poniedziałek, 28 listopada 2016

 

 Kruche ciasteczka, o ciekawym wyglądzie, przypominające wzorki na lamparcim futerku.

 

Źródło: lamparty

 

Składniki:

- 125 g masła

- 125 g cukru

- 1 jajko

- 250 g mąki

 

Dodatkowo:

- 1 łyżeczka kakao do jasnobrązowego ciasta

- 2 łyżki kakao do ciemnobrązowego ciasta

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną część odłożyć, a drugą podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać jedną łyżeczkę kakao, a do drugiej 2 łyżki, obydwie połówki zagnieść na jednolite ciasto.

Każdą z części ciasta podzielić na 6 części. Z jasnobrązowego utoczyć wałeczki około 20 cm, schłodzić. Ciemnobrązowe ciasto rozwałkować na prostokąty o tej samej długości co wałeczki i owinąć w nie jasnobrązowe wałeczki z ciasta, ponownie schłodzić. Pozostałe jasne ciasto również rozwałkować na prostokąty o długości wałeczków i owinąć w nie wałeczki schłodzonego brązowego ciasta.

Wałki ułożyć jeden obok drugiego tworząc rulon, docisnąć, by się zlepiło i przez chwilę powałkować, nadając ciastu okrągły kształt. Schować do zamrażalnika.

Schłodzone mocno ciasto kroić na około 1 cm plasterki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 minut.

 

Smacznego.

sobota, 19 listopada 2016

 

 Zapraszam na torcik, w którego skład wchodzą: wilgotne, marchewkowe ciasto i krem na bazie mascarpone.

 

Inspiracja: ciasto marchewkowe

 

Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki startej marchewki

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cynamonu

- szczypta soli

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

W drugiej utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować.

Suche składniki dosypać do miski z płynnymi, zmiksować do połączenia, dodać startą marchewkę, wymieszać.

Ciasto wylać do małej tortownicy ( ok 19 cm średnicy ), ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 st. C.

Ciasto wystudzić. odciąć wierzch ( może podczas pieczenia powstać górka, którą ścinając wierzch przy okazji wyrównujemy ), pokruszyć go, będzie potrzebny do posypania wierzchu torcika. Pozostałe ciasto przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na krem:

- 250g serka mascarpone

-  1/4 szklanki cukru pudru

- 50 g miękkiego masła

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładka masę.

Kremem przełożyć blaty ciasta, pozostawiając nieco na posmarowanie wierzchu torcika. Wierzch posypać pokruszonym wcześniej ciastem. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

09:01, martex.82 , torty
Link Komentarze (8) »
czwartek, 03 listopada 2016

 

Zazwyczaj nie dodaję do serników rodzynek, trochę mi "przeszkadzają", ten jest wyjątkiem od reguły. Sernik napakowany rodzynkami ( mogą być też inne, dowolne  bakalie ), na specjalne życzenie mojego męża.

 

Składniki:

- 500 g sera zmielonego

- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 70 g roztopionego masła

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 1 łyżka mąki pszennej

- 100 ml mleka

- 50 ml śmietany 30%

 

Dodatkowo:

- ok 200 g herbatników

- mieszanka keksowa

- 200 g rodzynek

 

Ser zmiksować z połową cukru, cukrem waniliowym, żółtkami, roztopionym, przestudzonym masłem. Nadal miksując wlać mleko i śmietankę. Dodać proszek budyniowy i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier. Pianę z białek delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec do masy dodać bakalie ( rodzynki można wcześniej namoczyć i obtoczyć w mące, by nie opadły na spód sernika ), połączyć.

Blaszkę ( 15x25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wylać masę serową.

Piec w 160 st. C około 60 minut.

 

Smacznego.

04:31, martex.82 , serniki
Link Komentarze (7) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail