piątek, 29 listopada 2013

 

Nadchodzi czas, kiedy mam większą niż zwykle ochotę na pieczenie ciasteczek, tym razem zapraszam na kruche ciasteczka z żurawiną i orzechami.

 

Źródło: Cranberry Noel

 

Składniki:

- 225 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżki mleka

- 1 łyżeczka esencji waniliowej

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 3/4 szklanki suszonej żurawiny

- 1/2 szklanki orzechów ( mogą być włoskie, pecan, u mnie ziemne )

- około 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia ciastek

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, wanilię i sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Orzechy posiekać i wraz z żurawiną wmieszać do ciasta.

Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm, posmarować je wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Zawinąć je w folię i schłodzi w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia brzegów.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 25 listopada 2013

 

Bardzo wilgotne, maksymalnie jabłkowe ciasto, dla którego biszkoptowa masa jest praktycznie tylko spoiwem. Szybkie, proste i bardzo smaczne.

 

Źródło: jabłka w cieście biszkoptowym

 

Składniki:

- 1 i 1/2 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych )

- 4 jajka

- 200 g cukru

- szczypta soli

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny

- 175 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą, kremową masę, dodać skórkę cytrynową.

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, włożyć do sporej miski ( można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały ).

Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Masą zalać jabłka, wymieszać, wylać do tortownicy ( średnica około 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 55 minut w 180 st. C ( gdyby zbyt szybko się rumieniło można przykryć wierzch folią aluminiową ).

 

 

Smacznego.

piątek, 22 listopada 2013

 

Pyszny i ciekawie wyglądający sernik, przełożony blatami biszkoptowymi, z polewą czekoladową. Biszkopt fajnie nasiąka polewą i bez obaw, choć podwójnie pieczony nie przypala się. Interesująca odmiana dla kruchych i ciasteczkowych spodów w sernikach, polecam.

 

Źródło: sernik z biszkoptem

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- skórka otarta z 1 cytryny

- 1/4 szklanki soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka i sok z cytryny, zmiksować. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 30x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st. C przez około 35 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na polewę:

- 150 g masła lub margaryny

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 4 łyżki kakao

- 2 łyżki wody

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder i wodę. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać kakao, wymieszać i lekko ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 4 jaja

- szczypta soli

- 1 laska wanilii

- 3/4 szklanki cukru ( w oryginale 1/2, ale wolę słodszy sernik )

- 1 szklanka śmietany 30%

- 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser, budyń, śmietanę, ziarenka z laski wanilii, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, dodać do masy serowej, delikatnie połączyć.

Jeden blat biszkopta ułożyć w blaszce, wylać na wierzch 1/2 polewy czekoladowej, na to połowę masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować resztę polewy i wyłożyć pozostałą masę serową.

Piec w 165 st. C około 50 minut. Można posypać kakao.

 

 

Smacznego.

04:16, martex.82 , serniki
Link Komentarze (31) »
niedziela, 17 listopada 2013

 

Wprawdzie do Świąt, czasu serników i makowców jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz wypróbować połączenie tych ciast w nieco innej formie niż tradycyjny seromakowiec.

 

Źródło:" 103 ciasta siostry Anastazji"

 

Składniki na ciasto:

- 800 g mąki

- 5 żółtek

- 1 jajko

- 300 g margaryny

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżka smalcu

- 1 łyżeczka amoniaku

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 5 części. 2 części rozwałkować do rozmiarów blaszki 25x35 cm i upiec oddzielnie przez około 20 minut w 180 st. C. Pozostałe 3 części przeznaczyć na roladki.

 

Składniki na masę makową:

- 2 i 1/2 szklanki maku

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 4 jaja

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżki miodu

- olejek migdałowy

Mak sparzyć i zemleć. Dodać cukier, żółtka i masło, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do maku dodać pozostałe składniki, miód, kakao, cynamon, olejek migdałowy, a na koniec pianę z białek, delikatnie połączyć.

3 części ciasta rozwałkować na prostokąty, rozsmarować na nich masę makową, zawinąć w rolady. Ułożyć obok siebie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 4 żółtka

- 1 cukier waniliowy

- 1 budyń śmietankowy

- 1/4 szklanki mleka

Ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka zmiksować,Umieścić w rondelku, przesmażyć około 5 minut. Budyń rozrobić w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, zagotować do zgęstnienia.

Jeden blat ciasta ułożyć na spodzie blaszki, wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy serowej, ułożyć upieczone roladki, zalać resztą masy serowej i przykryć 2 blatem ciasta. Pozostawić do stężenia. Można polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego.

10:19, martex.82 , makowe
Link Komentarze (18) »
wtorek, 12 listopada 2013

 

 Wykorzystywania jabłek ciąg dalszy, ale żeby nie było nudno, tym razem warstwa jabłkowa wzbogacona jest o ananasy, a wierzch ciasta stanowi śmietanowa pianka z cappuccino i wiórkami czekolady.

 

Źródło: jabłecznik

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek gorącej wody

- 180 g cukru

- 180 g mąki

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą, do uzyskania pulchnej masy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowej, delikatnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki ( 25 x 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 35 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę jabłkowo - ananasową:

- 1 kg jabłek

- 1 puszka ananasów w zalewie

- 2 - 3 łyżki cukru

- 2 galaretki cytrynowe

Obrane i pokrojone w ósemki jabłka rozprażyć, dodać zmiksowane wraz z zalewą ananasy, mieszając, zagotować. Wsypać galaretki i cukier mieszając do rozpuszczenia. Wystudzić. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na biszkopt. Schłodzić.

 

Składniki na krem cappuccino:

- 600 ml śmietany kremówki

- 2 - 3 łyżki cukru pudru

- 100 g mlecznej czekolady

- 120 g cappuccino ( u mnie śmietankowe )

- 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody + 1/3 szklanki wrzątku

Dodatkowo:

- starta gorzka czekolada do posypania ( 100 g )

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać cappuccino, zmiksować. Dodać startą mleczną czekoladę, połączyć. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody, gdy napęcznieje rozpuścić ją we wrzątku. Miksując na najmniejszych obrotach, wlać żelatynę do masy. Masę wyłożyć na warstwę jabłkowo - ananasową.

Posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

piątek, 08 listopada 2013

 

Tradycyjny rogal świętomarciński, to wypiek przygotowywany z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada, z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku. Niestety biały mak nie jest zbyt często spotykanym produktem, nie udało mi się go zdobyć, więc tym razem moje rogale mają inne, migdałowo - orzechowe nadzienie.

 

Składniki na ciasto ( 8 dużych rogali ): inspiracja

- 1/2 szklanki ciepłego mleka

- 15 g świeżych drożdży

- 2 żółtka

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 i 3/4 szklanki mąki

- 3 łyżeczki cukru

- szczypta soli

- 3 łyżeczki masła + 100 g miękkiego masła do wałkowania

Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 15 minut.

Żółtka utrzeć z 2 łyżeczkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel - mogel.

Mąkę z solą przesiać do miski, dodać rozczyn, pozostałe mleko i kogel - mogel, wyrobić, aż ciasto będzie sprężyste. Dodać roztopione, przestudzone masło, wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na rozwałkowanym cieście, rozsmarować. 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część, tak, by przykryła tę górną - wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki.

Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

 

Składniki na nadzienie:

- 100 g mielonych migdałów

- 50 g mielonych orzechów włoskich

- 3 podłużne pokruszone biszkopty

- 3 łyżki cukru pudru

- 100 ml śmietany 30 %

- aromat migdałowy

Śmietankę z cukrem podgrzać w rondelku, wsypać mielone migdały, orzechy i biszkopty, wymieszać, na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Przestudzić.

Ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Rozsmarować nadzienie, pozostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta, na podstawie zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę, na środku zrobić nacięcie i delikatnie rozgiąć na boki, a następnie zwinąć rogalika.

Rogaliki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podrośnięcia na 90 minut.

Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut w 180 st. C do zrumienienia.

Jeszcze lekko ciepłe, można polukrować i posypać posiekanymi orzechami.

 

 

Smacznego.

06:26, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 04 listopada 2013

 

Kolejne ciasto z jabłkami tej jesieni, tym razem jest to tradycyjna szarlotka z kratką. A dlaczego szarlotka koncertowa? Ja tłumaczę to sobie następująco: koncertowo znika z talerzyka i zawiera w sobie symfonię pysznych smaków.

 

Źródło: szarlotka koncertowa

 

Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 3 łyżki mleka

- 1 łyżka oleju

- 1/2 opakowania cukru waniliowego

- 80 g masła lub margaryny

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3 ), Schłodzić w lodówce.

Większą część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce ( 21x21 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1 łyżeczka cynamonu

- 4 łyżki cukru

- 1 duży kisiel cytrynowy ( 58 g )

- 1/2 szklanki wody

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dolać wodę, dodać cukier i cynamon poddusić około 10 minut, na małym ogniu. Kisiel rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do jabłek, wymieszać, pogotować chwilę do zgęstnienia.

Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.

Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paseczki. Paski układać na masie jabłkowej tworząc kratkę.

Piec w 180 st. C około 40 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

sobota, 02 listopada 2013

 

Kruche ciasto, jabłka i orzechy, każdego, kto lubi takie smaki, nazwa ciasta nie powinna dziwić.

 

Inspiracja: niebo

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 200 g masła lub margaryny

- 2 żółtka

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, schłodzić 30 minut w lodówce. Podzielić na pół, każdą część upiec oddzielnie ( w formie 24x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) w 180 st. C, przez około 15 - 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 3/4 szklanki cukru

- 1 galaretka cytrynowa

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Wsypać galaretkę, wymieszać, aby się rozpuściła. Masę lekko przestudzić. Wyłożyć na pierwszy blat kruchego ciasta, odstawić do stężenia.

 

Składniki na masę orzechową:

- 200 g zmielonych orzechów włoskich

- 1 szklanka śmietanki 30 %

- 3/4 szklanki cukru

- 300 g miękkiego masła

Śmietankę wlać do rondelka, dodać cukier, zagotować. Do gotującej się śmietanki wsypać zmielone orzechy, pogotować mieszając około 3 minuty, zestawić z ognia, wystudzić.

Masło utrzeć, cały czas miksując, dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej.

Gotową masę wyłożyć na masę jabłkową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta.

 

Polewa:

- 1 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

- 100 g słodkiej śmietanki 30 %

- płatki migdałowe

Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej połamaną w kosteczki czekoladę. Jeszcze ciepłą polewą polać wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail