piątek, 30 grudnia 2011

 

 No, może nie zupełnie krówki, ale trochę je przypominają, autorka przepisu określiła je mianem burfi, a że nie mam pojęcia o indyjskich słodkościach, pozostanę przy krówkach.

Co by to nie było, jest naprawdę smaczne, trochę mordoklejkowate ( takie krówki lubię najbardziej ), a połączenie banana i kokosu daje bardzo fajny posmak. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę kakao, lub zmniejszyć trochę ilość cukru, bo dojrzały banan sam w sobie jest bardzo słodki. 

Inspiracja:  banana coconut fudge ( burfi )

 

Składniki:

- 1 mocno dojrzały banan

- 1/2 szklanki wiórek kokosowych

- 3/4 szklanki cukru

- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 3 łyżki masła

- 3 łyżki śmietany

 - płatki migdałowe

 

 

 Banana rozgnieść na papkę. Włożyć do garnka, wraz z masłem, śmietaną, cukrem i wiórkami kokosowymi. Gotować na niewielkim ogniu, często mieszając. Gotować, aż masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek garnka. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Masę wylać na wysmarowaną, lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi ( mogą być też wiórki kokosowe czy posiekane orzechy ). Pozostawić do zastygnięcia. Pokroić na kwadraciki.

 

 

Smacznego.

 

 Kruche, maślane ciasteczka w kształcie paluszków, o cytrusowym aromacie, wypatrzone już jakiś czas temu na blogu Moje wypieki.

W oryginale paluszki miały być mandarynkowe, ale ponieważ zostało w domu sporo poświątecznych pomarańczy, postanowiłam je wykorzystać. No i nie są takie równiutkie jak u Dorotki, raczej takie trochę kostropate, ale mimo to bardzo smaczne.

Źródło: Moje wypieki

 

Składniki:

- 250 g masła

- 80 g cukru pudru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 300 g mąki pszennej

- 2 łyżki drobno otartej skórki z pomarańczy

- 60 ml soku z pomarańczy

- 60 - 100 g czekolady ( u mnie mleczna )

 

 Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.

Ciasto można schłodzić przez pół godziny w lodówce, aby lepiej się formowało.

Nabierać połowę łyżki masy i podsypując mąką rolować wałeczek, o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami, troszkę urosną.

 

 

Piec w temperaturze 180 st. C przez 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając czekoladę ozdobić paluszki.

 

 

Smacznego.

czwartek, 29 grudnia 2011

 

 

Atacama, to najbardziej sucha pustynia świata i najbardziej suche miejsce na Ziemi. Występują miejsca na terenie tej chilijskiej pustyni, gdzie susza trwa nieprzerwanie od 400 lat.

To właśnie tej pustyni bułeczki Atacama zawdzięczają swoją nazwę i nie dziwię się, bo ich skórka swoim wyglądem bardzo przypomina suchą popękaną, pustynną ziemię.

Bułeczki pokryte są czymś w rodzaju lukru, który tworzy na powierzchni charakterystyczne pęknięcia ( prawie jak w popularnych ostatnio popękanych ciasteczkach czekoladowych ).

Bułeczki są bardzo smaczne, w środku mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, przyznaję, mi najbardziej smakuje ta lekko słodka, popękana, chrupiąca skorupka.

Inspiracja: chifle atacama


 

 

 Składniki na zaczyn:

- 50 g mąki

- 25 ml letniej wody

- 1 g świeżych drożdży

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wymieszać z mąką. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 14 - 15 godzin.

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki

- 240 ml letniej wody

- 12 g świeżych drożdży

- 40 g masła w temperaturze pokojowej

- 1 łyżeczka cukru lub miodu

- 2 łyżeczki soli

Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, dodać drożdże ( roztarte wcześniej z cukrem\ miodem i wodą i pozostawione do czasu, aż zaczną pracować ), wcześniej przygotowany zaczyn, wiórki miękkiego masła i wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

 

Składniki na lukier:

- 60 g mąki ryżowej

- 65 ml letniej wody

- 3 g świeżych drożdży

- 3 g cukru

- 3 g oliwy z oliwek

- 1 g soli

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać oliwę, wodę, sól i mąkę ryżową, wszystko połączyć na jednolitą masę, przykryć folią i również odstawić w ciepłe miejsce.

 

Jako pierwszy należy nastawić zaczyn, ( ja zrobiłam go wieczorem poprzedniego dnia ) Następnie zagniatamy ciasto właściwe i robimy lukier. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy po wierzchu lukrem (dosyć grubą warstwą ). Pieczemy ok. 25 min w 200 st. C.

 

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 26 grudnia 2011

 

 

 Bardzo smaczne ciasto, jednak ilość warstw sprawia, że choć nie skomplikowane, jest dosyć czasochłonne. Zmniejszyłam ilość masy i potrzebnego do niej masła, żeby choć troszkę Magdę odchudzić.

Przepis siostry Anastazji dostosowany do moich potrzeb, podaję z moimi zmianami.

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki kakao

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok 15 min w 175 st. C.

 

Składniki na wkładkę serową:

- 300 g mielonego sera

- 150 g cukru pudru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 3 jaja

- 75 g margaryny

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku i ser wymieszany z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy i wymieszać. Upiec.

 

Składniki na placek kokosowy:

- 3 białka

- 75 g cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 g wiórek kokosowych

- 1 łyżeczka bułki tartej

Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki, proszek do pieczenia, bułkę tartą, wymieszać. Piec krótko, w nagrzanym piekarniku.

 

Masa orzechowa:

- 1/2 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 100 g mielonych orzechów

- 1/2 kostki masła

Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, po łyżce dodawać przestudzone orzechy.

 

 Biszkopt kakaowy posmarować częścią masy orzechowej, przykryć wkładką serową. Następnie posmarować drugą częścią masy orzechowej ( odłożyć trochę na posmarowanie wierzchu ), przykryć plackiem kokosowym. Wierzch posmarować niewielką ilością masy i oprószyć kakao.

 

 

 Smacznego.

11:56, martex.82
Link Komentarze (4) »
niedziela, 25 grudnia 2011

 

 

Przepis na makowiec śnieżny znalazłam w jednej z książek siostry Anastazji, jednak troszkę pozmieniałam, ponieważ wszystkie te przepisy są na dużą blachę, a poza mamą nie ma w mojej rodzinie wielbicieli maku, zmniejszyłam proporcje o połowę, wykorzystałam również gotową masę makową ( z braku czasu na samodzielnie przygotowaną, a która moim zdaniem byłaby lepsza ). 

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć. Piec ok 15 min w 175 st. C.

 

Masa śmietanowa:

- 300 ml śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać.

 

 

 

Masa orzechowa:

- 100 g mielonych orzechów

- 1/4 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 kostki masła lub margaryny

Mleko zagotować. Zalać mlekiem orzechy, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce przestudzone orzechy.

 

Dodatkowo:

- 1/2 puszki gotowej masy makowej

- polewa czekoladowa

- płatki migdałowe

 

 

 

 Upiec biszkopt. Na jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć podgrzaną w rondelku masę makową. Gdy mak wystygnie, przykryć go tężejącą masą śmietanową. Na masę śmietanową wyłożyć masę orzechową. Polać polewą, posypać płatkami migdałowymi.

 

 

 

Smacznego.

piątek, 23 grudnia 2011

 

 

W ferworze przedświątecznych przygotowań, zapraszam na cudownie kremowy sernik, z aromatycznymi rumowymi śliwkami, na czekoladowym spodzie, przypominającym brownie, wypatrzony na TYM pysznym blogu.

 

A z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim zdrowia, spokoju, miłości i rodzinnego ciepła oraz radości z wielu nowych kulinarnych doznań.

Marta

 

Składniki na spód:

- 60 g gorzkiej czekolady

- 50 g masła

- 40 g cukru

- 30 g mąki

- 1 duże jajko

- szczypta soli

 

Warstwa śliwkowa:

- 200 g suszonych śliwek

- 4 łyżki rumu

 

Składniki na masę serową:

- 750 g twarogu sernikowego

- 80 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

- 230 g cukru

- 4 duże jajka

 

 

 

Śliwki kroimy w paseczki i zalewamy rumem. Odstawiamy na około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, by śliwki wypiły cały alkohol.

Czekoladę łączymy z masłem i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Kiedy masa odrobinę przestygnie, dodajemy cukier, sól i jajko i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do chwili, aż ciasto będzie jednolite.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Podpiekamy je około 8 minut. Po wyjęciu spodu, temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170 st. C.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach około 2 minuty.

Na czekoladowym spodzie umieszczamy śliwki, a następnie wylewamy na nie masę serową. Sernik pieczemy 30 min w 170 st. C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st.C i pieczemy jeszcze 50 min.

Przestudzony sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie posypujemy go kakao.

 

 

 

Smacznego. 

 

12:18, martex.82 , serniki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 22 grudnia 2011

 

 

Kruchuteńkie, maślane ciasteczka, o świeżym cytrynowym aromacie.

 

Inspiracja: kruche cytrynowe rozetki

 

Składniki:

- 250 g masła

- skórka starta z jednej cytryny

- 40 g cukru pudru

- 225 g maki pszennej

- 75 g mąki ziemniaczanej

 

 

 

Masło, cukier i skórkę z cytryny ubijać mikserem, aż masa zmieni kolor na bielszy. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, zmiksować do gładkości.

Autorka przepisu proponuje włożyć mieszankę ciasta do szprycy i wyciskać na blachę rozetki.

Ponieważ ciasto wyszło dosyć gęste i żadną miarą nie chciało się wycisnąć przez moją szprycę, moje ciasteczka mają inny kształt. Z ciasta uformowałam kuleczki, które spłaszczałam widelcem, tworząc kratkę.

Ciasteczka piec około 15 minut w 170 st. C. Studzić na kratce kuchennej.

 

Smacznego.

wtorek, 20 grudnia 2011

 

 

Pyszne, bardzo łatwe ciasteczka, nie zawierają jajek, ani masła, jedynie olej. Są bardzo wszechstronne pod względem smaku, bo zamiast cynamonu można dodać wanilię, anyż, kardamon, czy inną ulubioną przyprawę. No i ich przygotowanie trwa tylko chwilę, pieczenie również ( zaledwie 10 min. ), trzeba tylko zapomnieć o nich na ok 2 godz, by ciasto poleżakowało trochę w lodówce.

Źródło: ciasteczka

 

Składniki:

- 100 g cukru pudru ( proponuję zmniejszyć trochę ilość )

- 200 g mąki

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 cukier waniliowy

- szczypta soli ( na ostrzu noża )

- 100 ml oleju

 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cynamon, puder i cukier waniliowy, wymieszać . Na koniec dolać olej i wszystko razem połączyć. Gdyby mieszanka była zbyt sypka, można dodać odrobinę wody. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Ciasto podzielić na 16 równych części i nadać im okrągły kształt.

Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min. UWAGA to ważne, 10 minut, nie więcej! Może się wydawać, że wymagają dłuższego pieczenia, bo po wyjęciu z piekarnika są bardzo mięciutkie, jakby lekko niedopieczone, wszystko jest jednak w porządku, dłużej pieczone po wystygnięciu byłyby zbyt twarde.

Wystudzić na kratce kuchennej, a następnie można posypać cukrem pudrem i cynamonem.

 

 Smacznego.

piątek, 16 grudnia 2011

 

 

 

 Zanim jeszcze na stole zaczną królować serniki, pierniki, makowce czy wypasione świąteczne przekładańce, proponuję proste, wilgotne od jabłek i jogurtu ciasto, z karmelową skorupką ( u mnie trochę za bardzo przypieczoną ), od tak, do kawki, między przedświąteczną krzątaniną i praniem dywanu.

Źródło: D. Rocco " Made in Italy "

 

Składniki:

- 150 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 1/4 łyżeczki soli

- 115 g cukru

- 200 g roztopionego masła

- 2 duże jaja

- 125 ml jogurtu ( u mnie owocowy jabłkowo - gruszkowy )

- 3 średnie jabłka

- skórka otarta z 1 cytryny

- 75 g cukru pudru na karmelową skorupkę

 

W jednej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce zmiksować cukier z roztopionym masłem. Miksując dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie na przemian mieszankę z mąką i jogurt.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, wymieszać ze skórką cytrynową. Dodać do ciasta, wymieszać.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, o średnicy ok 24 cm. Ciasto posypać równomiernie, najlepiej przy pomocy siteczka cukrem pudrem. Piec ok 45 min w 180 st. C, aż cukier puder się skarmelizuje tworząc skorupkę.

 

Smacznego.

 

środa, 14 grudnia 2011

 

 Cheeda, to rodzaj popularnej przekąski, przygotowywanej w okresie poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia wśród keralczyków, czyli chrześcijańskich członków grupy etnicznej w południowo - zachodnich Indiach.

Przepis pochodzi z stąd, ja podaję go jednak z moimi zmianami.

 

Składniki:

- 250 g mąki

- 1/4 szklanki zmielonego kuskusu

- 125 g cukru pudru

- 2 łyżki masła roślinnego

- szczypta soli

- woda

- olej do smażenia

 

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Stopniowo dolewać wodę, tyle, aby wyrabiając uzyskać miękkie, elastyczne ciasto. Z ciasta formować kuleczki, mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkować i zrolować za pomocą wysmarowanego olejem widelca. Smażyć na rozgrzanym oleju. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do miesiąca.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail