poniedziałek, 22 lutego 2016

 

Maślane, lekko cytrynowe, chrupiące ciasteczka, kształt oczywiście może być dowolny, ( u mnie motylki, bo taką nabyłam ostatnio foremkę ) ciasto bardzo ładnie "trzyma" formę, nie rozlewa się podczas pieczenia.

 

 Źródło: motylki

 

Składniki:

- 120 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżką soku z cytryny

- aromat waniliowy

- 2 szklanki mąki

- 1 jajko

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Pod koniec ciasto będzie już gęste, należy więc dokończyć zgniatanie ręką. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na około 30 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty ( u mnie motylkiem ). 

Pięć 8 - 10 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

piątek, 19 lutego 2016

 

 

Składniki na ciasto białkowe:

- 6 białek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukry. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać do małej tortownicy ( średnica około 18 cm ), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 350 g truskawek ( u mnie mrożone )

- 2 łyżki cukru

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

Truskawki ( mrożone wcześniej rozmrozić ) połączyć z cukrem, zblendować. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z musem truskawkowym, dodać do ubitej śmietany, delikatnie połączyć. Gdy masa zacznie tężeć przekładać nią blaty białkowe, pozostawić również część masy na wierzch i boki torcika.

 

Smacznego.

07:25, martex.82 , torty
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 lutego 2016

 

 Babka z ciekawym dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego, mięciutka i wilgotna, a przy tym prosta w przygotowaniu.

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 250 g masła

- 100 g cukru

- 4 jajka

- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego

- 250 g mąki pszennej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej formy na babkę ( u mnie silikonowa ). Piec około 50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia, w razie potrzeby można przykryć wierzch folią aluminiową, by za bardzo się nie spiekła. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail