wtorek, 30 grudnia 2014

 

 Nutella, mascarpone i bita śmietana, przełamane kwaskowymi powidłami śliwkowymi, na rumowo nasączonym biszkopcie, czyli bardzo smaczny przekładaniec o ciekawej nazwie.

 

Źródło: Kubanka

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 1/3 szklanki cukru

- 2/3 szklanki maki

- 1/4 szklanki kakao

Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszana z kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 22x 32 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C około 25 minut. Wystudzić.

 

Do nasączenia:

- 150 ml zaparzonej, posłodzonej kawy rozpuszczalnej

- 3 łyżki rumu

 Kawę zaparzyć, osłodzić, przestudzić, dodać rum, wymieszać. Nasączyć biszkopt.

 

Składniki na masę z Nutellą:

- 500 g serka mascarpone

- 200 ml śmietanki kremówki

- 3 łyżki Nutelli

- 1 łyżka kakao

- 3 łyżki cukru pudru

- opcjonalnie 2 - 3 opakowania śmietan - fixu

Mascarpone ubić z kremówką i ewentualnie śmietan - fixami, pod koniec dodając cukier puder. Na koniec dodać kakao i Nutellą, zmiksować do połączenia składników.

 

Dodatkowo:

- ok 24 herbatniki ( pół na pół zwykłe i kakaowe )

- 150 g powideł śliwkowych

Masę z Nutellą wyłożyć na naponczowany biszkopt, wyrównać, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, następnie posmarować je powidłami i przykryć drugą warstwą herbatników.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 500 ml śmietany 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- opcjonalnie 2 śmietan - fixy

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i opcjonalnie śmietan - fix.

Dodatkowo:

- 50 g startej czekolady

- 1 łyżka kakao

Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki, posypać kakao i starta czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

sobota, 27 grudnia 2014

 

 Pijane ciasto, napakowane bakaliami, idealne na święta czy podobne większe uroczystości. 

 

Źródło: Bakaliowa sonata

 

Przygotowanie ciasta najlepiej rozłożyć na dwa dni. Pierwszego należy upiec blaty orzechowy i kokosowy i zalać rumem mieszankę bakalii.

 

Składniki na ciasto orzechowe:

- 300 g zmielonych orzechów włoskich

- 5 jajek

- 110 g cukru

- 40 g bułki tartej

- 1/2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej ( proszek )

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Orzechy wymieszać z kawą, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mieszankę suchych składników i zmiksować do połączenia. Wylać do blaszki ( 40x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 st. C około 20minut. Wystudzić.

 

Składniki na ciasto kokosowe:

- 300 g wiórek kokosowych

- 5 białek

- 200 g cukru pudru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać kokos, wymieszany z mąką ziemniaczaną, zmiksować. Upiec w takiej samej formie jak ciasto orzechowe, w 170 st. C około 30 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę bakaliową:

- 100 g posiekanych orzechów włoskich

- 100 g posiekanych orzechów laskowych

- 100 g posiekanych migdałów

- 100 g suszonej żurawiny

- 100 g wiórek kokosowych

- 100 g rodzynek

- 1 szklanka rumu

- 1,5 puszki masy krówkowej

- 200 g miękkiego masła

Wszystkie bakalie połączyć razem w misce i zalać rumem, mieszać co jakiś czas, by równomiernie przeszły alkoholem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Składniki na polewę:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 50 g mlecznej czekolady

- 2/3 szklanki śmietany kremówki  ( 30 - 36 % )

 - 50 g posiekanych migdałów

Następnego dnia masło zmiksować z masą krówkową, dodać bakalie. Masę wyłożyć na orzechowy spód, przykryć blatem kokosowym.

Przygotować polewę. Czekolady rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polać polewą wierzch ciasta, posypać migdałami.

 

Smacznego.

czwartek, 18 grudnia 2014

 

Na ten torcik składają się trzy kolorowe blaty ciasta, wiśnie w galaretce i cytrynowa pianka.

Jedno z ciast siostry Anastazji, ja zmniejszyłam proporcje o połowę i upiekłam w małej tortownicy, nadając mu formę torcika, podaję jednak oryginalny przepis.

 

Źródło: " 183 przepisy siostry Anastazji "

 

Składniki na ciasto:

- 300 g margaryny

- 250 g cukru pudru

- 250 g mąki

- 6 jajek

- 1 płaska łyżeczka do pieczenia

- 1 płaska łyżeczka amoniaku

- 1 cukier waniliowy

- 2 łyżki kakao

- 1/2 szklanki zmielonych orzechów

Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić bez dodatków, do drugiej dodać kakao, a do trzeciej zmielone orzechy. Każdą część piec oddzielnie ( blaszka 25x35, wyłożona papierem do pieczenia ) około 25 minut w 180 st C. Wystudzić.

 

Składniki na masę wiśniową:

- 1 litrowy słoik kompotu z wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

Kompot przecedzić, wiśnie wydrylować, słoik z kompotem uzupełnić wodą do 3/4 wysokości. Kompot zagotować, dodać galaretki, rozpuścić mieszając. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie, wymieszać.

Jasne ciasto ułożyć w blaszce, wyłożyć tężejącą masę wiśniową, przykryć ciastem orzechowym.

 

Składniki na masę cytrynową:

- 1 opakowanie Śnieżki

- 1/2 szklanki mleka

- 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Śnieżkę ubić z mlekiem, połączyć z tężejąca galaretką cytrynową. Masę wyłożyć na blat orzechowy, przykryć blatem z kakao. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia mas. Można polać dowolną polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

środa, 10 grudnia 2014

 

Bardzo proste i szybkie pierniczki, w glazurze z cytrynowego lukru, są miękkie zaraz po upieczeniu, chociaż leżakowanie w puszce z kawałkiem jabłka też im nie zaszkodzi.

 

Źródło: pierniczki

 

Składniki:

- 130 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 200 g cukru

- 1 jajko

- skórka otarta z jednej cytryny

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżki przyprawy do piernika

- 330 g mąki pszennej

 

Śmietanę, cukier, jajko i sodę zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto może być dosyć klejące. Zwilżonymi z zimnej wodzie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 15 minut. Jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając w lukrze ( sok z 1 cytryny + cukier puder, lukier nie powinien być zbyt gęsty ).

 

Smacznego.

wtorek, 09 grudnia 2014

 

 

 Zakręcone, drożdżowe bułeczki, pachnące cynamonem.

 

 Inspiracja: brioszki

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki + 1 łyżka

- 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka

- 15 g świeżych drożdży

- 150 ml mleka

- 75 g miękkiego masła

- 1 jajko

- szczypta soli

- 3 łyżki mleka w proszku

 

Dodatkowo:

- 1 jajko

- 1 łyżka stopionego masła

- 1 łyżka cynamonu

- 3 łyżki cukru

 

Do miski wsypać suche składniki, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wsypać po łyżce cukru i mąki, zalać letnim mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.

Po tym czasie dodać roztrzepane widelcem jajko i zagniatać. Następnie dodać masło ( musi być miękkie ), zanim pozostałe składniki będą dokładnie wyrobione w zbitą całość. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie wyrobić ( w razie potrzeby można podsypać mąką ), przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na stolnicy i podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na podłużny owal ( ok 20x10 cm ), posmarować stopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem i ponacinać na skos w odstępach około 1 cm. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie w ślimaka.

Bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia na około 30 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 st. C. Piec 15 minut bez nawiewu, następnie włączyć nawiew i piec jeszcze 5 minut do zrumienienia bułeczek.

 

Smacznego

poniedziałek, 01 grudnia 2014

 

Ciasto, powstałe, by wykorzystać zalegające szufladę zapasy suszonych moreli.

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st C. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę morelową:

- 300 g suszonych moreli

- 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

- 1 galaretka brzoskwiniowa

Dodatkowo:

- podłużne biszkopty ( ok 16 sztuk )

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 3/4 szklanki wody

Morele zalać wrzątkiem, pozostawić do napęcznienia, odcedzić, posiekać w kosteczkę. wymieszać z 1/2 słoika dżemu. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić, gdy zacznie tężeć dodać do masy morelowej.

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, wyłożyć masę morelową. Na masie układać maczane w kawie biszkopty.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 300 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy, połączyć, wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu.

 

Składniki na kokosową posypkę:

- 50 g masła

- 50 g wiórek kokosowych

- 1 łyżka cukru

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i kokos, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, przestudzić.

Wierzch ciasta posmarować resztą dżemu, posypać kokosową posypką.

Całość schłodzić w lodówce.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail