czwartek, 26 listopada 2015

 

 Źródło: rogaliki

 

Składniki na ciasto ( 48 sztuk ):

- 2 szklanki mąki

- 150 g zimnego masła

- 100 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego

- 1 żółtko

- 1/3 szklanki cukru pudru

- skórka starta z 1/4 cytryny

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części, schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 szklanka orzechów włoskich

- 1/2 szklanki śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki miodu

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- sok z 1/4 cytryny

- 1 białko

Orzechy zmielić. Orzechy, cukier i śmietanę podgrzać w rondelku około 10 minut, często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać miód, sok z cytryny i cynamon, wymieszać. Dodać białko, szybko połączyć, podgrzać jeszcze około 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Każdą z części ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy około 20 - 25 cm, posmarować 1/4 nadzienia orzechowego i podzielić na 12 trójkątów. Zwijać rogaliki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

08:39, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (9) »
niedziela, 08 listopada 2015

 

Pracochłonne, ( bo należy upiec kilkanaście cieniutkich blatów ), ale pyszne ciasto. Podobno tradycyjnie spotykane na weselach na Podlasiu.

 

Źródło: Marcinek

 

Składniki na ciasto:

- 1/2 kg mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1/2 kostki margaryny

- 1/2 szklanki śmietany 18%

- 1/2 łyżeczki sody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 13 - 15 części. Każdą część rozwałkować cieniutko na papierze do pieczenia do rozmiarów ok 15x25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie w 180 st. C na złoty kolor ( około 7 minut ).

 

Składniki na masę:

- 1l śmietany 30 - 36%

- 400g śmietany 18%

- 1/2 szklanki cukru pudru

- aromat waniliowy

- 2 łyżki soku z cytryny

Obie śmietany mocno ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder, sok i aromat.

Placki przekładać masą, smarując po ok 2 - 3 łyżki, układać jeden na drugim. Masą posmarować również wierzch ostatniego placka. Posypać startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami lub tak jak ja pokruszonym jednym z upieczonych placków.

Ciasto powinno postać kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie, gdy placki nasiąkną masą, należy przechowywać je w lodówce. Najlepsze na drugi dzień i później, nie zajadać zaraz po upieczeniu.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail