piątek, 06 stycznia 2017

 

 Kruchutkie ciasteczka w kształcie małych rożków, z orzechowym nadzieniem, przypominającym chrupiącą bezę.

 

Źródło: rożki

 

Składniki:

- 150 g mąki

- 2 jajka

- 100g masła

- 1 łyżka śmietany

- 150 g orzechów włoskich mielonych

- 100 g cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Mąkę, żółtka, masło i śmietanę posiekać, zagnieść na jednolite ciasto. Uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać orzechy, delikatnie połączyć.

Ciasto rozwałkować, wycinać krążki ( np szklanką ), każdy krążek przeciąć na pół. Na każdej połówce nakładać na środku masę białkowo - orzechową, brzegi zlepiać, tworząc rożek.

Rożki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

 Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail