czwartek, 27 lutego 2014

 

Tłusty Czwartek czas zacząć.

 

 Źródło: oponki

 

Składniki:

- 250 g tłustego twarogu

- ok 300 - 350 g mąki pszennej

- 4 żółtka

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 pełne łyżki cukru pudru

- 40 g stopionego masła

- 1 łyżka spirytusu ( opcjonalnie wódki, octu )

- 1 pełna łyżeczka sody

- skórka otarta z 1/2 cytryny

- smalec ( lub olej ) do smażenia

 

 

Twaróg zmiksować z żółtkami, śmietaną, masłem, skórką cytrynowa i spirytusem.

Mąkę połączyć z cukrem pudrem i sodą, dodać masę serową i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli zbytnio klei się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto powinno jednak pozostać miękkie i delikatne.

Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać oponki ( np za pomocą szklanki i małego kieliszka ).

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Studzić na ręczniku papierowym. Można polukrować ( u mnie cukier puder utarty ze śmietaną ) i posypać posiekanymi orzechami ( u mnie orzeszki ziemne nie solone ).

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 24 lutego 2014

 

Zapraszam na wielosmakowy przekładaniec w subtelnej, pastelowej kolorystyce.

 

Inspiracja: " 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji "

 

Składniki na biszkopt jasny:

- 4 jaja

- 4 łyżki mąki

- 4 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C.

 

Składniki na biszkopt ciemny:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki maki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżki kakao

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodatkowo dodając kakao. Upiec w takiej samej blaszce jak poprzedni biszkopt.

 

Składniki na ciasto kokosowe:

- 5 białek

- 1 szklanka cukru

- 200g wiórek kokosowych

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, delikatnie wmieszać wiórki kokosowe, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 190 st. C około 20 minut.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1,20 kg jabłek

- 2 zielone galaretki

- 1 łyżka masła

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, zesmażyć, wsypać suche galaretki, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażyć. Przestudzić.

Ciemny biszkopt umieścić w blaszce, wyłożyć masę jabłkową, przykryć jasnym biszkoptem.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki

- 1 - 2 łyżki cukru pudru

- 1 galaretka truskawkowa

 

Dodatkowo:

- biszkopty okrągłe

- polewa czekoladowa

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając puder. Połączyć z tężejącą galaretką.

Wyłożyć 1/2 masy śmietanowej na jasny biszkopt, poukładać biszkopty i wyłożyć resztę masy, wyrównać.

Przykryć blatem ciasta kokosowego. Na wierzchu udekorować esami - floresami z polewy czekoladowej.

 

 

Smacznego.

piątek, 14 lutego 2014

 

 

Wesołych Walentynek :)

 

Inspiracja + moje zmiany

 

Składniki na czekoladowy spód:

- 65 g czekolady

- 65 g miękkiego masła

- 50 g cukru

- 1 jajko

- 40 g mąki

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło zmiksować z cukrem na puszysto, dodać jajko, zmiksować. Dodać czekoladę i mąkę, połączyć. Wylać do tortownicy o średnicy 18 cm ( dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem ). Piec okoł0 10 minut w 175 st. C. Przestudzić.

 

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 1 i 1/2 łyżki proszku budyniu waniliowego

- 3/ 4 szklanki cukru

- 3 jajka

- 1/4 szklanki śmietany 30 %

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać na czekoladowy spód.

 

Składniki na mus malinowy:

- 75 g malin

- 1 - 1,5 łyżki cukru

- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Maliny zmiksować, przetrzeć przez sitko, połączyć z cukrem, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną. Podgrzać, aż lekko zgęstnieje. Przestudzić lekko, przełożyć do szprycy i spiralnie wyciskać kropki musu malinowego, tworząc okręgi. Następnie zatopić wykałaczkę i zaczynając od środka przeciągnąć po środkach okręgów. W ten sposób powinny utworzyć się serduszka.

Tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową i włożyć do większej blaszki wypełnionej wodą do połowy wysokości. Piec przez 15 minut w 175 st. C, a następnie dalej w 120 st. C przez około 90 minut. Wystudzić.

 

 

Smacznego

 

20:57, martex.82 , serniki
Link Komentarze (7) »
środa, 12 lutego 2014

 

Zapraszam na ciasto orzechowe, przełożone warstwą sernika i kremem na bazie kwaśnej śmietany.

 

 Źródło: sernik orzechowiec

 

Składniki na ciasto orzechowe:

- 100 g zmielonych orzechów włoskich

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki cukru

- 6 jajek

- 100 g masła

- szczypta soli

Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać partiami masło i nadal ucierać. Orzechy wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia i dodać, całość zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 stopni w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na warstwę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 5 jajek

- 1 budyń waniliowy

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach takich samych jak ta, w której piekło się ciasto orzechowe. Piec około 60 minut w 170 st. C.

 

Składniki na krem śmietanowy:

- 400 ml kwaśnej śmietany 18%

- 300 g masła

- 5 czubatych łyżek cukru pudru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Dodatkowo:

- dowolna polewa czekoladowa

- posiekane orzechy do posypania

 

Masło utrzeć z cukrem, partiami dodawać śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na pół.

Na pierwszy blat ciasta orzechowego rozsmarować połowę kremu, na to ostrożnie przełożyć sernik i rozsmarować drugą połowę masy. Przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową, posypać siekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

07:58, martex.82 , serniki
Link Komentarze (13) »
środa, 05 lutego 2014

 

Drożdżowy wypiek, ciekawie zawinięty i przełożony Nutellą, pycha. I można świętować dzisiejszy Światowy Dzień Nutelli.

 

 Źródło: gwiazda

 

Składniki:

- 450 g mąki pszennej

- 3/4 szklanki ciepłego mleka

- 2 żółtka ( białek można użyć do posmarowania wierzchu ciasta )

- 16 g świeżych drożdży

- 2 łyżki masła

- 70 g cukru

- szczypta soli

- 200 g Nutelli

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn, rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać masło, mleko, żółtka i rozczynione drożdże, zagnieść elastyczne ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować na placki, wielkości dna tortownicy. Pierwszy placek położyć na papierze do pieczenia i odbić na nim kształt tortownicy, na powstałym kole rozsmarować Nutellę. Podobnie postąpić z pozostałymi plackami, ostatniej warstwy nie smarować kremem. Na koniec wszystkie placki nałożone na siebie przełożyć do tortownicy i okroić brzegi. Na środku odbić koło np. szklanką i od tego kółka przecinać ciasto najpierw na ćwiartki, potem na ósemki, a na koniec szesnastki. Każde 2 cząstki skręcać dwukrotnie do środka ( szczegółowa instrukcja obrazkowa tutaj ).

Gwiazdę posmarować białkiem i piec około 20 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

sobota, 01 lutego 2014

 

 Dawno nie piekłam szarlotki, więc jest. Kruche ciasto, jabłka i czarno - biały biszkopt na białkach, zapraszam.

 

Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto kruche:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 250 g margaryny

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 łyżka śmietany 18%

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Schłodzić. Rozwałkować do rozmiarów blaszki 25x35 cm.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 1,5 kg jabłek

- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )

- 2 czubate łyżki kaszy manny

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wraz z cukrem zesmażyć. Dodać kaszę mannę, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia.

 

Składniki na biszkopt:

- 5 białek

- 150 g cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- sok z 1/2 cytryny

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać sok z cytryny, obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, wymieszać.

Jeden blat ciasta kruchego umieścić w blaszce, wyłożyć jabłka. Na jabłka wylać jasne ciasto biszkoptowe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego.

Piec około 50 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail