poniedziałek, 23 lutego 2015

 

Na to ciasto natknęłam się poszukując jakiegoś ciekawego przepisu na ciasto czekoladowe, które od dłuższego czasu za mną chodziło, Autorka bloga, z którego pochodzi przepis nazwała je " niesamowitym " i coś w tym jest. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga użycia miksera, nie zawiera w sobie jajek, tylko dosyć nietypowo ocet ( który w smaku nie jest wcale wyczuwalny ). Jest też bardzo wilgotne, choć strukturą nie przypomina brownie. Idealne na szybką, czekoladową zachciankę.

 

Źródło: niesamowite ciasto z octem

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 2 szklanka cukru

- 1/2 szklanki kakao

- 2 łyżeczki sody

- 1 łyżeczka soli

- 2 szklanki gorącej wody

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 3/4 szklanki oleju

- 2 łyżki octu

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę, sól.

W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: wodę, kawę, ekstrakt waniliowy, olej, ocet.

Zawartość obydwu misek połączyć ze sobą ( wystarczy łyżką ). Wylać do tortownicy ( o średnicy ok 23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 st. C, do tzw suchego patyczka.

U mnie ciasto w wersji podstawowej, bez dodatków, ale można na wierzch dać ulubione owoce lub tylko polać je polewą czekoladową.

 

Smacznego.

środa, 18 lutego 2015

 

 Źródło: " Najlepsze ciasta "

 

Składniki:

- 500 g twarogu

- 4 jajka

- 2 szklanki mąki

- 5 łyżek cukru

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

- 1 łyżka spirytusu lub octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- szczypta soli

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski przez sitko z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.

Twaróg zmielić i zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

Masę twarogową połączyć z mąką, dodać śmietanę, spirytus lub ocet, połączyć.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Z ciasta formować niewielkie kuleczki ( można ułatwić to sobie maczając dłonie w zimnej wodzie lub oleju, ewentualnie podsypać nieco mąki ). Pączki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z obu stron, osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego.

poniedziałek, 16 lutego 2015

 

 Kolorowa propozycja na wykorzystanie np. " popączkowych " białek.

 

Składniki na ciasto białkowe:

- 8 białek

- 8 łyżek cukru

- 8 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 6 łyżek oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlać olej, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na kolorowe masy:

- 330 ml soku przecierowego typu Kubuś, Pysio czerwonego ( banan, pomarańcza, truskawka )

- 330 ml soku żółtego ( banan, brzoskwinia, gruszka )

- 330 ml soku zielonego ( banan, jabłko, kiwi )

- 3 łyżki cukru

- 9 łyżek proszku budyniowego ( waniliowy lub śmietankowy )

Przygotowanie masy czerwonej: w 1/2 szklanki soku rozmieszać 3 łyżki proszku budyniowego i cukier, pozostały sok zagotować. Na gotujący wlać mieszankę budyniową, mieszając pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylać na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem.

Analogicznie postąpić z pozostałymi kolorami soków, przygotowując masę żółtą i zieloną.

Ostatnią masę wyłożyć na 3 blat, wyrównać, wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 ml śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

- starta czekolada do posypania wierzchu

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną, wyłożyć na zieloną, zimną już masę, wyrównać, posypać startą czekoladą, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

niedziela, 08 lutego 2015

Łaciate blaty ciasta, przełożone masą serową z sera gotowanego. Oryginalnie wyglądające ciasto, a wbrew pozorom dosyć proste i niekłopotliwe w przygotowaniu, polecam.

 

Źródło: ciasto łaciate

 

Składniki na ciasto białe:

- 6 białek

- 200 g cukru

- 50 g mąki pszennej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać pozostałe składniki, delikatnie połączyć.

 

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i jasnego ( obok siebie, a potem ciemne na białym i odwrotnie ). Całość delikatnie wyrównać z wierzchu. Piec w 180 st. C około 45 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 6 żółtek

- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 szklanki mleka

- 200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukry i żółtka włożyć do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki mleka. Wlać do gotującej się masy serowej. Pogotować do zgęstnienia.

Jeszcze ciepłą masą serową przełożyć blaty ciasta.

Można polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

 

Smacznego.

środa, 04 lutego 2015

 

Bardzo prosty przepis na ciasto na rogaliki, składające się rzeczywiście tylko z 3 podstawowych składników ( nie biorąc pod uwagę dowolnego nadzienia i cukru pudru do oprószenia, bądź lukru ). Miałam wątpliwości co do tego przepisu, ale miło mnie zaskoczył, z ciastem dobrze się współpracowało, rogaliki wyszły kruche i całkiem smaczne.

Inspiracja: rogaliki

 

 Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

- 250 g masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

- dowolne nadzienie ( u mnie dżem wiśniowy, proponuję jednak marmoladę, dżem może wyciekać )

- cukier puder do posypania

 

Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę i masło, posiekać, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na trójkąty.

Na każdy trójkącik układać nadzienie i zwijać rogalik. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku, do zrumienienia, około 25 minut.

Ponieważ samo ciasto nie zawiera cukru można posypać rogaliki cukrem pudrem lub polukrować.

 

 

Smacznego.

09:11, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 01 lutego 2015

 

 Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 1/2 kostki margaryny

- 3 żółtka

- 50 g cukru pudru

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ), jedną schłodzić w lodówce, drugą, mniejszą, zamrozić.

Większą część ciasta umieścić w blaszce ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 2 jajka

- 100 g cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 2 łyżki miękkiego masła

 Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać na podpieczony spód.

Dodatkowo:

- 400 g wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub z kompotu )

Wiśnie ułożyć na wierzchu masy serowej. Mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku.

 

Składniki na piankę:

- 1 kisiel wiśniowy lub żurawinowy

- 3 białka

- 4 łyżki cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i kisiel. Piankę wyłożyć na wiśnie.

Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto.

Piec około 50 minut w 180 st. C.

Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

03:21, martex.82 , serniki
Link Komentarze (5) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail