środa, 09 grudnia 2015

 

 Jeszcze bardziej jesiennie, niż świątecznie, bardzo dobra, aromatyczna szarlotka z dodatkiem bananów.

 

Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/3 kostki margaryny

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części. Schłodzić w lodówce.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 kg jabłek

- 2 dojrzałe banany

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 czubata łyżeczka bułki tartej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć sok. Dodać rozgniecione widelcem banany, cukier waniliowy i bułkę tartą, wymieszać.

Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę ( 24x24 cm lub mniejszą ), wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, zapiec w 180 st. C około15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie jabłkowo - bananowe, przykryć drugą, rozwałkowaną, ponakłuwaną częścią ciasta. Piec około 40 minut w 180 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail