poniedziałek, 24 listopada 2014

 

To ciasto już od dłuższego czasu kusiło z różnych blogów i czekało w kolejce na upieczenie, ale w końcu jest. Niestety blaty miodowe wyszły mi nieco blade i nie przypominają zbytnio koloru skóry brazylijskich piękności, jak w oryginale, ale jeśli ktoś lubi kombinację smaków miodu, jabłek i masy budyniowej nie powinien być zawiedziony.

 

Źródło: " Wielka księga ciast siostry Anastazji " + moje zmiany

 

Składniki na ciasto miodowe:

- 500 g mąki

- 2 jajka

- 100 g masła lub margaryny

- 4 łyżki płynnego miodu

- 2 płaskie łyżeczki sody

- 300 g cukru pudru

- ok 4 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasto jest elastyczne, śmietana nie jest konieczna )

Wszystkie składniki zagnieść razem, podzielić na 3 równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C około 20 minut. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 szklanki mleka

- 3 łyżki cukru

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 150 g masła

W 1/2 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobiony budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na jasną, puszystą masę, miksując, dodawać po łyżce zimny budyń.

Masę wyłożyć na pierwszy blat miodowy, przykryć drugim blatem.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1 galaretka cytrynowa

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, prażyć w garnku 10 - 15 minut, do miękkości.

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dodać do jabłek, wymieszać, przestudzić. Masę jabłkową wyłożyć na 2 blat miodowy, przykryć 3 blatem.

Wierzch ciasta można polać dowolną polewą czekoladową ( u mnie polewa z mlecznej czekolady ).

niedziela, 16 listopada 2014

 

Najlepszy moim zdaniem przepis na keks, ciasto jest wilgotne, a jednocześnie dosyć puszyste, nie zbite, długo zachowuje świeżość, z dużą ilością ulubionych bakalii, które nie opadają na spód, szybki i prosty do wykonania.

 

Źródło: keks

 

Składniki:

- 250 g masła roślinnego

- 250 g mąki

- 250 g cukru

- 5 jajek

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g ulubionych bakalii ( lub więcej, ja dałam ok 300 )

Masło roślinne zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, aż masa będzie jasna i gładka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślanej. Dodać bakalie, połączyć.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie dwie małe o długości 30 cm ). Natłuszczonym nożem zrobić nacięcie pośrodku ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Piec w 180 st. C około 50 minut ( należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczony, w razie czego wydłużyć czas pieczenia, aby zbytnio nie przypiekł się z wierzchu, można przykryć go folią aluminiową, ja piekłam 1 godz 20 minut ).

Można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, czy lukrem.

 

Smacznego.

13:19, martex.82 , inne
Link Komentarze (8) »
wtorek, 11 listopada 2014

 

Zapraszam na biszkopt, przełożony delikatną masą śmietankowo - brzoskwiniową z kawałkami owoców, zwieńczony posypką z prażonego słonecznika na masie krówkowej. Chrupiąco i piankowo, słodko i owocowo zarazem, polecam.

 

Inspiracja: " Ciasta, sprawdzone przepisy "

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 5 łyżek cukru

- 5 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę śmietanową z brzoskwiniami:

- 500 ml śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 galaretki brzoskwiniowe

- 1 puszka brzoskwiń

 

Dodatkowo:

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka cukru

- 125 g wyłuskanych ziaren słonecznika

- 1 puszka masy krówkowej ( 400 g )

 

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę połączyć z lekko zaczynającą tężeć galaretką. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

W blaszce ułożyć jeden blat biszkoptu, wylać tężejącą masę śmietanową i przykryć drugim blatem ciasta.

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i słonecznik i mieszając, prażyć 2 - 3 minuty. Przestudzić.

Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail