środa, 30 listopada 2011

 

 

 Almond twists, czyli zakręcone bułeczki migdałowe z nutą kardamonu.

Inspiracja: almond twists.

 

 Składniki na ciasto: ( na ok 15 bułek )

- 250 ml mleka letniego

- 1 jajko roztrzepane

- 85 g cukru

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki kardamonu

- 7 g suszonych drożdży ( lub 25 g świeżych )

- 500 g maki

- 75 g miękkiego masła

- 20 g płatków migdałowych

 

Składniki na nadzienie:

- 25 g mielonych migdałów

- 25 g cukru

- 50 g miękkiego masła

- 1 roztrzepane jajko

 

 

 

 Migdały mielone wymieszać z cukrem.

 Roztrzepane jajo połączyć z letnim mlekiem, dodać cukier, sól, kardamon i dokładnie wymieszać. Drożdże wymieszać z mąką. Stopniowo dodawać do mieszanki mleka i jajka mąkę z drożdżami i mieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać masło i wyrobić ręcznie jednolite ciasto, można podsypać mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt 30x50 cm. Na jego połowie rozłożyć kawałeczki masła i posypać mieszanką migdałów i cukru. Złożyć na pół tak, by powstał prostokąt ok. 30x25 cm. Obydwa placki lekko docisnąć i ostrym nożem pociąć na paski 2x 25 cm. Każdy pasek skręcić wokół własnej osi, a następnie zawinąć w ślimak, wciskając końce pod spód.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na 10 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w 200 st. C ok. 15 min.

 

 

Smacznego.

 

 

Churros, to chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, smażone w głębokim tłuszczu paluchy z ciasta parzonego, taki jakby hiszpański odpowiednik pączków. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, oprószone cukrem z cynamonem, a dodatkowo maczane w sosie czekoladowym lub dulche de leche to już istna rozpusta.

Źródło: churros.

 

Składniki:

- 240 ml wody

- 50 g masła ( 3 łyżki )

- 2 łyżki cukru

- szczypta soli

- 1 i 1/8 szklanki maki pszennej

- 1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 średnie jajka

- olej do smażenia

- cukier do oprószenia

 

 

 

W rondelku zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu rozpuszczenia się masła i roztopienia cukru. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia, ostudzić.

Wbijać jajka jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. ciasto powinno być gładkie i gęste.

Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki, nałożyć do niego ciasto.

Olej rozgrzać do temp. 175 st. C. Na olej wyciskać churros długości około 12 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony, do złotego brązu.

Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem z cynamonem. Można podawać z sosem czekoladowym lub dulche de leche.

 

Smacznego.

 

wtorek, 29 listopada 2011

 

 

To ciasto urzekło mnie swoim wyglądem na blogu Domowe wypieki i chociaż miałam już jakiś przepis na podobne ciasto, to gdy tylko nadarzyła się okazja, ( mamowe imieniny ) postanowiłam je wypróbować. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie i bardzo ładnie się prezentuje, najlepiej jednak poczekać, aż porządnie się schłodzi, a herbatniki zmiękną. Polecam.

Źródło: ciasto Kubuś  .

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 60 g mąki pszennej

- 60 g mąki ziemniaczanej

- 100 g cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka wody

 

Składniki na masę budyniową:

- 900 ml soku Kubuś o dowolnym smaku

- 3 budynie waniliowe bez cukru

- 2 łyżki cukru

- 200 g masła

 

Składniki na masę śmietanową:

- 500 ml śmietany 30 % lub 36 %

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 śmietan - fixy ( opcjonalnie )

 

Składniki na polewę czekoladową:

- 125 g margaryny

- 5 łyżek cukru pudru

- 3 łyżki kakao

- 5 łyżek gęstej śmietany 18 %

- 1 łyżka żelatyny

 

Dodatkowo:

- ok. 20 sztuk herbatników

 

 

 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę 35x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w 180 st. C.

Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Na ostudzony budyń wyłożyć masę budyniową.

Śmietanę ubić. Można dodać śmietan - fix. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.

Następnie ułożyć na wierzchu herbatniki.

Przygotować polewę. Margarynę, kakao, cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gdy polewa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na herbatniki, rozsmarować.

Ciasto schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

poniedziałek, 21 listopada 2011

 

 

 Przepis na te ciasteczka zainteresował mnie głównie ze względu na sposób przygotowania, bo ciastka, które smaży się na patelni, a jak czytałam w komentarzach, w smaku nie przypominają placków czy racuchów, wydawały mi się intrygujące. No i rzeczywiście, są bardzo smaczne, kruche z wierzchu, mięciutkie w środku, proste i szybkie, nie trzeba nawet odpalać piekarnika.

  Źródło: walijskie ciastka z patelni.

 

 

 Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 1/2 kostki margaryny ( pokrojonej na małe kawałki )

- aromat waniliowy

- 1 szklanka rodzynek ( mogą być też kawałeczki czekolady )

- szczypta cynamonu ( dodałam od siebie )

 

 

Łączymy razem mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodajemy margarynę, wyrabiamy. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Jajka rozkłócamy widelcem w oddzielnej miseczce, dodajemy aromat waniliowy i dolewamy do ciasta. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, i wykrawamy ciasteczka.

Patelnię przecieramy papierem nasączonym tłuszczem, rozgrzewamy i smażymy ciasteczka po ok 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.

 

 

Smacznego.

niedziela, 20 listopada 2011

 

To ciasto miało połączyć zachcianki trzech osób. Jedna miała ochotę na soczyste, słoneczne brzoskwinki ( niestety z puszki ), które przywołałyby choć troszeczkę lata, druga na chrzęszczący w zębach mak, a trzecia na krem, ( no bo co to za ciasto bez kremu ) no i powstał całkiem smaczny zestaw.

 

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 8 dag cukru

- 8 dag suchego maku

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę brzoskwiniową:

- puszka brzoskwiń

- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

 

Składniki na masę śmietankową:

- 200 g śmietany kremówki

- 250 g serka mascarpone

- 1 - 2 łyżki cukru pudru

 

 

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z żółtkami. Dosypać powoli obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem. Piec 30 min w temp 200 st. C. Ciasto ostudzić i delikatnie przekroić na 3 części.

Brzoskwinie pokroić w kosteczkę ( 2 można odłożyć do dekoracji ). Odlać ok pół szklanki zalewy z brzoskwiń, rozrobić w niej proszek budyniowy, resztę zalewy wraz z brzoskwiniami zagotować. Zdjąć z ognia, wlać rozrobiony budyń, zagotować.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, ubić razem.

Dwa placki posmarować masą brzoskwiniową, a następnie masą śmietanową, ułożyć jeden na drugim, przykryć pozostałym plackiem. Można posmarować go resztą kremu śmietanowego i udekorować brzoskwiniami.

 

 

 

Smacznego.

 

 

poniedziałek, 14 listopada 2011

 

 

Przepyszne puszyste bułeczki, fajnie zakręcone z serową niespodzianką w środku. Obowiązkowa pozycja dla wielbicieli fety, z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz.

 Źródło: tiropsomo .

 

Składniki na 4 duże bułeczki:

- 300 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka soli

- 20 g świeżych drożdży ( lub 1 łyżeczka suszonych )

- 5 łyżek ciepłej wody

- 1 łyżka miodu lub cukru

- 4 łyżki oliwy

- 120 ml ciepłego mleka

- topione masło do smarowania bułeczek

- 270 g sera feta rozgniecionego widelcem

- 1 żółtko wymieszane z łyżeczką wody do posmarowania

- 2 łyżki sezamu do posypania

 

Mąkę połączyć z solą dodać suche drożdże ( jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepła wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko. Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.

Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 2 godz.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt 6 cm x 3 cm, na środku położyć pokruszoną fetę , zlepić dokładnie brzegi tworząc wałek. Wałek zwinąć w kształt ślimaka. Posmarować lekko masłem, przykryć folia i odstawić do wyrastania na ok 40 min.

Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec w 200 st. C przez 30 - 35 min do zrumienienia. Ostudzić na kratce kuchennej.

 

 

Smacznego.

piątek, 11 listopada 2011

 

 

 

Niesamowicie efektowna szarlotka, z dużą ilością jabłek, tworzących pełne uroku warstwy, nie za słodka, aromatyczna, z chrupiącą warstwą ciasta na wierzchu, pycha.

 Źródło: szarlotka tatrzańska.

 

Składniki:

- 500 g mąki krupczatki

- 250 g margaryny

- 90 g cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 żółtka

- 2 łyżki śmietany

- 3 kg jabłek ( najlepiej szarej renety )

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki cynamonu

 

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto. Można użyć miksera. Wyłożyć formę wielkości 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok godzinę. Resztę ciasta schować do zamrażarki.

Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pozostawić je w połówkach lub ćwiartkach, jeśli są większe. Jabłka pokroić na cieniutkie plasterki (np za pomocą malaksera ). Do miski, w której są jabłka dodać cukier puder, cynamon i delikatnie wymieszać, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, tak, by nie połamać plasterków.

Na wychłodzone ciasto w blaszce powykładać wszystkie jabłka, układając plasterki poziomo - będzie z tego bardzo wysoka warstwa ( ok 6 cm ) dokładnie docisnąć i wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok 60 - 80 min, do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

 

 

poniedziałek, 07 listopada 2011

 

 

 Pyszny warkoczyk z serowym nadzieniem, podpatrzony na cin cinie. Z przepisu wychodzą 2 warkocze, niestety jednego już nie ma :(

 

Składniki na ciasto ( 2 warkocze ):

- 1/4 szklanki ciepłej wody

- 1/2 szklanki ciepłego mleka

- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży ( lub 5 dag świeżych )

- 3 szklanki mąki

- 1/4 szklanki cukru

- 4 łyżki miękkiego masła

- 1 jajo

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- skórka otarta z cytryny

- szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

- 250 g twarogu

- 1/2 szklanki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 jajo

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

 

Drożdże wsypać do ciepłej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników wymieszać, dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut, aż będzie lekko napuszone.

Nadzienie: wszystkie składniki wymieszać razem na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x20 cm. Wizualnie podzielić prostokąt na 3 równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2 cm szerokie, lekko ukośne paseczki, dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na paseczek serowy na przemian z jednej i z drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.

Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, kiedy już podrosną, warkocze posmarować jajkiem i posypać cukrem.

Piec w temperaturze 180 st. C, przez około 35 - 40 minut, aż warkocze będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce kuchennej.

 

 

Smacznego.

10:58, martex.82
Link Komentarze (5) »
piątek, 04 listopada 2011

 

Ciasteczka, które bardzo mnie zaskoczyły, nie spodziewałam się, że z kilku, tak prostych składników, w tak krótkim czasie, można zrobić coś tak smacznego. Są bardzo delikatne, kruchutkie, maślane, pyszne. Polecam.

Źródło: rosyjskie ciasteczka do herbaty 

 

 Składniki:

- 230 g miękkiego masła

- 100 g mielonych orzechów włoskich lub migdałów ( u mnie migdały )

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 30 g cukru pudru

- 300 g mąki

- szczypta soli

- ok. 2 szklanek cukru pudru do obtaczania ciasteczek

 

 

Masło ubijamy z cukrem, do chwili utworzenia jednolitej, delikatnej masy i dodajemy wanilię.

Mąkę mieszamy z migdałami i dodajemy do masła. Rękoma zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Z ciasta formujemy kule, odrobinę mniejsze niż orzech włoski i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 4 - 5 cm.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec ciasteczka przez 12 - 15 minut, tak aby nie wyschły, ani za bardzo się nie zarumieniły.

Gorące ciastka obtoczyć w cukrze pudrze i odstawić do wystygnięcia tak, by nie dotykały się nawzajem. Po ok. 15 min. jeszcze letnie ciastka obtoczyć ponownie w cukrze pudrze i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail