czwartek, 29 listopada 2012

         

 Masa krówkowa, tym razem truflowa, z alkoholowym posmakiem, banany, masa bananowa na nektarze bananowym i bita śmietana, rozpustne kalorycznie, ale pyszne połączenie.

 

Źródło + moje zmiany

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki mąki

- 4 łyżki cukru

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, połączyć, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 170 st. C.

 

 Składniki na masę bananową:

- 1 litr nektaru bananowego

- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

- 3 łyżki cukru

- 200 g masła

 

Dodatkowo:

- 1 puszka masy krówkowej o smaku truflowym

- 4 banany

- 500 g śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 śmietan - fixy

- starta czekolada do posypania ( trochę gorzkiej, trochę mlecznej )

 

W 1 szklance nektaru rozmieszać budynie z cukrem, pozostały nektar bananowy zagotować, na gotujący wlać mieszankę budyniową. Pogotować do zgęstnienia, zestawić z ognia, dodać pokrojone na kawałeczki masło, wymieszać, aż masło się rozpuści. Przestudzić.

Masę krówkową rozmiksować, rozsmarować na przestudzonym biszkopcie. Na krówce poukładać pokrojone w grubsze plasterki banany, ( można skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały ). Na banany wylać masę budyniowo - bananową, schłodzić.

Śmietanę ubić z pudrem i śmietan- fixami, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą. Przechowywać w lodówce.

 

 Smacznego.

 

 

No i kolejna miła niespodzianka, w postaci wyróżnienia od Ewy z bloga Ewusiowe Smaki. Ewuś, bardzo mi miło, serdeczne dzięki.

 Wyróżnienie Liebster Blog Award otrzymywane jest od innego blogera w zamian za " dobrze wykonaną robotę ". Osoba, z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań, zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również nominuje 11 osób ( informuje je o nim na ich blogu ) i zadaje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, z którego dostało się wyróżnienie.

 

 

 

 Pytania Ewy i moje odpowiedzi:

1. Jaka jest Twoja kuchnia?

* Różna, trochę tradycyjna, ale trochę eksperymentalna, często słodka i jak najmniej tłusta.

2. Skąd czerpiesz swoje pomysły na potrawy i ciasta?

* Internet, książki, programy kulinarne, inwencja własna.

3. Jakie jest Twoje ulubione danie?

* To się zmienia, na chwilę obecną mam fazę na wszelkie zupy.

4. Kulinarny idol dla mnie to...?

* Moja babcia

5. Książka kulinarna do której wracasz?

* Stara, z pożółkłymi kartkami, luzem, książka, która była w moim domu całe moje życie i wcześniej, już bez okładki, więc nie jestem w stanie podać autora.

6. Z czego jesteś ostatnio dumna?

* Kulinarnie - z pączków, nareszcie przestały mi wychodzić gliniaste i surowe w środku, poza tym z pracy nad swoim charakterem, której efekty w końcu zaczęły być widoczne.

7. Przyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania?

* Cynamon i pieprz ziołowy.

8. Potrawa babci, której nie zapomnisz i często do niej wracasz?

* Nigdy nie zapomnę babcinych racuchów, podobnie jak reszta mojej rodziny i znajomi, którzy mieli okazję ich spróbować, próbuję odtworzyć ich smak, ale to już niestety nie to samo.

9. Dzień bez kuchni, jak byś go spędziła?

* Na błogim lenistwie, z książką.

10. Wolisz piec ciasta, czy robić raczej inne potrawy?

* Zaczęło się od ciast i to pieczenie sprawia mi największą przyjemność, ale wytrawnie też lubię sobie pokucharzyć.

11. Jabłecznik, czy szarlotka?

* Prawdopodobnie szarlotka, chociaż nie do końca wiem na czym polega różnica i gdzie leży granica między szarlotką, a jabłecznikiem, w sumie wszystkie jabłkowe wypieki uwielbiam.

Na pytania odpowiedziałam z przyjemnością, ale nie kontynuuję zabawy i nie nominuję dalej, przepraszam, ale tak już mam z wszelkiego rodzaju łańcuszkami.

 

niedziela, 25 listopada 2012

 

 

Smażone ciasteczka, o śmiesznym kształcie, przypominające  jelenie różki, ( a może różki renifera, w końcu Święta tuż tuż ).

 

Źródło: jelenie rożki

 

Składniki:

- 350 g mąki

- 1/2 szklanki cukru

- szczypta soli

- szczypta cynamonu

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 50 g masła

- 2 łyżki śmietany

- 3 jajka

- 2 żółtka

- cukier puder do posypania

- olej do smażenia

 

W misce wymieszać mąkę, sól, cynamon, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło, rozetrzeć w palcach, następnie dodać śmietanę i lekko rozkłócone jajka i żółtka. Zagnieść na jednolite ciasto, w razie potrzeby, dosypując jeszcze trochę mąki.

Ciasto podzielić na 4 - 5 części. Z każdej uformować podłużny wałek, spłaszczyć go i naciąć ostrym nożem ukośnie z obydwu stron. Podzielić na krótsze części.

Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoto, po kilka minut z każdej strony.

Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego.

sobota, 24 listopada 2012

 

 

Nadchodzi ciasteczkowy czas, właśnie w tym przedświątecznym okresie, najczęściej zdarza mi się piec te małe słodkości. Do upieczenia tych ciasteczek zbierałam się chyba ze 2 lata, mimo, iż strasznie kusiły mnie swoim oryginalnym, popękanym wyglądem, trochę się ich bałam, niesłusznie. Trzeba tylko pamiętać o dokładnym schłodzeniu ciasta, najlepiej, żeby poleżakowało przez noc w lodówce i przypilnować, by zanadto ciasteczek nie spiec, wtedy będą chrupiące z wierzchu, a wilgotne i mięciutkie w środku, przypominające brownie.

 

 Źródło: pękające czekoladowe ciasteczka

 

Składniki:

- 175 g gorzkiej czekolady

- 75 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 2 jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 i 1/2 szklanki mąki

- 2 łyżki kakao

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- cukier puder do obtoczenia ciasteczek

 

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i czekoladę, zmiksować. W drugiej miseczce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Miseczkę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Formować kulki, o średnicy około 2,5 cm i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, lekko spłaszczyć ciasteczka dłonią.

Ciasteczka piec około 10 - 12 minut w 165 st. C, nie dłużej, uważać, by nie spiec ich zbytnio, gdy wystygną stwardnieją, ale pozostaną mięciutkie w środku.

 

 Smacznego.

 

A tak poza tym, spotkała mnie miła niespodzianka, a mianowicie wyróżnienie od Majanki i zaproszenie do blogowej zabawy Liebster Blog Award. Majanko, bardzo dziękuję.

 

 

 

Wyróżnienie Liebster Blog otrzymywane jest od innego blogera w zamian uznania za " dobrze wykonaną robotę ". Osoba z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również nominuje 11 osób ( informuje je o tym na ich blogu ) i zadaje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, z którego dostało się wyróżnienie.

 

Pytania od Majanki i moje odpowiedzi:

1 .Góry czy morze?

* Zdecydowanie góry

2. Kubek czy filiżanka?

* Do herbat, które uwielbiam, duuuży kubek, do kawy, którą piję bardzo rzadko i w małych ilościach, obowiązkowo filiżanka.

3. Na dwór czy na pole?

* Na dwór.

4. Spodnie czy spódnica?

* Spodnie, ale chciałabym to zmienić.

5. Jaki jest Twój ulubiony film?

* Taki, który wywoła jakieś emocje, rozśmieszy, albo wywoła łzy. Ostatnio "Siedem dusz ".

6. Gdybyś mogła sama wybrać sobie imię, jakie byś wybrała?

* Z perspektywy czasu, muszę stwierdzić, że lubię swoją  MARTĘ i nawet gdybym mogła, nie wybrałabym teraz innego imienia.

7. Podróż samolotem, samochodem, czy pociągiem?

* Pociągiem -  gdy mam jakąś ciekawą książkę " w czytaniu ", albo samochodem -  tylko jako kierowca, bo w roli pasażera załącza mi się " lokomocja "i błędnik szaleje.

8. Potrawa, bez której nie wyobrażasz sobie życia?

* Barszczyk z grzybami, gotowany przez tatę i pazibroda.

9. Gdybyś mogła zmienić swój zawód, jaki byś wybrała?

* Lekarz.

10. Najbardziej szalona fryzura ( lub kolor włosów), które miałaś?

* No cóż, zupełnie nie zamierzenie miałam niedawno włosy w kolorach od denaturowego fioletu, poprzez błękit paryski, do zieleni, nigdy więcej takich szaleństw i domowych eksperymentów z farbami.

11. O czym marzysz?

* Hmmm, to ja się jeszcze zastanowię.


 Przepraszam, wybaczcie, ale z powodu mojej nieuzasadnionej w  sumie awersji do wszelakich łańcuszków nie pociągnę zabawy dalej.

 

 

środa, 21 listopada 2012

 

 Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto, do którego nie potrzebujemy miksera, ani wagi do odmierzania składników, wystarczą łyżka i kubeczek po jogurcie. Na wierzch dowolne owoce i puszyste, wilgotne ciasto do kawki gotowe.

 

 Inspiracja: ciasto jogurtowe + moje zmiany

 

Składniki:

- 1  kubeczek 200 g jogurtu ( u mnie brzoskwiniowy )

- 1 kubeczek oleju

- 2 kubeczki cukru ( można nieco zmniejszyć tą ilość, ja tak zrobię kolejnym razem )

- 3 kubeczki mąki

- 3 jajka

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 3 gruszki

- 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Do miseczki wyłożyć jogurt, kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju, wlać do miseczki z jogurtem, dodać jajka, rozbełtać łyżką.

Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Ciasto wylać do blaszki  ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, wymieszać z cynamonem, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec około 45 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

sobota, 17 listopada 2012

 

Skusiłam się kiedyś na te galaretki, bo są w moim ulubionym, rzadko spotykanym wśród galaretek, niebieskim kolorze, nie bardzo jednak wiedząc, w jakim celu je wykorzystam. Same galaretki swoim nieokreślonym smakiem raczej mnie nie zachwyciły, za to kolorem owszem i oczywiście skojarzyły mi się z jedną z moich ukochanych w dzieciństwie bajek. Stąd pomysł na Smerfetkę.

 

 Składniki na biszkopt:

- 2 jaja

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie połączyć z żółtkami, na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na żółtą masę:

- 330 ml żółtego soczku typu Kubuś, Pysio ( u mnie banan, gruszka, brzoskwinia )

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego ( bez cukru )

- 1 łyżka cukru

 

Dodatkowo:

- biszkopty

Odlać 1/3 szklanki soku i rozpuścić w nim proszek budyniowy i cukier, resztę soku zagotować. Do gotującego wlać rozrobiony budyń, mieszając, zagotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt. Ułożyć warstwę biszkoptów.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany kremówki

- 1 niebieska galaretka ( z Wodzisławia )

 

Dodatkowo:

- 1 galaretka niebieska

- ewentualnie bita śmietana do dekoracji

Śmietanę ubić na sztywno. Galaretkę rozpuścić w około 3/4 szklanki gorącej wody. Tężejącą galaretkę połączyć ze śmietaną. Masę wylać na biszkopty, pozostawić do stężenia.

Drugą galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody, gdy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta ( ja przegapiłam moment, zbytnio mi stężała i jest w postaci posiekanej ). Schłodzić.

Można udekorować " czapeczkami " z bitej śmietany.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 12 listopada 2012

 

 Sernik, który mnie zaintrygował, gdyż w  jego skład wchodzi nietypowy, bo ugotowany wcześniej budyń, miałam go upiec już dawno, przepis zapisałam i zapomniałam, w oryginale jest z jagodami, ale znalazłam jeszcze zamrożone borówki, które również świetnie się sprawdziły. Pyszne przypomnienie lata.

 

 Źródło: sernik budyniowy z jagodami

 

Składniki na spód:

- 300 g ciastek zbożowych

- 120 g masła

 Ciasteczka rozdrobnić na piasek i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy około 26 cm, dno i boki ( dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem ) schłodzić.

 

Składniki do ugotowania budyniu:

- 600 ml mleka

- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ( bez cukru )

- 4 łyżki cukru

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 budyń waniliowy bez cukru ( proszek )

- 15 g cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 4 jajka

- 1/2 szklanki cukru pudru

 

Dodatkowo:

- 1 szklanka borówek ( w oryginale jagody ) + garść do posypania po upieczeniu

- cukier puder do posypania ( ja nie dawałam )

 

 

 Zagotować 400 ml mleka z cukrem. W pozostałych 200 ml rozprowadzić budynie, wlać do gotującego się mleka, zagotować do zgęstnienia, zestawić z ognia, wystudzić.

Ser, zimny, ugotowany budyń, cukry, mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku zmiksować na gładką masę, na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować, do połączenia składników.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, posypać borówkami.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C i włożyć sernik. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec około 2 godzin ( ja piekłam 1godz 50 min ). Wystudzić.

 

 

Smacznego.

04:10, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
sobota, 10 listopada 2012

 

Wprawdzie nie jest to przepis pochodzący od mojej babci, tylko od babci autorki bloga Słodkie Fantazje, gdzie wypatrzyłam tę szarlotkę, ale nazwa jest właściwa, bo tak mi się właśnie to ciasto kojarzy, z babcinym ciepłem, jej delikatnymi dłońmi, słonecznym uśmiechem i gorącą herbatą. Szarlotka tradycyjna, z mięciutkim ciastem, kwaskowymi, subtelnie cynamonowymi jabłuszkami i warstwą lukrowej słodyczy, pyszna, polecam bardzo.

 

 Składniki na ciasto:

- 400 g mąki pszennej

- 1/3 szklanki cukru

- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

-2 jaja

- 16 g cukru waniliowego

- 3 - 4 łyżki mleka

- 160 g miękkiego masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić mikserem lub ręcznie, około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące ( takie ma być, nie należy dosypywać mąki, bo po upieczeniu nie będzie tak mięciutkie i delikatne jak być powinno). Z ciasta uformować kulę, podzielić na pół. Obydwie części rozwałkować na prostokąty, odpowiadające wielkości blaszki ( 25x28 cm ), ponieważ ciasto jest lepkie, najlepiej ułatwić sobie pracę wałkując na papierze do pieczenia, przez folię spożywczą. Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki, ponakłuwać i podpiec 10 minut w 180 st. C.

 

Składniki na nadzienie:

- 2 kg kwaśnych jabłek

- 1/3 szklanki cukru

- 16 g cukru waniliowego

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 40 g masła

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo na lukier:

- ok 2 szklanki cukru pudru

- odrobina gorącej, przegotowanej wody

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, dolać około 1/4 szklanki wody, dodać resztę składników ( oprócz mąki ziemniaczanej ). Poddusić, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze około minuty i zestawić do przestudzenia.

Nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczony spód. Przykryć drugim blatem ciasta. Piec około 30 - 35 minut w 180 st. C, do zrumienienia. Wystudzić, polukrować.

 

 

Smacznego.

środa, 07 listopada 2012

 

Sernik na specjalne życzenie mamy, która zamówiła sobie ciasto, z jej ulubionymi makiem i kokosem.

 

Źródło: Chwila dla Ciebie

 

 Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 250 g margaryny

- 3 łyżki cukru

- 5 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao Nesquik

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. 1/3 ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce około 30 minut, a następnie wyłożyć nim blaszkę ( 30 x 25 cm ).

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić i ułożyć na cieście.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 1 jajko

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 kostki masła roztopionego

- puszka brzoskwiń

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, do połączenia i wylać na brzoskwinie.

 

Składniki na masę makowo -kokosową:

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 szklanka maku

- 5 białek

- 100 g wiórków kokosowych

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia. Wyłożyć na masę serową.

Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone, pozostałe ciasto.

Piec około 60 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

07:18, martex.82 , serniki
Link Komentarze (12) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail