środa, 20 stycznia 2016
Sezon na smażone słodkości w pełni, a dla odmiany od faworków i pączków proponuję ciasteczka rozetki, delikatne i chrupiące, najlepsze jeszcze ciepłe. Z pewnością dla niektórych te ciasteczka to smak dzieciństwa, a foremki po babci od dawna leżą na dnie szuflady, a dla innych, w tym dla mnie, to coś zupełnie nowego, a zestaw foremek można zakupić np. na allegro.
Źródło: rozetki
Składniki: - 2 jaja - 1 szklanka mleka - 1 szklanka maki pszennej - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki cukru pudru - olej do smażenia Wszystkie składniki zmiksować razem na gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przykryć i wstawić do lodówki na około 60 minut. W głębokim garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć do oleju foremkę na rozetki, podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę maczać w cieście, tak, by nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi foremkę i nie da się go zdjąć bez połamania. Foremka ma odpowiednią temperaturę, jeśli po włożeniu jej do ciasta będzie słychać syknięcie. Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego leju i smażyć do zrumienienia. Usmażone ciastko przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerzyk, wyłożony ręcznikiem papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
piątek, 15 stycznia 2016
Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za słodkie i szybko znikające ciasto, polecam.
Inspiracja: biszkopt z kisielową pianką
Składniki na biszkopt: - 6 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 1 i 1/ 2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć w blaszce, a drugi odłożyć na deseczkę i za pomocą kieliszka powycinać w nim kółeczka.
Składniki na piankę: - 2 kisiele żurawinowe - 2 galaretki żurawinowe - 500 ml śmietany kremówki Kisiele ugotować według przepisu na opakowaniu ( nie pomijając cukru ). Do gorącego kisielu wsypać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, następnie nadal miksując dodawać po łyżce kisiel. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt w blaszce, przykryć biszkoptem z dziurami.
Dodatkowo: - 1 dowolna galaretka ( u mnie granat i ananas Winiary ) - garść suszonej żurawiny ( lub innych drobnych owoców ) Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. W otwory w biszkopcie powkładać żurawinę lub inne drobne owoce, zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce.
Smacznego. |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Często odwiedzam
![]() ![]() ![]() ![]() SKRZYNKA POCZTOWA Napisz do mnie e-mail |