czwartek, 28 lutego 2013

 

 

 Sernik, a raczej serniczek bo niewielkich rozmiarów, z zaledwie 400 g sera, za to intensywnie pomarańczowy w smaku i kremowy.

 

Składniki na spód:

- 140 g zmielonych ciasteczek

- 50 g masła

- 1 łyżeczka kakao

- 1 łyżka wody

Masło stopić, dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszanych z kakao. Opcjonalnie, można dodać łyżkę wody, wszystko dokładnie połączyć na jednolitą masę.

Masą ciasteczkową wylepić spód tortownicy ( 20 - 21 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

- 400 g sera zmielonego

- 100 g kwaśnej śmietany 18%

- 2 duże jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 1 opakowanie budyniu waniliowego

- 1 pomarańcza

- 1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

- 1 mały kisiel typu np. słodki kubek Gellwe ( pomarańcza, ananas ), przygotowany w nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu

- polewa czekoladowa

 

Pomarańczę wyszorować, otrzeć skórkę. Obrać pozbawiając białych części. Fileciki z pomarańczy posiekać, wrzucić do rondelka wraz z cukrem waniliowym, poddusić około 5 minut, zdjąć z ognia, przestudzić, zmiksować.

W misce umieścić ser, śmietanę, jajka, cukier, proszek budyniowy, skórkę pomarańczową i zmiksowaną pomarańczę, krótko wszystko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Piec około 60 minut w 165 st. C. Wystudzić, udekorować.

 

 

Smacznego.

11:15, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
wtorek, 26 lutego 2013

 

 Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, aromatycznie cytrynowe maleństwa, szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada.

 

 Źródło: cytrynowe poduszeczki

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 80 g miękkiego masła

- sok i skórka z 1/2 cytryny ( następnym razem dam więcej  )

- cukier puder do posypania

- olej do smażenia

 

Miękkie masło zmiksować z jajkami, śmietaną, sokiem i skórką z cytryny, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść elastyczne ciasto, schłodzić w lodowce 30 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, pokroić je w paski, a następnie w kwadraciki.

Smażyć na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku, obtoczyć w cukrze pudrze.

 

Smacznego.

niedziela, 24 lutego 2013

 

 Ciasto Pina Colada, czyli podaruj mi trochę słońca zimą. Ananas i kokos, jedno z idealnych połączeń, odrobina egzotyki, która kojarzy mi się z ciepłem i słońcem, za którymi już tak bardzo tęsknię.

 

 Źródło: wypadkowa różnych przepisów znalezionych w sieci, dostosowana do moich potrzeb.

 

 Składniki na biszkopt:

- 2 duże jaja

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, następnie połączyć delikatnie z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić. Można dowolnie naponczować ( u mnie woda+rum ).

 

Składniki na bezę kokosową:

- 2 białka

- szczypta soli

- 1/2 szklanki cukru

- 100 g wiórek kokosowych

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Na koniec połączyć z wiórkami kokosowymi. Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, takich samych rozmiarów, jak blaszka, w której piekł się biszkopt. Piec w 180 st. C, około 20 minut.

 

Składniki na masę ananasową:

- 1 puszka ananasa wraz z zalewą

- 2 łyżki cukru

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ( bez cukru )

- 2 żółtka

- 100 g masła

Ananasy osączyć z zalewy i pokroić na w drobną kostkę.

Potrzebna będzie 1 szklanka zalewy ananasowej, w razie potrzeby, jeżeli będzie mniej należy do pełna uzupełnić ją wodą lub mlekiem ( u mnie mleko ).

1/4 szklanki zalewy zostawić, resztę wlać do rondelka i zagotować z cukrem. W pozostałej zalewie rozmieszać budyń i żółtka. Wylać na gotującą się zalewę, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować, dodawać po łyżce zimny budyń, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitego kremu. Na koniec, do kremu wrzucić pokrojone ananasy, wymieszać.

Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać, przykryć blatem kokosowym, delikatnie, by nie połamać bezy. Ciasto schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

piątek, 22 lutego 2013

 

 Nie wiem , czy tylko ja tak mam, ale jak złapię nerwa, albo czymś się stresuję, to takie czynności jak lepienie uszek, pierożków, czy rogalików, mają dla mnie działanie terapeutyczne. Tym razem " skutkiem ubocznym " były te właśnie krucho - drożdżowe rogaliki.

Spokojnie, smak smalcu w rogalikach nie jest wyczuwalny ( no, oczywiście pod warunkiem, że będzie to zwykły, neutralny w zapachu smalec, nie taki ze smażoną cebulką i skwareczkami ), a dzięki niemu rogaliki zyskują na kruchości.

 

 Inspiracja + moje zmiany

 

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki

- 1 żółtko

- ok 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

- 1 łyżka cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 75 g masła

- 40 g smalcu

- 1/2 opakowania suchych drożdży ( opakowanie 7 g )

 

Dodatkowo:

- roztrzepane jajko z odrobiną mleka do posmarowania rogalików

- cukier trzcinowy do posypania

- ulubione powidła na nadzienie ( u mnie śliwkowe )

 

Żółtko wybić do szklanki, uzupełnić szklankę śmietaną, tak, by razem z żółtkiem stanowiły 1/2 szklanki, dodać łyżkę cukru i drożdże, wszystko razem wymieszać.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, masło i smalec, posiekać wszystko razem. Następnie wlać śmietanę z drożdżami, połączyć, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, uformować w kule, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Każdą z kul kolejno rozwałkować na kształt koła, które następnie podzielić na 8 trójkątów. Na szerszym końcu każdego z trójkątów układać powidła i zwijać, tworząc rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, rozmąconym z niewielką ilością mleka i posypać cukrem trzcinowym.

Piec w 180 st. C około 20 minut.

 

 

Smacznego.

04:51, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (5) »
środa, 20 lutego 2013

 

 

Z tęsknoty za latem i owocami, gdy ciągle śnieg sypie za oknem.

 

Źródło: sernik lekko migdałowy z malinami

 

Składniki na ciasto:

- 150 g mąki pszennej

- 2 łyżki cukru

- 100 g zimnego masła

- 1 żółtko

- 1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut.

Ciasto rozwałkować do rozmiarów blaszki ( 30x23 cm ), przenieść do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoto około 15 minut w 180 st. C. Przestudzić.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 100 ml śmietany kremówki 30% - 36 %

- 5 jaj

- 200 g cukru

- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

- 3 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 300 g malin ( u mnie mrożone )

- 3/4 szklanki płatków migdałowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser, śmietanę, ekstrakt i obydwie mąki, wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na spód.

Na wierzchu masy serowej poukładać maliny, posypać płatkami migdałowymi.

Piec w 150 st. C, przez około 1 godzinę 15 minut. Wystudzić, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

08:06, martex.82 , serniki
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 18 lutego 2013

 

 Nie przepadam za parówkami, ale w takiej formie, zdecydowanie zyskały w moich oczach.

Pomysł na to ciekawe zawinięcie znalazłam u Ilki, tam można zobaczyć proces zawijania krok po kroku.

 

Składniki:

Zaczyn:

- 15 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka mąki

- 70 ml ciepłej wody

Drożdże rozetrzeć z cukrem, mąką i wodą, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

 

Ciasto:

- 200 g mąki

- 100ml ciepłego mleka

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- szczypta soli

 

Dodatkowo:

- 5 parówek

 

Do miski przesiać mąkę z solą, dodać zaczyn, oliwę i ciepłe mleko, wyrobić ciasto.

Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, ponownie wyrobić.

Ciasto podzielić na 5 równych części, każdą rozwałkować na prostokąt, odpowiadający długością parówce. Każdą parówkę owinąć kawałkiem ciasta.

Następnie zawinięte parówki przeciąć na 6 odcinków, do końca przecinając parówki, lecz nie przecinając ciasta na spodzie. Ułożyć przekrojoną parówkę w koło i zahaczyć pierwszym segmentem o ostatni, przekręcić parówki, by były ułożone pionowo i uformować kwiatek.

Kwiatki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na około 20 minut. Można posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.

Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

sobota, 16 lutego 2013

 

 

 Jeżeli zostały jeszcze komuś zamrożone białka, pozostałe po tłustoczwartkowych wypiekach, a nie ma ochoty na bezy, czy pieguska, to proponuję je wykorzystać do upieczenia tego sernika.

 

Źródło: biały puch

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru

- 5 żółtek

- szczypta soli

- 225 g  masła

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół. Schłodzić w lodówce, lub zamrozić.

 

Składniki na masę serową:

- 1,20 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 225 g masła

- 6 - 7 łyżek kwaśnej śmietany

- 2 szklanki białek 15 - 18 białek

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- skórka i sok z 1 cytryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- opcjonalnie rodzynki ( nie dodawałam )

Masło utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puch, następnie cały czas ucierając, dodawać stopniowo ser. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i sok oraz ekstrakt  z wanilii, wszystko razem zmiksować.

Do osobnej miski ( dużej ) wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodając pod koniec 1/2 szklanki cukru.

Dodać ubitą pianę do masy serowej, stopniowo, delikatnie łącząc z serem. Można dodać rodzynki.

Jedną część ciasta zetrzeć do blaszki ( około 30x35 cm, potrzebna duża blacha ), wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie uklepać palcami. Podpiec około 15 minut w 160 st. C.

Na przestudzony spód wylać masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny 20 minut w 160 st. C. Schłodzić, najlepiej przez noc. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

14:13, martex.82 , serniki
Link Komentarze (8) »
środa, 13 lutego 2013

 

 Pampuchy, parowańce, bułki na parze, słyszałam różne nazwy, ale zawsze kojarzyły mi się z okrągłym kształtem, tym razem, proponuję parowane bułeczki w wersji zakręconej, z dodatkiem smażonej cebulki i szczypiorku.

Inspiracja

 

Składniki na ciasto:

- 200 g mąki

- 15 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 125 ml ciepłej wody

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( można pominąć )

- 1 łyżka oleju

 

Dodatkowo:

- 1 łyżka oleju

- 1 ząbek czosnku

- 1 mała cebula

- pęczek szczypiorku

- sól, pieprz, ostra papryka

- 1łyżka sosu sojowego

 

Drożdże, łyżeczkę cukru, połowę ciepłej wody i łyżkę mąki, rozetrzeć razem, powstały rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać rozczynione drożdże, olej i resztę ciepłej wody, zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do podrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę i czosnek posiekać w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać posiekany szczypiorek, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować na prostokąt.

Jeden płat ciasta posmarować 1/2 farszu, przykryć drugim płatem, rozsmarować resztę nadzienia. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 5 części.

Do każdej części na środku przyłożyć np. pałeczkę, patyczek od szaszłyka, równolegle do linii cięcia rulonu, dociskając do samego spodu, uważając jednak, by nie przeciąć bułeczki. Następnie patyczek podłożyć pod bułeczkę, tym razem prostopadle do kierunku cięcia rulonu, chwycić końce ciasta na linii powstałej, przy poprzednim nacięciu patyczkiem i zacisnąć  je pod patyczkiem. Połączyć, by ciasto się nie rozwinęło.

W garnku zagotować wodę, umieścić na nim sitko. Bułki układać na sitku, pozostawiając trochę miejsca, bo podrosną. Przykryć, gotować na parze około 15 minut, podawać ciepłe.

 

Smacznego.

19:21, martex.82 , inne
Link Komentarze (6) »
wtorek, 12 lutego 2013

 

Ciekawy sernik, którego smak, być może tak jak dla mnie, jest dla Was zapomnianym smakiem dzieciństwa. Niby na zimno, a jednak gotowany, niby sernik, a sera nie ma w składnikach, trzeba go sobie najpierw samemu uwarzyć ( stąd nazwa warzony ), co wbrew pozorom, wcale nie jest strasznie trudne i pracochłonne. Masę można wzbogacić dowolnymi bakaliami, wykorzystać ulubione, sezonowe owoce i galaretki.

 

Inspiracja + moje zmiany

 

Składniki:

- 1,5 l mleka 3,2%

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 18%

- 5 jaj

- 300 g masła

- 3/4 szklanki cukru pudru

- owoce ( u mnie truskawki )

- 2 galaretki truskawkowe

- 1 opakowanie biszkoptów

 

Spód tortownicy około 24 cm średnicy, wyłożyć biszkoptami.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, przestudzić.

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wlać śmietanę, zmiksowaną z jajami i zmniejszyć ogień do minimum. Na bardzo małym ogniu warzyć serek, nie mieszając i nie gotując go. Po około 15 minutach wyłączyć gaz i wystudzić masę.

Po ostudzeniu odsączyć przez około 30 minut na gęstym sicie.

Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawać po jednej łyżce odsączoną masę serową, ciągle miksując. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki, by zastygła.

Na masie serowej poukładać owoce, zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić.

 

 

 

Smacznego.

16:01, martex.82 , serniki
Link Komentarze (7) »
niedziela, 10 lutego 2013

 

 Lubicie to znane ciasteczko? Ja tak. Dziś proponuję jego domową wersję, w formie ciasta i nieco większych rozmiarów.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżka oleju

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30%

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny

 

Składniki na polewę czekoladową:

- 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną )

- 50 g masła

- 3 łyżki mleka

- 1 łyżeczka oleju

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części.

Wszystkie składniki polewy czekoladowej umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna.

Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu.

Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła.

Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej. ciasto schłodzić w lodówce. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail