poniedziałek, 27 stycznia 2014

 

Pamiętacie bajkę o Kopciuszku, w której główna bohaterka musiała oddzielać ziarnka maku od popiołu? Może właśnie przez związek z tym makiem, który stanowi dodatek do jednej z warstw, to ciasto ma taką oto nazwę?

 

 Źródło: " 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji "

 

Składniki na jasny biszkopt:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.

 

Składniki na biszkopt makowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki suchego maku

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, z tym ze na końcu dodać jeszcze mak. Upiec w takiej samej blaszce jak biszkopt jasny około 30 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę śmietanowo - truskawkową:

- 1/2 l śmietany kremówki 30 - 36%

- 1 galaretka czerwona

- 1 - 2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, połączyć z tężejącą galaretką.

Masą śmietanowo - truskawkową przełożyć biszkopt jasny i biszkopt makowy.

 

 Składniki na masę budyniową:

- 1/2 l mleka

- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

- 4 - 5 łyżek cukru

- 3/4 kostki masła

W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie i cukier. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń.

Masę wyłożyć na biszkopt makowy.

 

Dodatkowo:

- 3 paczki herbatników szkolnych

- 3/4 szklanki rumu

- dowolna polewa czekoladowa

Herbatniki moczyć w rumie i układać na masie budyniowej.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

czwartek, 23 stycznia 2014

 

Ciasteczka w kształcie kopert, z zamkniętym w środku jabłkowym nadzieniem. Ciasto zawiera w sobie dodatek piwa, dzięki czemu przypomina w strukturze listkujące ciasto francuskie.

 

Źródło: koperty

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 250 g zimnego masła

- 1/2 szklanki jasnego piwa

- szczypta soli

- 3 jabłka

- garść rodzynek lub suszonej żurawiny

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 łyżka soku z cytryny

 

 

Mąkę, zimne masło, szczyptę soli i piwo zagnieść szybko razem. W cieście mogą pozostać widoczne drobinki masła. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Jabłka obrać. pokroić w kostkę, dodać rodzynki lub żurawinę, cukry i sok z cytryny, wymieszać, odstawić na 15 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku około 7 cm. Nakładać na środek jabłka i sklejając ze sobą przeciwległe brzegi tworzyć koperty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Przestudzić na kratce oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 20 stycznia 2014

 

Nie wiadomo co zrobić z pozostałymi np. po pączkach białkami? Proszę bardzo, w tym torciku można je zutylizować. Biszkopt na samych białkach, z dodatkiem startej czekolady dającej efekt stracciatella, do tego masa na bazie bitej śmietany i galaretek cytrynowych.

 

Składniki na ciasto:

- 6 białek

- szczypta soli

- 3/ 4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do masy, wymieszać.

Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 18 cm ( z dnem wyłożonym papierem do pieczenia ), piec około 35 minut w 175 st. C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę śmietankowo - cytrynową:

- 250 g śmietany kremówki

- 1 śmietan - fix

- 2 galaretki cytrynowe

Jedną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody,pozostawić do całkowitego stężenia, pokroić w kostkę.

Śmietankę ubić ze śmietan - fixem

Drugą galaretkę również rozpuścić w szklance gorącej wody, schłodzić, gdy zacznie tężeć połączyć z bitą śmietaną.

Na koniec dodać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać.

Masą przełożyć blaty białkowe. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

wtorek, 14 stycznia 2014

 

Wielokolorowe, warstwowe ciasto, proste, ale trochę czasochłonne jak wszystkie przekładańce. Nie za słodkie, z dodatkiem jabłek z galaretką, ładnie się prezentuje, a gama kolorów rozświetli zimowy dzień.

Przepis pochodzi ze starego numeru " Chwili dla ciebie ".

 

Składniki na jasny biszkopt:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 25 minut.

 

Składniki na biszkopt różowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 opakowanie kisielu wiśniowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo opakowanie kisielu.

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 1 i 1/2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo kakao.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, jeżeli jabłka są kwaśne )

- 1 galaretka wiśniowa

- 1 galaretka agrestowa

Jabłka obrać pokroić, zesmażyć z cukrem, podzielić na 2 części. Do jednej dodać galaretkę zieloną, a do drugiej czerwoną, wymieszać, aby się rozpuściły.

 

Składniki na masę budyniową:

- 1/2 l mleka

- 1/2 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 kostka masła lub margaryny

1 szklankę mleka odlać i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 4 części.

Układać kolejno: jasny biszkopt - 1/4 masy budyniowej - jabłka z zieloną galaretką - 1/4 masy budyniowej - biszkopt z kakao - 1/4 masy budyniowej - jabłka z czerwoną galaretką - 1/4 masy - biszkopt różowy - dowolna polewa

 

 

Smacznego.

piątek, 10 stycznia 2014

 

Dawno nie piekłam żadnych bułeczek, a że masa makowa prosiła o wykorzystanie, oto i one, tradycyjne drożdżówki z makiem, dla wielu smak dzieciństwa.

 

Składniki na ciasto na około 12 drożdżówek : źródło )

- 500 g mąki

- 75 g masła lub margaryny

- 250 ml mleka

- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych

- szczypta soli

- 70 g cukru

 Dodatkowo:

- około 600 g gotowej masy makowej

 

Masło stopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przez około 1 - 1,5 godziny. Ponownie wyrobić.

Rozwałkować na placek o wymiarach 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 3 - 3,5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić 10 - 15 minut do podrośnięcia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w 220 st. C około 10 minut. Wystudzić na kratce, można polukrować.

 

Smacznego.

wtorek, 07 stycznia 2014

 

Aromatyczny, wilgotny, nie opadający serniczek bananowy, alternatywa dla bananowca i chlebka bananowego na wykorzystanie dojrzałych bananów.

 

Inspiracja: sernik bananowy

 

Składniki na spód:

- 130 g zmielonych ciasteczek

- 50 g stopionego masła

Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciasteczkami. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 18 cm. Schłodzić.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 2 jaja

- 1/2 szklanki cukru

- opakowanie cukru waniliowego

- 1/4 szklanki mleczka kokosowego

- 2 dojrzałe banany

- 1 kisiel bananowy

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ser, jaj, cukry, mleczko kokosowe, kisiel, mąkę ziemniaczaną i rozgniecione na papkę banany zmiksować krótko, do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód.

Piec w 160 st. C, około 60 minut. Wystudzić.

 

 

Smacznego.

02:39, martex.82 , serniki
Link Komentarze (8) »
piątek, 03 stycznia 2014

 

Optymistyczne kolory i orzeźwiający smak, zapraszam na ciasto, z kakaowym biszkoptem, masą z udziałem marchewkowo - pomarańczowego soku, galaretką i kremem z mascarpone i kawową nutą.

 

Źródło: ciasto pomarańczowo kawowe

 

 Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 2/3 szklanki cukru

- 2/3 szklanki mąki

- 1,5 łyżeczki kakao

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, do połączenia składników.

Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę pomarańczową:

- 900 ml soku pomarańczowo - marchewkowego typu Kubuś

- 100 ml soku pomarańczowego

- 3 budynie waniliowe bez cukru

- 7 łyżek cukru

- 200 g miękkiego masła

W 1/2 szklanki Kubusia rozrobić budynie i cukier. Resztę soku i sok pomarańczowy zagotować i dodać rozmieszane budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na najwyższych obrotach.

 

Składniki na galaretkową wkładkę:

- 3 galaretki pomarańczowe

- 900 ml wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i wylać do formy, takiej samej w której piekł się biszkopt ( ja formę wyłożyłam folią, by później łatwiej było wyjąć galaretkę i umieścić ją na cieście ). Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Składniki na masę kawową z mascarpone:

- 500 ml kremówki

- 250 g serka mascarpone

- 5 łyżek cukru pudru

- 2 płaskie łyżeczki żelatyny

- 70 ml naparu kawy

Żelatynę zalać gorącą kawą, rozpuścić, przestudzić.

Śmietankę i mascarpone zmiksować, początkowo na najniższych, potem na najwyższych obrotach, do chwili otrzymania sztywnej masy. Następnie dodać puder i rozpuszczoną w kawie żelatynę, zmiksować do połączenia składników.

Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć masę pomarańczową, następnie ułożyć wkładkę z galaretki. Na to wyłożyć masę kawową z mascarpone i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail