poniedziałek, 20 lutego 2017

 

Szplirty, czyli kruche, maślane ciasteczka serowe, przypominające listkujące, ciasto francuskie, z nadzieniem z marmolady. Proste, szybkie i smaczne.

 

Źródło: ciasteczka

 

Składniki:

- 250 g sera zmielonego

- 250 g masła

- 250 g mąki

- dowolna marmolada ( u mnie różana )

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować, podsypując blat mąką. Radełkiem lub nożem pokroić na kwadraty o boku ok 5 cm. Na środku każdego kwadracika kłaść trochę marmolady i zlepiać dwa przeciwległe rogi.

Ciasteczka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 20 minut.

 

Smacznego.

04:42, martex.82
Link Komentarze (7) »
niedziela, 19 lutego 2017

 

Jak dla mnie, najlepszy jak do tej pory przepis na oponki serowe, chrupiące z wierzchu, mięciutkie i wilgotne w środku, polecam.

 

Źródło: oponki

 

 Składniki:

- 500 g sera białego ( półtłusty )

- 500 g mąki pszennej

- 100 g cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 4 żółtka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka octu

- 250 ml kwaśnej śmietany

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

 

Ser zmielać. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Gotowe, podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm.

Z ciasta wykrawać szklanką kółka, następnie w ich środku wykrawać małe kółeczka np kieliszkiem lub nakrętką.

Oponki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Lekko ciepłe można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

15:00, martex.82
Link Komentarze (7) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail