wtorek, 20 stycznia 2015
Piegowaty biszkopt, masa śmietanowa z wiórkami czekoladowymi i warstwa owocowa z truskawkami, zapraszam.
Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 2 łyżki suchego maku - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.
Składniki na masę truskawkową: - 500 g truskawek ( mogą być mrożone ) + 1/3 szklanki wody - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie galaretki truskawkowej - 1 budyń śmietankowy ( + 1/4 szklanki wody ) Do rondelka wlać ok 1/3 szklanki wody, dodać truskawki i cukier, pogotować kilka minut, rozdrobnić blenderem. Dodać suchą galaretkę, nadal podgrzewając, połączyć z masą. Proszek budyniowy rozmieszać z około 1/4 szklanki wody, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, przestudzić. Schłodzoną, ale jeszcze niezupełnie zastygniętą masę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu makowego, schłodzić w lodówce.
Składniki na masę straciatella: - 300 g śmietany 30 - 36% - 3 łyżki cukru pudru - 80 g startej na tarce czekolady ( gorzka lub mleczna ) - 1 łyżka żelatyny Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietanowej. Masę straciatella wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim biszkoptem. Dodatkowo: - dowolna polewa czekoladowa - posiekane migdały Wierzch ciasta można dowolnie udekorować np polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi migdałami ( orzechami ).
Smacznego.
czwartek, 15 stycznia 2015
Mięciutkie, drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem, nieliczne, które pozostały do następnego dnia nadal były bardzo dobre, a drożdżowe "drugodniowe", które mi smakuje to rzadkość, więc polecam.
Inspiracja: rogaliki
Składniki: - 3,5 szklanki mąki - 120 g masła - 200 ml mleka - 2 jajka - 2/3 szklanki cukru pudru - 2 opakowania cukru wanilinowego - 1/3 łyżeczki soli - 80 g świeżych drożdży
Dodatkowo: - gotowa masa makowa z puszki ( lub inne nadzienie np Nutella czy marmolada, według uznania ) - rozkłócone jajko do posmarowania rogalików
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Jajka ubić z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, na jasną, puszystą masę, a następnie dodać do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, będzie dosyć luźne i takie ma być ( można mikserem ), następnie przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła ( można podsypać trochę mąki ) i podzielić na 8 trójkątów. Wierzchołki trójkątów naciąć jak na zdjęciu poniżej.
Przy podstawie trójkątów nakładać po łyżeczce masy makowej i zwijać rogaliki. Układać rogaliki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec około 15 minut. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego. |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Często odwiedzam
![]() ![]() ![]() ![]() SKRZYNKA POCZTOWA Napisz do mnie e-mail |