czwartek, 26 grudnia 2013

 

Upite rumem, suszone śliwki, Nutella i bita śmietana, kaloryczna rozpusta... ale przecież mamy Święta.

Podobne ciasto jest już na blogu tutaj, tym razem jednak w wydaniu z jasnym biszkoptem.

 

 Inspiracja: ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 23x33 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 - 35 minut. Wystudzić, można dowolnie naponczować, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na krem:

- 400 g suszonych śliwek bez pestek

- ok 1/2 szklanki rumu do namoczenia śliwek

- 250 g masła

- 200 g Nutelli

Śliwki wsypać do słoika, zalać rumem, zakręcić odstawić na 24 godziny. Następnego dnia śliwki pokroić w kosteczkę.

Miękkie masło utrzeć na puszysto, następnie miksując dodawać stopniowo Nutellę. Na koniec wsypać pokrojone śliwki i wymieszać.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

- 400 g śmietany kremówki

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 śmietan - fixy

- gorzka starta czekolada lub kakao do posypania

Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder i śmietan - fixy.

Blaty biszkoptowe przełożyć kremem ze śliwkami i Nutellą. Na wierzch wyłożyć masę śmietanową, posypać startą czekoladą lub kakao.

 

 

Smacznego.

 

wtorek, 24 grudnia 2013

 

Zdrowych, spokojnych i bardzo, bardzo smacznych Świąt, spędzonych w ciepłym, rodzinnym gronie, dla wszystkich, którzy tu czasem zaglądają.

Marta :)

 

 Inspiracja: świąteczny tort

 

Składniki na blaty makowe:

- 300 g zmielonego maku

- 270 g cukru

- 8 jaj

- 3 łyżki kaszy manny

- 2 łyżki bułki tartej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka kropel aromatu migdałowego

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat.

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą makową.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto makowe.

Piec w 175 st. C około 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę:

- 600 g serka mascarpone

- 300 ml śmietany kremówki

- 5 łyżek cukru pudru

- nasionka z jednej laski wanilii

Dodatkowo:

- 150 g dżemu z czarnej porzeczki

- starta gorzka czekolada do posypania

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. W osobnym naczyniu rozmieszać serek mascarpone, dodawać do niego ubitą kremówkę i wanilię, delikatnie mieszając szpatułką.

Pierwszy blat makowy posmarować częścią dżemu, następnie wyłożyć część kremu, przykryć drugim blatem, powtórzyć czynności, przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

 

 

Smacznego.

13:18, martex.82 , makowe
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 23 grudnia 2013

 

Pierniczkowe maleństwa, pochodzące z Holandii, kruche na zewnątrz i miękkie w środku, błyskawicznie się je robi i jeszcze szybciej znikają. Warto zrobić z większej porcji i przechowywać zamknięte w puszce z kawałkiem jabłka, by nie stwardniały.

 

Źródło: kruidnoten

 

Składniki:

- 115 g mąki tortowej

- duża szczypta proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

- 1/2 łyżeczki kakao

- 50 g brązowego cukru

- szczypta soli

- 50 g miękkiego masła

- 1 łyżeczka miodu

- 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki wyrobić razem na jednolite ciasto. Odrywając kawałeczki ciasta formować w dłoni kulki wielkości orzecha laskowego ( około 40 sztuk ).

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości. Piec około 20 minut w 160 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 16 grudnia 2013

 

Tej pani chyba nie trzeba nikomu bliżej przedstawiać, znana i lubiana klasyka, aż dziwne, że upiekłam ją dopiero po raz pierwszy. Kruche ciasto, beza, migdały i krem maślano - budyniowy, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Słodka ( i jak brzmi jej druga nazwa ) pychotka.

 

 Źródło: Pani Walewska

 

 Składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 200 g masła lub margaryny

- 6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić na pół.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo, małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

 

Dodatkowo:

- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ( ok 450 g )

- 120 g płatków migdałowych

Jedną część ciasta rozwałkować do rozmiarów blaszki  (25x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ), umieścić w formie, posmarować połową dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej, na masę wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w 175 st. C około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Najlepiej piec obydwa placki jednocześnie w formach o takich samych rozmiarach, w przeciwnym razie drugą bezę warto przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Obydwa placki wystudzić.

 

Składniki na masę:

- 2 szklanki mleka

- 3 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 16 g cukru migdałowego lub waniliowego

- 200 g masła

- kilka kropel aromatu migdałowego

Jedna szklankę mleka zagotować z cukrami. Druga zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować do zgęstnienia, przykryć folią, wystudzić.

Masło utrzeć na puszysto, cały czas miksując, dodawać po łyżce zimny budyń, na koniec dodać aromat migdałowy.

Ostudzone placki przełożyć masą. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

wtorek, 10 grudnia 2013

 

Sernik z rozpływającą się w ustach, czekoladową truflą i wilgotną, dosyć zwartą masą serową, pyszny ale konkretny i po jednym kawałku można mieć już dosyć.

 

Składniki na masę serową: ( źródło )

- 500 g sera zmielonego

- 3 jaja

- 125 g cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 200 ml śmietany 36%

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki zmiksować krótko, do połączenia. Masę serową wylać do tortownicy ( średnica 18 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 160 st. C. Dokładnie wystudzić.

 

Składniki na truflę: ( inspiracja )

- 200 g gorzkiej czekolady

- 1 i 1/3 szklanki śmietany 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

Szklankę śmietanki podgrzać do wrzenia, mieszając, rozpuścić w niej czekoladę. Wystudzić. Schłodzić w lodówce około 1,5  godziny. Należy obserwować masę, powinna zgęstnieć ale nie całkowicie zastygnąć.

Pozostałą śmietankę ubić, dodając cukier puder. Miksując, dodawać po łyżce zimną masę czekoladową. Truflę wyłożyć na wystudzony sernik. Można dowolnie udekorować. U mnie posypka czekoladowa i wisienki kandyzowane.

 

 

Smacznego.

08:11, martex.82 , serniki
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 09 grudnia 2013

 

Szarlotka z budyniem, niby nic nowego, pyszna klasyka, jedynie pewną odmianą jest piegowaty dodatek maku do budyniu.

 

Inspiracja: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 225 g mąki

- 125 g masła lub margaryny

- 50 g cukru pudru

- 1 jajko

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3, większą część schłodzić w lodówce, mniejszą zamrozić. Schłodzoną część rozwałkować, wyłożyć do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 - 20 minut w180 st. C.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 1 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych )

- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie w zależności od kwaśności jabłek )

- 1 cukier waniliowy

- 1 łyżka budyniu waniliowego

Jabłka rozprażyć w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do jabłek zagotować do zgęstnienia. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.

 

Składniki na warstwę budyniową:

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 2 łyżki cukru

- 2 - 3 łyżki suchego maku

- 400 ml mleka

W 1/2 szklanki rozrobić proszek budyniowy i cukier, resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia, wsypać mak, połączyć.

Budyń jeszcze ciepły, wylać na masę jabłkową.

Na wierzch zetrzeć zamrożoną resztę ciasta. Piec około 45 minut w 180 st C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.


Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail