wtorek, 20 stycznia 2015

 

Piegowaty biszkopt, masa śmietanowa z wiórkami czekoladowymi i warstwa owocowa z truskawkami, zapraszam.

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 2 łyżki suchego maku

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek ( mogą być mrożone ) + 1/3 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie galaretki truskawkowej

- 1 budyń śmietankowy ( + 1/4 szklanki wody )

Do rondelka wlać ok 1/3 szklanki wody, dodać truskawki i cukier, pogotować kilka minut, rozdrobnić blenderem. Dodać suchą galaretkę, nadal podgrzewając, połączyć z masą. Proszek budyniowy rozmieszać z około 1/4 szklanki wody, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, przestudzić.

Schłodzoną, ale jeszcze niezupełnie zastygniętą masę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu makowego, schłodzić w lodówce.

 

Składniki na masę straciatella:

- 300 g śmietany 30 - 36%

- 3 łyżki cukru pudru

- 80 g startej na tarce czekolady ( gorzka lub mleczna )

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietanowej. Masę straciatella wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim biszkoptem.

Dodatkowo:

- dowolna polewa czekoladowa

- posiekane migdały

Wierzch ciasta można dowolnie udekorować np polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi migdałami ( orzechami ).

 

Smacznego.

czwartek, 15 stycznia 2015

 

Mięciutkie, drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem, nieliczne, które pozostały do następnego dnia nadal były bardzo dobre, a drożdżowe "drugodniowe", które mi smakuje  to rzadkość, więc polecam.

 

Inspiracja: rogaliki

 

Składniki:

- 3,5 szklanki mąki

- 120 g masła

- 200 ml mleka

- 2 jajka

- 2/3 szklanki cukru pudru

- 2 opakowania cukru wanilinowego

- 1/3 łyżeczki soli

- 80 g świeżych drożdży

 

Dodatkowo:

- gotowa masa makowa z puszki ( lub inne nadzienie np Nutella czy marmolada, według uznania )

- rozkłócone jajko do posmarowania rogalików

 

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

 

Jajka ubić z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, na jasną, puszystą masę, a następnie dodać do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, będzie dosyć luźne i takie ma być ( można mikserem ), następnie przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła ( można podsypać trochę mąki ) i podzielić na 8 trójkątów. Wierzchołki trójkątów naciąć jak na zdjęciu poniżej.

 

 

Przy podstawie trójkątów nakładać po łyżeczce masy makowej i zwijać rogaliki. Układać rogaliki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec około 15 minut. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe.

 

 

Smacznego.

10:50, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (8) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail