
Składniki na masę budyniową: - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru - cukier waniliowy - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 kostka masła lub margaryny 1 szklankę mleka odlać i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 4 części. Układać kolejno: jasny biszkopt - 1/4 masy budyniowej - jabłka z zieloną galaretką - 1/4 masy budyniowej - biszkopt z kakao - 1/4 masy budyniowej - jabłka z czerwoną galaretką - 1/4 masy - biszkopt różowy - dowolna polewa
Smacznego.
piątek, 10 stycznia 2014
Dawno nie piekłam żadnych bułeczek, a że masa makowa prosiła o wykorzystanie, oto i one, tradycyjne drożdżówki z makiem, dla wielu smak dzieciństwa.
Składniki na ciasto na około 12 drożdżówek :( źródło ) - 500 g mąki - 75 g masła lub margaryny - 250 ml mleka - 25 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych - szczypta soli - 70 g cukru Dodatkowo: - około 600 g gotowej masy makowej
Masło stopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przez około 1 - 1,5 godziny. Ponownie wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 3 - 3,5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić 10 - 15 minut do podrośnięcia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 220 st. C około 10 minut. Wystudzić na kratce, można polukrować.
Smacznego.
wtorek, 07 stycznia 2014
Aromatyczny, wilgotny, nie opadający serniczek bananowy, alternatywa dla bananowca i chlebka bananowego na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Inspiracja: sernik bananowy
Składniki na spód: - 130 g zmielonych ciasteczek - 50 g stopionego masła Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciasteczkami. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 18 cm. Schłodzić.
Składniki na masę serową: - 500 g sera zmielonego - 2 jaja - 1/2 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - 1/4 szklanki mleczka kokosowego - 2 dojrzałe banany - 1 kisiel bananowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser, jaj, cukry, mleczko kokosowe, kisiel, mąkę ziemniaczaną i rozgniecione na papkę banany zmiksować krótko, do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód. Piec w 160 st. C, około 60 minut. Wystudzić.
Smacznego.
piątek, 03 stycznia 2014
Optymistyczne kolory i orzeźwiający smak, zapraszam na ciasto, z kakaowym biszkoptem, masą z udziałem marchewkowo - pomarańczowego soku, galaretką i kremem z mascarpone i kawową nutą.
Źródło: ciasto pomarańczowo kawowe
Składniki na biszkopt: - 5 jaj - 2/3 szklanki cukru - 2/3 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki kakao - 2 łyżki oleju - 2 łyżki wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, do połączenia składników. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.
Składniki na masę pomarańczową: - 900 ml soku pomarańczowo - marchewkowego typu Kubuś - 100 ml soku pomarańczowego - 3 budynie waniliowe bez cukru - 7 łyżek cukru - 200 g miękkiego masła W 1/2 szklanki Kubusia rozrobić budynie i cukier. Resztę soku i sok pomarańczowy zagotować i dodać rozmieszane budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na najwyższych obrotach.
Składniki na galaretkową wkładkę: - 3 galaretki pomarańczowe - 900 ml wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i wylać do formy, takiej samej w której piekł się biszkopt ( ja formę wyłożyłam folią, by później łatwiej było wyjąć galaretkę i umieścić ją na cieście ). Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Składniki na masę kawową z mascarpone: - 500 ml kremówki - 250 g serka mascarpone - 5 łyżek cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki żelatyny - 70 ml naparu kawy Żelatynę zalać gorącą kawą, rozpuścić, przestudzić. Śmietankę i mascarpone zmiksować, początkowo na najniższych, potem na najwyższych obrotach, do chwili otrzymania sztywnej masy. Następnie dodać puder i rozpuszczoną w kawie żelatynę, zmiksować do połączenia składników. Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć masę pomarańczową, następnie ułożyć wkładkę z galaretki. Na to wyłożyć masę kawową z mascarpone i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Smacznego. |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Często odwiedzam
![]() ![]() ![]() ![]() SKRZYNKA POCZTOWA Napisz do mnie e-mail |