niedziela, 30 grudnia 2012

 

 Pewnie większość z Was zna już i lubi popękane ciasteczka czekoladowe, dziś proponuję aromatyczną wersję cytrynową, tych popękanych ciasteczek.

 Inspiracja

 

Składniki:

- 1 jajko

- 50 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/8 łyżeczki sody

- szczypta soli

- skórka otarta z 1 cytryny

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- cukier puder do obtaczania ciasteczek

 

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę, sodę, proszek, sól oraz skórkę i sok z cytryny, zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Z ciasta formować kulki ( troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ) i obtaczać je w cukrze pudrze.

Piec około 12 - 15 minut w 190 st. C, uważać, by zbytnio nie spiec ciasteczek, powinny być miękkie w środku.

 

Smacznego.

piątek, 28 grudnia 2012

 

 Nie, to nie jest wpis, z cyklu " tylko dla dorosłych" i nie dotyczy tylnej części ciała pewnej Małgosi, rzecz będzie o bułeczkach, które większość z Was pewnie pamięta z dzieciństwa lub może kupuje je nadal ( u mnie ciągle można je dostać ). Bułeczki charakteryzują się zwartym, konkretnym miąższem, nie są tak nadmuchane, jak większość dzisiejszych bułek, a funkcjonują pod wieloma nazwami, choćby wyżej wspomniane dupki i Małgosie, ale także pupcie, murarki, bułki z przedziałkiem, czy french dimpled rolls.

A a propos tych pękniętych bułeczek, przypomniał mi się dowcip.

 

Wariat wygrał w totka, przychodzi dziennikarz, zrobić z nim wywiad. Wariat stoi goły, tyłem do lustra i spogląda na siebie do tego lustra, raz przez lewe ramię, raz przez prawe.

Dziennikarz pyta:

- Co pan sobie kupi za tą wygraną?

Wariat na to:

- Kupię sobie nową d***, bo mi ta stara pękła.

 

 

Źródło: bułki pszenne z przedziałkiem

 

Składniki na około 12 sztuk:

- 12 g świeżych drożdży

- 2 płaskie łyżeczki cukru

- 200 - 240 ml ciepłego mleka

- 500 g mąki + mąka do podsypywania

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 jajko

- 20 g miękkiego masła

 

Drożdże zasypać cukrem, dodać 50 ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.

W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać rozczyn. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste ( można nie wykorzystać całego mleka ). Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.

z wyrośniętego ciasta uformować 12 kulek ( po 60 g ), obtoczyć w mące i ułożyć na blaszce, złączeniami do dołu. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.

Tępą stroną noża, oprószoną mąką zrobić przedziałki, prawie do samego dołu bułeczek.

Piec w 200 st. C około 15 minut, do zrumienienia bułeczek.

 

 

Smacznego.

czwartek, 27 grudnia 2012

 

 Sernik - marzenie, dla wszystkich wielbicieli kajmaku, podwójnie kajmakowy, bo zawiera go zarówno masa serowa, jak i polewa. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, wcale nie aż tak słodki, no przynajmniej nie na tyle, by nie skusić się na drugi kawałek.

 

 Źródło: sernik kajmakowy

 

 Składniki na spód:

- 110 g ciasteczek digestive

- 30 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć spód tortownicy ( 21 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 - 12 minut w 190 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 600 g sera zmielonego

- 230 g masy kajmakowej ( krówkowej )

- 50 g miękkiego masła

- 100 g cukru

- 1 cukier waniliowy

- 3 jaja

- 1 czubata łyżka mąki pszennej

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 230 g kajmaku i utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać jajka, po łyżce sera i mąkę, zmiksować.

Masę wyłożyć na podpieczony, ciasteczkowy spód. Piec około 50 minut w 180 st. C.

 

Składniki na polewę:

- 170 g masy kajmakowej

- 3 łyżki mleka

- 2 łyżeczki masła

Kajmak i mleko pogotować w rondelku, na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynna. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła, wymieszać.

Polewą polać całkowicie wystudzony sernik. Można posypać podprażonymi płatkami migdałów.

 

 

Smacznego.

 

07:02, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
środa, 26 grudnia 2012

 

 Wprawdzie te świąteczne dni, to czas królowania tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami i żadne inne by w tym momencie w moim domu nie wygrały, ale lubię nowe smaki i postanowiłam wypróbować również samosy, czyli smażone pierożki rodem z Indii. U mnie jest to jednak raczej spolszczona wersja samosów, powstała z połączenia kilku znalezionych przepisów, które najbardziej mi odpowiadały.

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżki oleju roślinnego

- 3/4 szklanki ciepłej wody

 

Składniki na nadzienie:

- 1/2 szklanki groszku zielonego ( mrożonego lub z puszki )

- 2 duże ziemniaki

- 1 marchewka

- 1 mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kolendra, imbir, szczypta kurkumy

- 3 łyżki oleju do podsmażenia nadzienia

- olej do smażenia pierożków

 

 Mąkę wymieszać z solą, dolać olej, wymieszać. Dolewać wodę, zagniatając ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką, odstawić, przygotować farsz.

Ziemniaki ( w mundurkach ) i marchewkę ugotować, pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć paprykę, kolendrę, imbir, kurkumę, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i groszek, wymieszać, podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić.

Z ciasta uformować około 12 kulek, rozwałkować je na cienkie placuszki, przeciąć na pół. Zlepić boki każdego półkola ( można wcześniej posmarować je wodą ), tworząc rożek. Tak powstałe kieszonki nadziewać farszem i zlepiać pozostały brzeg.

W garnku rozgrzać olej, smażyć samosy na złoto z obydwu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.

 

Smacznego.

poniedziałek, 24 grudnia 2012

 

 Seromak, inaczej seromakowiec, ciasto idealne, gdy nie można się zdecydować, sernik, czy makowiec?

 

 Składniki na spód:

- 1 i 1/3 szklanki mąki

- 3 żółtka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1,5 łyżki cukru pudru

- 125 g margaryny

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, ( 60% i 40 % ) mniejszą zamrozić, większą wyłożyć do blaszki ( 15x 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę makową:

- 200 g zmielonego suchego maku

- 200 ml mleka

- 100 g zmielonych migdałów

- 1 jajko

- 100 g cukru

- 60 g rodzynek

- skórka z 1/2 cytryny

- aromat rumowy

 Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, zmielony mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje. Zestawić z ognia, dodać rodzynki, zmielone migdały, skórkę cytrynową i aromat. Dodać rozkłócone jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 100 g śmietany kremówki

- 2 jajka

- 100 g cukru pudru

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 50 g miękkiego masła

- sok z 1/2 cytryny

- skórka otarta z 1 cytryny

- skórka otarta z 1 pomarańczy

 Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem, do połączenia. Wylać masę na warstwę makową.

Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto.

Piec około 50 minut w 170 st. C.

Można posypać cukrem pudrem lub tak jak j,a polać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego.

 

 

Smacznego.

00:13, martex.82 , makowe
Link Komentarze (7) »
niedziela, 23 grudnia 2012

 

Tort, na który miałam ochotę już od dawna, ale to właśnie nadchodzące Święta stały się okazją na jego wypróbowanie. Polecam, pyszny.

 

A wszystkim, którzy tu czasem zaglądają, w tym szczególnym czasie, życzę zdrowia, miłości, spokoju i radości z chwil spędzonych w rodzinnym gronie oraz pysznej satysfakcji, z nowych, kulinarnych dokonań.

Marta :)


 

 Inspiracja + moje zmiany

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 5 łyżek cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto wylać do tortownicy 21 cm średnicy ( dno wyłożyć papierem do pieczenia ). Piec w 170 st. C około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty.

 

Do nasączenia:

- 1/2 szklanki espresso

- 60 ml likieru kawowego

Wymieszać razem.

 

Składniki na krem:

- 500 g serka mascarpone

- 300 g śmietany kremówki

- 100 g cukru pudru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać serek mascarpone i ekstrakt z wanilii, połączyć miksując.

 

Dodatkowo:

- 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce

 

Jeden blat biszkoptu ułożyć w tortownicy, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, nałożyć 1/3 kremu i posypać 1/3 startej czekolady. Podobnie postąpić z kolejnymi blatami. Ostatni blat również posmarować kremem i posypać czekoladą. Boki także wysmarować kremem. Torcik schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

02:19, martex.82 , torty
Link Komentarze (8) »
wtorek, 18 grudnia 2012

 

Wszędzie ostatnio widzę pierniki lub pierniczki, to ich czas, postanowiłam więc i ja upiec swój pierwszy piernik. Zapachniało Świętami.

 

 Źródło: lepki piernik

 

Składniki:

- 3 i 1/2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 440 g płynnego miodu

- 250 g miękkiego masła

- 6 jajek

- 6 czubatych łyżek śmietany 18%

- 4 łyżeczki przyprawy do piernika

- 2 i 1/2 płaskie łyżeczki sody

- 2 łyżki kakao

 

Przełożenie:

- 2 słoiki powideł

 

Polewa:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 50 g mlecznej czekolady

- 8 łyżek kremówki

 

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, następnie dodawać po jajku. Do masy dodać miód i śmietanę, zmiksować. Suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wymieszać razem, a następnie dodać do masy maślanej. Wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

Ciasto wylać do blaszki 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 175 st. C. Po około 30 minutach można przykryć je z wierzchu papierem do pieczenia lub folia aluminiową, by zbyt mocno się nie przypiekło.

Ciasto wystudzić, przekroić na pół posmarować 2/3 podgrzanych powideł. Resztą powideł posmarować wierzch ciasta. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia powideł.

Udekorować polewą, z podgrzanych w kąpieli wodnej czekolad i śmietanki.

 

 

Smacznego.

07:22, martex.82 , pierniki
Link Komentarze (7) »
sobota, 15 grudnia 2012

 

 Wprawdzie szarlotka, to nie jest ciasto, które kojarzyłoby mi się ze Świętami, ale pomarańcze już zdecydowanie tak.

 

Inspiracja + moje zmiany

 

Składniki na ciasto:

- 100 g masła

- 2 żółtka

- 65 g cukru pudru

- 175 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- skórka otarta z 1 pomarańczy

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części. Jedną część zamrozić, drugą umieścić w  tortownicy ( 21 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 minut w 180 st. C

 

Składniki na nadzienie:

- 4 jabłka

- 1 łyżeczka cynamonu

- 2 łyżki cukru

 Obrane, pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać cukier i cynamon, oraz odrobinę wody, smażyć, często mieszając, aż jabłka się rozpadną na mus. Przestudzić.

Mus jabłkowy, wyłożyć na podpieczony spód.

 

Składniki na bezę:

- 4 białka

- szczypta soli

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier. Na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na mus jabłkowy.

Na wierzch zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto.

Piec w 180 st. C, około 40 minut. Można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

środa, 12 grudnia 2012

 

 Podobno, według ludowych wierzeń, mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, dlatego jest składnikiem wielu świątecznych smakołyków, również czterolistna koniczynka, takowego farta w życiu ma gwarantować. Może by tak więc podwoić szanse na szczęście i w tym roku uwzględnić w świątecznym menu takie makowe koniczynki?

 

 Inspiracja: trydiani

 

 Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 200 ml ciepłej wody

- 15 g świeżych drożdży

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżeczka miodu

- 1 łyżeczka cukru

- szczypta soli

- 1 łyżeczka sody

- 1 łyżeczka octu

 

Dodatkowo:

- gotowa masa makowa na nadzienie

- białko do posmarowania

 

 

 Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanki wody, posypać 1 łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce, na około 15 minut.

Do miski przesiać mąkę z solą. Pozostałą wodę wymieszać z olejem, miodem i octem, dodać sodę. Musującą mieszankę przelać do miski z mąką, dodać wyrośnięte drożdże, zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Miskę wysmarować olejem, włożyć kulę z ciasta, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto rozwałkować jak na pierogi i wycinać kółka ( ma być ich parzysta liczba ). Połowę krążków posmarować masą makową, przykryć pozostałymi krążkami.

Następnie każdy podwójny krążek naciąć w 8 miejscach, nie docinając do środka. Wywijać na zewnątrz powstałe trójkąty parami, jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem, pozostawić do napuszenia. Piec około 13 - 15 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

sobota, 08 grudnia 2012

     

 

Ciasto o wdzięcznej nazwie, składające się z 4 blatów kruchego ciasta, przełożonych kremem. Najlepsze drugiego dnia, kiedy masa nasączy i zmiękczy ciasto, wtedy wprost rozpływa się w ustach. Mimo, iż trzeba upiec 4 kruche blaty, wcale nie jest bardzo pracochłonne, ani trudne.

 

Źródło: Aniołek

 

Składniki na ciasto:

- 2 jaja

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 kostki margaryny

- 1 łyżka maki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( w oryginale amoniaku )

- 500 g mąki pszennej

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki ( 25x35 cm ). Każdy placek upiec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbytnio zrumienić.

 

Składniki na masę:

- 3 jaja

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 opakowania cukru waniliowego

- 1 szklanka śmietany

- 3 szklanki mleka

- 1 szklanka cukru

- 1 kostka margaryny/ masła

- wiórki kokosowe do posypania

Jaja, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i cukier waniliowy zmiksować razem. W rondelku zagotować mleko z cukrem i posiekaną na kawałeczki margaryną. Na gotujące wlać mieszankę jajeczną i mieszając, gotować do zgęstnienia.

Gorącą masą przekładać placki, posmarować nią również wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc, placki muszą zmięknąć i nasiąknąć masą, ( która początkowo może wydawać się zbyt rzadka, tak ma być ).

 

Smacznego.


 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail